Dobrý start do Extraligy!

14.10.2013 01:54

13.10.2013

Ve 4. kole statečně vzdorujeme loňskému mistrovi, nakonec po boji čestně prohráváme

(jb) O prvním srazu pěkně píše kolega Roman Šolc, já jen doplním závěr. Po důležitém vítězství s Lokomotivou Brno nás čekal čtvrtý a poslední zápas s BŠŠ Frýdek-Místek. O takovém zápase jsme dosud mohli jen snít, ale dokázali jsme ho proměnit ve skutečnost. Říkám hráčům, ať si ho užijí, mohou v něm jen získat, ať dopadne jakkoli. Asi to byla dobrá rada, tým hrál uvolněně a hezky vzdoroval jasnému favoritovi. Do poslední partie jsme měli teoretickou šanci na remízu. Nakonec uhráváme cenné dva partiové body za čtyři remízy, o něž se zasloužili Lenka Rojíková, Vojta Wagner, Matouš Pražák a Filip Šolc. Každý k půlce došel jinou cestou. Skvělá Lenka získala mírnou převahu, vytvořila si převahu na volném a-sloupci, usídlila se na něm věží, ale bohužel její dva jezdci nemohli přispět, takže dala remízu. Vojta dobře držel vyrovnanou pozici. Nejvíc se "zapotili" Matouš, zremizovavší horší věžovku, a Filip, jehož remíza je podobně zázračná jako ta s Navarou a Karpovem. Soupeř měl o tři spojené pěšce a figuru více, ale o dva nějak přišel a nakonec se svolením svého kapitána nabídl remis! Filip se mě zeptal, zdali ji může přijmout :-). David Sucharda prohrál dost rychle, Tomáš Ptáček bojoval dlouho, už jsme počítali tahy na pravidlo 50 tahů, bohužel se soupeř prodral do Tomášova postavení a asi 15 tahů před remízou získal další materiál k figuře navíc, další odpor byl zbytečný.

4. kolo: BŠŠ Frýdek-Místek - Ortex 4:2

Michael Kubík 2157 - Tomáš Ptáček 2060 1-0

Martina Fusková 1995 - Lenka Rojíková 1949 1/2

Natálie Kaňáková 1909 - Vojtěch Wagner 1887 1/2

Filip Kaňák 1831 - Matouš Pražák 1818 1/2

Patrik Štěpán 1762 - David Sucharda 1712 1-0

Matěj Kuchař 1639 - Filip Šolc 1676 1/2

Pod dohledem trenérů začal pro Ortex vysněný zápas s loňským mistrem..... a boj Tomáše v poslední partii srazu o celkovou remízu v tomto zápase

 

Celkový přehled získaných bodů podle šachovnic: Ptáček 1, Rojíková 3, Wagner 2, Pražák 2,5, Sucharda 0,5, Nosek 1 ze 2, Šolc 1,5 ze dvou partií. Všichni bojovali ze všech sil. Perfektně připravená Lenka suverénně nejlepší. Tomáš to má na první desce velmi těžké. Trochu se nedařilo Davidovi, pokazil dobré první kolo a asi to mělo vliv na další partie. Honza na šestce mohl dát více, tragické hospodaření s časem mu to bohužel znemožňuje.

Po čtyřech kolech jsme na 4. místě průběžného pořadí.

Hned po utkání odjíždíme na nádraží. Veselá nálada nás provází i ve vlaku, hrajeme "Prší!" tak vehementně, že jsme prý byli slyšet v sousedních kupé. Mimochodem, mohu se pochlubit cennými tituly Mistra Blanska a Ceské Třebové, prestižního Mistra Pardubic vybojovala Lenka :-).

Celkové hodnocení extraligové premiéry je příznivé, o náš cíl "Finále A" se popereme v posledních třech zápasech, v nichž nás čeká Duras Brno, Polabiny A a Polabiny B.

