11. MEU v rakouském Murecku skončilo, z našich hráčů Tomáš Ptáček na 6. místě

09.08.2013 07:27

(rš) Ve čtvrtek 8.8.2013 bylo MEU za historicky úmorného vedra zakončeno 9. kolem, v němž nikdo z naší výpravy neprohrál (podruhé na turnaji), dosaženo bylo tří remíz.

Výborný finiš (3,5/4) korunoval vítězstvím Tomáš Ptáček, který tak celkově s 5 body do značné míry dohnal špatný začátek turnaje ovlivněný i osobní zdravotní nepohodou a obsadil 6. místo v U15. S ohledem na vysoké nasazení v turnaji se však přesto jeho výkon "podepíše" na FIDE rtg cca -40 body. Tomášovo závěrečné vzepětí je však o to cennější, že během 41 dnů sehrál 32 vážných partií včetně náročného cestování do Číny!!!

Náš host na turnaji z ŠK Lípa Matyáš Szücs jej odehrál pouze s jedinou porážkou a s konečným ziskem 5,5 bodu a přesně potvrdil svoji nasazovací 4. příčku v U15, přesto na FIDE rtg také tratí -10 bodů.

Na rozdíl od svých ostřílených parťáků jeli na MEU teprve sbírat zkušenosti sourozenci Andrea (U11) a Filip Šolcovi (U13). Oba hráli ve svých kategoriích jako mladší ročník.

Filipa jistě mrzí nevyužité příležitosti v některých partiích a celkově mu tak chyběl půlbod k alespoň 50% výkonu a potvrzení nasazení, takto skončil se 4 body na 18. pozici U13 velmi vyrovnaného 21členného startovního pole (FIDE rtg -3 body).

Andreu nerozhodily ani úvodní tři prohry a v následných 2/3 turnaje se jí nezadařilo již jen jednou, celkově tak nasbírala 3,5 bodu a obsadila 16. stupínek ze 20 hráčů U11, v redukovaném dívčím pořadí pak 6. ze 7 (a získala tak i diplom udělovaný právě do tohoto místa).

Výsledky zde

Fotogalerie, partie ke stažení a veškeré informace zde

 

   

Zleva Filip, Andrea a Tomáš po závěrečném ceremoniálu.

 

 

--------------------------

Za 7. a 8. kolo byl nejuspesnejsi z hracu vypravy Tomas se ziskem 1,5 bodu, celkem 4/8, Filip bral 1 bod, za volny los v prvnim z obou kol a naslednou prohru po temer ctyrhodinovem boji, ve kterem sice po vetsinu parie mel mirne navrch, avsak neohlidal si time a na konci jiz v casovce po chybach ztratil material, celkem ma 3,5/8, Andrea pak uhrala 0,5 bodu za peknou remizu v druhe partii a ma tak 2,5/8. Matyas si po dvou 1/2 pripsal 1 bod a pred zaverenou partii deli 3. pozici s 5 body. Drzime palce, aby utok na medali s prvnim nasazenym byl uspesny.

---------------------------

6. kolo přineslo opět velmi pěkný výsledek, když v nejstarší kategorii plně zabodoval Tomáš, který se nutně potřebuje "chytit" a nastartovat úspěšnou šňůru, aby v konečném výsledku (nyní 2,5/6) dohnal počáteční ztráty i vlivem nachlazení, které si přivezl z čínských klimatizací... Matyáš si se svým soupeřem bezpečně poradil a dělí bronzovou pozici (4/6). Během chvíle pak svého soupeře vymetla ze šachovnice Andrea (2,5/6). Jediný nezdar utrpěl Filip, který se v partii postupně dostal na rozdíl od soupeřky do časové tísně a nezahrál tah, který se při následném rozboru u Fritze ukazoval jako silný. Zůstává tak na 2,5/6, dnes však jeden bod přidá za volný los.  

------------------------------

V 5.kole, kterým se turnaj přehoupl do druhé poloviny, naši hráči plný bodový zisk nezaznamenali. Opět se nedařilo Tomášovi, přestože se zdálo, že by koncovku JxS s výrazně ratingově nižší soupeřkou mohl zvládnout, zůstává tak na 1,5/5. Filip po chybě a ztrátě pěšce ve střední hře musel o 1/2 se silným soupeřem tvrdě bojovat, v dámské koncovce se mu jej však podařilo získat zpět a partii po 4 hodinách zremizovat, udržel tak 50% zisk bodů. Andrea se ve své partii přečasně zalekla koncovky, přestože její SxJ byl i při dvou věžích na obou stranách v dané pozici lepší, a přijala remízu nabídnutou soupeřem. Nicméně i půlbodík se do tabulky počítá (celkem má 1,5/5). Matyáš na první šachovnici neuspěl proti domácímu hráči i díky časové tísni na konci partie, přesto drží svoji čtvrtou nasazovací pozici s 3/5.  

