Extraliga hlásí: sobotní mise splněna!

25.01.2014 22:10

(jb) Byly to nervy. V sobotu 25. ledna se k nám sjela družstva Polabin A a B spolu s naší dvojičkou - týmem Durasu Brno. Brňáci žádali začátek až v 11 hodin, my samozřejmě vyhověli - a zabloudili Pardubáci! Jeli správně od města, ale jedno auto přejelo most a bylo v potížích, jak se dostat zpět. Tak se začínalo až ve čtvrt na dvanáct a bylo jasné, že se do setmění domů nedostaneme.

Toto dvoukolo bylo závěrečné v skupině, pak se tabulky skupin rozdělí na poloviny, první hraje o titul, druhá o záchranu.

My jsme si start ve finále A pokazili v prosincovém zápase s Durasem a tak jsme potřebovali zabodovat s Polabinami B, které též směřují do béčka a náš vzájemný zápas se bude započítávat do konečné tabulky EL. Výhra by nám dala do finále B maximální možný počet 9 bodů, protože jsme už porazili Lokomotivu Brno i Orlovou B.

Na veledůležitý mač jsme nastoupili v základní sestavě Ptáček, Rojíková, Wagner, Pražák, Sucharda a Nosek. Nejlépe se rozjel Vojta, za necelou hodinu získává figuru a v jednu hodinu odevzdává partiář s výhrou! Skvělý začátek! Moc hezky hrál David, rozebral soupeře a vedeme 2:0. Ostatní pozice však nebyly nejrůžovější. Největší nervy mi připravuje Honza Nosek. Ze začátku se držel, ale pak to začalo. Minuty přibývaly, když přemýšlel nad jednoduchou pozicí, až se nakonec propracoval ke své oblíbené minutě. To už byl stav 2,5:0,5, když remizovala Lenka. Důležitá půlka, soupeř to možná ještě mohl zkoušet. Chybělo půl bodu k remíze v zápase, Tomáš stál pevně a s rýsující se převahou, Matouš byl v časové tísni, ale ostrá pozice mu zjevně seděla. Nejrozumnější bylo nabídnout remis u Honzy, zaručuje nám vytouženou výhru. Honza nabízí, soupeřka se radí a pak vzhledem k Honzovým hodinám odmítá. Za pár tahů opět nařizuji Honzovi, aby nabídl remízu - a on to už odmítá udělat. Pro mne  šok. Navíc odmítá nabídku soupeřky. Neuvěřitelné!

Naštěstí máme Matouše, vyhrává svou pozici a zápas je rozhodnut. Vedeme 3,5:0,5 a když po chvíli vítězí Tomáš, je to 4,5:0,5. Honzova partie už nic nerozhoduje. Jeho soupeřka mohla remízu vynutit, neboť došlo k trojnásobnému opakování pozice. Nakonec dělá chybu a prohrává - takový průběh jsme předpokládali při přípravě, ale ne dlouhodobě s vteřinami na hodinách. Proto Honzovi sice gratuluji, ale říkám mu, že není hráč do družstva.

Výhra 5,5:0,5 byla daleko více, než jsme čekali. Mise byla splněna! 

Po krátké přestávce těsně po půl čtvrté narukujeme znovu do boje, tentokrát proti kandidátu na medaile, týmu Polabiny A. Zápas je tak trochu o ničem, nebude se počítat ani Polabinám, ani nám. Polabiny staví svou standardní sestavu v čele se slovenským reprezentantem Jergušem Pecháčem (elo 2200), jenž v prvním utkání rozebral českého reprezentanta z Durasu Blahynku. Na dvojce mají nám dobře známého Macháně, pak Půlpán atd. - nabitá sestava. Naši však nemají co ztratit. K mému překvapení Polabiny nabízejí na osmičce remízu. Filip Šolc, který byl na toto utkání naplánován, se na mne dívá. Jako kapitán s remízou souhlasím, říkám mu. Jako trenér bych neměl, to mu neříkám. Ale je to první půlka, alespoň nedostaneme kanára, bereme remis. Vojtovi se nepovedla partie s Jakubem Půlpánem a prohrává, převahu uplatňují i Macháň s Lenkou a Liduch s Davidem.

Ale drží se Tomáš. Úžasná partie. Tomáš odvážně obětoval figuru za tři pěšce, pak následovala z obou stran složitá mezihra, při níž Tomáš dokazuje správnost oběti, dobývá figuru zpět, pozice se uklidňuje a nakonec hráči uzavírají smír. Je to 1:4, zbývá Matouš. Opět ostrá pozice, bohužel zapisuji partie do databáze a tak nevím, jak se seběhlo, že Matouš vítězí nad Melicharem! Je daleko po sedmé večer. Prohra 4:2 je velmi, velmi přijatelná.

Naše dvojička Duras jen remizuje s Polabinami B, s Polabinami A prohrál 1:5. Oba dnešní výsledky máme lepší, ale co naplat, vzájemné utkání rozhodlo, že končíme na 5. místě z osmi. Jdeme však do finále B se třemi výhrami a nevím, co by se muselo stát, aby Ortex v příštím ročníku v Extralize chyběl. O všem se ovšem rozhodne až 24. a 25. dubna v Třešti u Jihlavy, budeme hrát s 5. - 8. týmem se skupiny západ. K záchraně by mělo stačit jedno vítězství, s tím se určitě nespokojíme!

A ještě vyhlásím hvězdy utkání, jako v NHL! První hvězda - Matouš Pražák, za dvě výhry. Ta s Melicharem byla úžasná, skvělá bojovná partie. Druhá hvězda - Tomáš Ptáček za výhru a hlavně partii s Pecháčem.

V konečné tabulce (odkaz je z menu) máme na pátém místě 9 bodů za tři výhry a čtyři prohry. Máme skóre 21,5, což je +1! Hráli jsme s BŠŠ i Polabinami 2:4, to asi málokdo nečekal. Žádné výprasky se nekonaly, další dvě prohry s Orlovou a Durasem byly po boji a nejspíš rozhodla naše nezkušenost. Extraliga je přeci jen o dost výš než liga.

Ještě individuální výsledky našich - kde neuveden počet partií, jedná se o 7.

  Ptáček       3 body, velmi pěkný výkon, samí silní soupeři
  Rojíková     3,5/6, hodnocení jako u Tomáše
  Wagner       3,5, dobré
  Pražák       5(!), nejvyšší zisk z družstva, vynikající!
  Sucharda     2,5, mohlo být i více
  Nosek        2/3, plusový výsledek, škoda časových tísní
  Šolc         2/4, má rezervy a slušnou perspektivu
  Skybová      0/1, jediná partie nevyšla

Než jsem příspěvek dopsal, objevily se na webu výsledky skupiny západ.

Počáteční tabulka finále B (bez záruky). Budeme hrát s týmy označenými *. Sestupují poslední čtyři.

  1. Ortex       9 bodů (skóre 13)
  2. *Údlice     7 bodů (12)
  3. *Bohemians  6 bodů (11,5)
  4. Loko Brno   3 body (9)
  5. Orlová B    3 body (8)
  6. *Liberec    3 body (7,5)
  7. Polabiny B  3 body (6)
  8. *Tábor      1 bod  (5)
Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015