Pár fotek: Extraliga Brno

 

Po třetím kole máme dvě výhry

3.kolo: Ortex - Lokomotiva Brno 3,5 : 2,5, nejtěsnějším možným výsledkem se nám podařilo udolat tradičního a úspěšného účastníka Extraligy, předloňského mistra. Svoji partii nejprve opět úspěšně završil Matouš Pražák, kterého po chvíli, jak včera slíbil, následoval Vojta Wagner. Fantastický nástup týmu dovršila svým druhým vítězstvím Lenka Rojíková. Pak však přišly nervy, neboť ve zbývajících rozehraných partiích se cesta k bodům příliš nerýsovala. Nakonec chybějící půlku zajistil kupodivu Honza Nosek, jehož partie byla od počátku "nejpodezřelejší", zejména s ohledem na jeho dramatický, byť tradiční, časový handicap, tentokrát však byl obrovský... Naštěstí pozice byla bloknutá a soupeřka se s remízou nechtě musela smířit. Následně již neuspěli Tomáš Ptáček a nakonec ani David Sucharda. Vítěztví v tomto zápase nás však drží v naději proklouznout do finálové A skupiny a vyhnout se tak na jaře složitému záchranářskému boji... Ale to je ještě daleko.

----------------------------------------------

12.10.2013

Úvodní kolo přineslo sice porážku, druhé však již historickou první výhru v této soutěži

2.kolo: Slavia Orlová B - Ortex 2:4, odplata za předcházející porážku od áčka stejného klubu se povedla dokonale, dokonce i se stejným výsledkem. Vítězství se začalo rodit zhruba po 2 a 1/4 hod., kdy Lenka Rojíková dosáhla drtivým útokem první vítězné extraligové partie našeho klubu, další přidali v cca 15 min. odstupech Matouš Pražák, který si tak spravil náladu za předchozí neúspěch, a benjamínek týmu Filip Šolc, který se na šesté šachovnici vystřídal s Honzou Noskem. K vítězství už chyběl pouze krůček, uklidňující remízu po chvíli "dodal" David Sucharda a mohlo se symbolicky slavit. Partie sice nevyšla Vojtovi, který překvapivě prohrál, ale prý si body schoval na zítra. Pak ještě dlouho bojoval o remízu Tomáš Ptáček, což se nakonec i přes materiální i časový deficit povedlo. Elově "povinná" výhra tak byla na světě...

 

První vítězná partie v Extralize

 

1.kolo: Ortex - Slavia Orlová A 2:4remizovali Ptáček, Rojíková, Wagner, Nosek, prohráli Pražák a Sucharda. Ačkoliv se dlouho jevilo, že naše figury stojí dobře, ba možná i lépe, extraligově zkušenější soupeř nás v závěrečných fázích přeci jen přetlačil. Doufejme, že nováčkovskou daň jsme si tímto vybrali...

Odkaz na detailní výsledky a tabulku je na úvodní stráce klubu.

---------------------------------------------

(rš) Přinášíme informace přímo z místa konání srazu. Naše výprava je ubytována přímo v dějišti srazu v novém moderním kulturním centru v Brně - Jundrově. Doprava z HK vlakem a místní dopravou proběhla bez problémů, takže jsme na místě byli včas a v pohodě se mohli připravit na zahájení plánované a uskutečněné v sobotu v 11h. Ještě před prvním extraligovým tahem se družstvo stihlo i zvěčnit do archivu.

Na fotografii zprava trenér Bielavský, Sucharda, Rojíková, Ptáček, Wagner, Nosek, Šolc F., Pražák a doprovázející Šolc R.

 

-------------------------------------------

11.10.2013

Historická chvíle pro Ortex i hradecký mládežnický šach nastala

(rš)  První patie v Extralize dorostu odehraje naše družstvo o víkendu 12.-13.10. 2013. Úvodní čtyři kola jsou na pořadu na srazu v Brně. Na zápas odcestoval tým pod vedením trenéra Bielavského ve složení Tomáš Ptáček, Lenka Rojíková (hostuje z ŠK Lípa), Vojta Wagner, Matouš Pražák, David Sucharda, Jan Nosek a Filip Šolc. V sobotu má na programu dvojzápas z týmy Orlové, nejprve s áčkem, následně s béčkem. V neděli pak odehrají naše naděje utkání s Lokomotivou Brno a favoritem soutěže, loňským mistrem, BŠŠ Frýdek Místek.

Držíme palce, aby se vstup do Extraligy vydařil!!!

 

 

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015