Bohatý víkend - Velká cena v sobotu, dva zápasy RP v neděli, Ortex C porazil Lipky

17.10.2016 22:30

(jb) Klubový víkend byl velmi bohatý. V sobotu odjela velká výprava do Studence u Jilemnice, kde se hrál zahajovací turnaj seriálu Velkých cen mládeže. Ta se hraje trochu jinak, než dosud. Kategorie jsou po dvou letech a věkově se shodují z kategoriemi HD8-16, jak je známe z mistrovských soutěží.

Velkou cenu pořádal oddíl Podzvičinská šachová škola z Lázní Bělohradu, náš oddíl zajistil kompletní tým rozhodčích (Kuta, Schmutzer, Bielavský, Kratochvíl, Kristýna Kratochvílová) včetně obsluhy Swissmanageru (paní Schmutzerová). Vše se nám povedlo na jedničku!

Pod hlavičkou Ortexu hrálo 12 hráčů a hráček.

V kategorii 2003 a ml. startoval Tomáš Novák, podal průměrný výkon 3 body ze 7 a v pořadí skončil na 12. místě z 20.

V kategorii 2005 a ml. nás bylo více, výsledky u chlapců také byly jen průměrné. Nejlepší byl Dalibor Golka se 4 body na 8. místě ze 30, do desítky se akorát vešel také Honza Vestfál, též 4 body, oba však už na VC dosáhli lepších výkonů. Pak však následoval úspěch: Anička Voříšková při svém prvním startu v D12 získala jen o půl bodu méně, celkově byla 16., ale druhá v děvčatech jen na pomocné hodnocení! Příjemně překvapila také Kateřina Kratochvílová, udělala 3 body, byla na 18. místě a 3. děvčat. Dvě medaile a dva poháry, gratulujeme!

Ještě větší zastoupení jsme měli v kategorii 2007, kterou hrálo 25 hráčů a hráček.  Spoléhali jsme na Jakuba Schmutzera a oprávněně, v turnaji obsadil druhé místo ziskem 5,5 bodu. Další vydobyté trofeje! Další náš hráč Matěj Levitner potvrdil své výborné předpoklady 6. místem a 5 body. Na nováčka v kategorii velmi pěkné! Pak následovala velká bomba - z šachového kroužku na Pouchově přišla Eliška Pačesná a způsobila senzaci - až k finiši vedla mezi sedmi dívkami, nakonec byla se 4 body druhá a celkově desátá!!! Hned vstoupila do krajské špičky, doufejme, že ji tento úspěch přivede k častější hře. Čtvrtý pár trofejí! Z našich pak následovali dva bratři, ne pokrevní, ale mladší bratři sester, o nichž už byla řeč. Na 17. místě byl Jan Voříšek a 18. byl Jonáš Pačesný, oba získali 3 body. Poslední náš hráč Ondřej Dobeš uzavíral pole s 1 bodem.

V kategorii 2009 si pohár a medali za 3. místo vybojoval Lukáš Zelba, uhrál 4 body z 8 partií. Pěkný výkon!

Celkově gratulujeme našim ke 3 druhým a 2 třetím místům, jen zlato se nám tentokrát vyhnulo. Škoda neúčasti našich elitních hráčů z 1. ligy, doufejme, že ukáží na příští Velké ceně, kterou náš oddíl pořádá 10. prosince.

Podrobné výsledky


-----------------------------------------


V neděli se hrálo první kolo regionálního přeboru "velkých" družstev. V této soutěži hraje Ortex B a Ortex C.

O utkání Ortexu B s favoritem soutěže Jiskrou Hořice B napsal kapitán Jiří Kuta.


Dobrý den,
zasílám stručné info o utkání ORTEX B versus Hořice B. Sestava týmu se rodila velmi těžko, obdobně jako minulý týden sestava A týmu. V utkání nastoupili 3 náhradníci.
Když hráči TJ Hořice vešli do dveří,  tak bylo jasné, že papírově nastane "vraždění" jehňátek, byť Ota Dousek říkal, že měli problém se sestavou jako my. Naneštěstí pro nás je B tým Hořic tak silný, že jejich tři náhradníci by se neztratili v jakémkoliv družstvu v KS, natož v RP.
1) První rychle prohrává Kateřina Kratochvílová s velmi zkušeným matadorem Douskem na
5. šachovnici.  0:1
2) Druhým, kdo partii vzdal, byl mladičký Matěj Levitner s Kašparem na 4. šachovnici. 0:2
3) Na 1. šachovnici bylo rozhodnuto už před 20. tahem. Tomáš Sucharda si neporadil s velice silným Flašarem. 0:3
4) Na 2. šachovnici ve vídeňské hře v 8. tahu Matonoha nepřešel do lepší pozice. Po dvou nepřesných tazích mi dal čas na útok, který jsem v 15. tahu pokazil, protože jsem neviděl 2tahový mat!, jak ukázal rozbor partie. Zde se ukázala nevýhoda hrajícího rozhodčího a klíčníka na ORTEXu. Ztratil jsem vyrušováním koncentraci a hledal v pozici jiné motivy k získání výhody. Po výměně figur vznikla asi pohodlnější pozice pro pana Matonohu, který ale za stavu 0:3 pro Hořice souhlasil s remízou. 0,5:3,5
5) Poslední partii dohrával Jirka Langr. Dá se říct, že zase našel chuť hrát šachy. Pustil se do útoku, pronikl dámou do tábora soupeře. Pak udělal chybu, pan Kos vše pokryl a naopak zaútočil na Jirkovu achilovku, slabou první řadu.  Po několika vynucených tazích se Jirka tah před
matem vzdal. 0,5:4,5
--
Přeji pěkný den
Jiří Kuta


Ortex C zahájil soutěž na půdě Lipek. Autor těchto řádků kazil zcela mládežnickou sestavu obou týmů, avšak kapitán mě nominoval a poslouchat kapitána se musí :-).

Utkání nám vyšlo, nejvíce si zahrály první dvě šachovnice - já s naším bývalým hráčem Michalem Blažkem, který se hůře orientoval v koncovce napřed věžové a pak pěšcové. Byl o tah pomalejší.

Na druhé šachovnici našeho Lukáše Ranného dost trápila dříve také naše Tereza Šulcová, pěkně stavěla figurky a držela Lukáše na uzdě. Konec ale nezvládla, Lukáš jí vidličkou odebral dámu. O jeho potížích s pozicí vypovídá fakt, že Lukášova věž h1 do boje vstoupila až ve 40. tahu, do té doby byla zavřená.

Také 3. šachovnice byla naše, Tomáš Jindra porazil nadějného Komoru.

Bez ztráty kytičky to nebylo. Honza Vestfál sehrál hroznou partii se Špriňarem na 4. šachovnici. Napřed si nechal školáckým způsobem odebrat figuru a když mu ji soupeř odvetným tahem galantně nabídl zpět, tak si toho nevšiml! Bohužel jsem u toho stál. Pak se hrálo sice dlouho, ale na jednu branku.

Na páté šachovnici nastoupil František Marek. To jsem opravdu nečekal. Není to návrat ztraceného syna? František vyhrál velmi rychle a také velmi rychle zmizel.

K tomu jen, že hráči lepších družstev čekají až do konce utkání, i když mají svou partii odehranou. To bychom si měli osvojit také. Jsme přeci jeden tým.

Celkově jsme nad Lipkami zvítězili 4:1.


Jiří Bielavský



Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015