-------------------------------

Jako by se naši hráči řídili heslem všechno nebo nic. Tentokráte pro 4.kolo již naštěstí platila první varianta :-) Andrea rychle zmatila soupeře po cca 45 min. ve 14. tahu a získala svůj první bodík, Filip při testu nového zahájení soupeřku přehrál a dostal se tak celkově na 50%. Tomáš o svoji první výhru po delší době dlouho a tvrdě bojoval, když dohrával jako poslední ze všech, ale vyplatilo se a má 1,5/4. Teď to doufejme již zase půjde uvolněněji a ve starých dobrých kolejích... Poté co Matyáš přidal 1/2 v boji o čelo U15 (celkem 3/4), výprava odjížděla s dnešním výkonem 3,5 bodu velice spokojena a večer byl hned veselejší. Nutno dodat, že neutuchající optimisté "cítili ve vzduchu" body dokonce 4, ale ta půlka byla zřejmě daní za stoupající horko, které i v Murecku panuje a i klimatizace v sále již pomalu přestává stíhat... Ještě, že 200 m od penzionu je jezero, ve kterém se dá alespoň trochu zchladit. Bude to zřejmě třeba i nadále, neboť do konce pobytu to nemá být lepší a i "čínská" část výpravy již konstatuje, že se teploty blíží tamním poměrům, což je co říci... 

-------------------------------

 I třetí kolo Tomášovi, Filipovi a Andree štěstí nepřineslo a opět nezabodovali, jediný zisk bodu zaznamenal Matyáš, takže výprava zopakovala přesně výsledek kola předchozího. Doufejme, že z hlediska Ortexáků se nenaplní ono pověstné pořekadlo "do třetice....." a nějaký bodík již urveme! Matyáš díky zisku 2,5/3 drží pozici ve vedoucí čtveřici hráčů a dnes si zahraje na první šachovnici.  

-------------------------------

Druhé kolo se Ortexákům hrubě nevydařilo a skončili svůj účet na nule, což mrzelo nejvíce Tomáše, který v koncovce, kdy již oba hráči zápasili s časem, hrubkou umožnil soupeři zisk figury a tím i vítězství. Nezbývá než se dnes pokusit bodový zisk dohnat, "pozitivem" je, že už to nemůže dopadnout hůře a turnaj je teprve na počátku, takže příležitostí k nápravě je ještě dostatek... Výbornou formu si z Číny přivezl a nadále ji potvrzuje Matyáš, který výhrou zachránil alespoň část optimismu.

Jinak už jsme se zabydleli v příjemném penzionu Fabiani v Misselsdorfu vzdáleném 2 km od Murecku zde

------------------------------

V místě tradičního pořadatele tohoto turnaje v rakouském poklidném městečku Mureck, které leží přímo u slovinských hranic, bylo ve středu 31.7.2013 MEU slavnostně zahájeno a následně odehráno 1. kolo.

Z České republiky hrají pouze 4 hráči, všichni Hradečáci. Z našeho klubu to jsou stříbrná z březnového MČR Andrea Šolcová (U11), dále její bratr Filip (U13) a v nejstarší kategorii U15 Tomáš Ptáček, zde výpravu doplňuje také Matyáš Szücs z ŠK Lípa. U9 není z českého pohledu obsazena. S ohledem na souběh s malenovickým MEU se v Murecku hraje netradičně v lichých kategoriích. 

Oba posledně jmenovaní absolvují další reprezentační akci bezprostředně po skončení Olympiády družstev mládeže do 16 let v Číně a po velmi náročném celodenním cestování, proto lze remízy Tomáše (2. nasazený/18) a Matyáše (4./18) v úvodním kole považovat za dobrý vstup do soutěže. O tom, že obhájit ratingové pozice a přivézt případně medaili nebude nic jednoduchého se přesvědčil jejich nejvýše nasazený "kolega", který na první šachovnici prohrál s hráčem téměř o 400 Rtg nižším... O 50% úspěšnosti výpravy na startu soutěže rozhodla výhra Filipa (11./21) a prohra Andrejky (z 20 hráčů má pouze 8 FIDE rtg, mezi ně dosud nepatří) .

Hraje se denně od 15 hod., pouze poslední den 8.8.2013 již v 8,30hod.

Veškeré informace vč. on line a live streamu jsou k dispozici na stránce pořadatele zde

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015