Hodnocení naší účasti v Extralize dorostu - vč. foto

28.04.2014 16:20

(jb) Kolaps v Třešti - nadpis úvodního článku pana Šolce nejlépe vystihuje, co nás v závěru EL potkalo. Těžko pochopit, že právě naši hráči se dopustí hrubek, jež bychom u jejich úrovně nečekali. Dvakrát ztracená figura, dva  maty a překročený čas v pěti vyhraných či lepších partiích, z nichž každá by nás udržela v EL, a společně by  znamenaly nejen bezpečnou záchranu, ale i čelné místo ve finále B. Na kdyby se však nehraje a jen konečný výsledek se počítá, musíme se s tím smířit a v příští sezóně opět bojovat o co nejlepší umístění v 1. lize mladšího dorostu.

O našich třešťských utkáních 

Ortex - Tábor 2:4
Tohoto utkání jsem se obával. Teoreticky jasná výhra, my jsme první, oni poslední. Máme Elopřevahu na asi 5 šachovnicích. Avšak vzpomínky na první utkání v LDMD a ELD jsou živé, obě jsme prohráli. Caissa to ví a drží se toho, od začátku taháme za kratší provaz. Vojta upadá do horší pozice, Honza do časové tísně bez kompenzace. Jen Katka mě těší, má pěšce více ve věžovce. Výhra by mohla být, ale je obtížná. Filip se trochu bojí a chtěl by remis, držím ho ve hře a vyhrává, což ovšem jen kompenzuje Vojtu. Honza padá a Káťa, která by ho mohla vyvážit, nakonec věž ztratí. Tomáš a Matouš remizují, čili prohráváme 2:4.  Přesto zůstáváme na 1. místě.

Desko Liberec - Ortex 4:2
V sobotu je nový den, před námi velmi hratelný tým z Liberce. Honzu nahrazuje David. Začátek je úplně jiný než v pátek. Všichni naši stojí pěkně, jsem si jist, že utkání dobře dopadne. Jen Vojta mi dělá starost, zase jde k horší pozici. Zvolil náročné zahájení, ale nic mu nedává. Naštěstí Tomáš a David hrají skvěle a dostávají se do velké výhody, David má naprosto vyhranou pozici s kvalitou a krytým voným pěšcem víc. A najednou rozčileně máchá rukou. Blesk z čistého nebe, dostal mat. A téměř současně Tomáš, už hrající na výhru, napadá věží soupeřovu dámu. Bohužel, věž je krytá střelcem, ten je však ve vazbě, a dáma klidně věž bere. Konec, dva smrtelné údery, místo výhry porážka. Matouš jen koriguje stav. Průběhem utkání zdrcený Filip pořád chce remis, vím, že stojí lépe, ale už nemá cenu ho mučit a tak mu k ní dávám svolení (doma si partii analyzuje a zjistí, že byl pár tahů od výhry). Kateřina také remizuje. 

Ortex - Údlice 2,5:3,5
V sestavě na odpolední sobotní utkání se místo Filipa objevuje zase Honza, odhodlaný uspět. Leč nestalo se, snad kolem 10. tahu už je na minutě. Též Vojta tradičně za soupeřem začíná zaostávat. Nicméně ostatní stojí vyrovnaně (Katka) nebo lépe (Tomáš, Matouš a David) a to by mělo převážit. Boj pokračuje, Vojta začíná vylepšovat pozici a tak to vypadá dobře. Tomáš má ve čtyřvěžovce dva pěšce navíc - a pak se to stane. Pozici nezvládá, nechá soupeřovy věže vrhnout se na krále a místo výhry dostává mat! Matouš a David vyrovnávají, neboť Honza též prohrál, a za nerozhodného stavu hraje Vojta s dvěma pěšci více! Skvělé, vyhrajeme! Vojta vymýšlí závěrečný manévr. Dává šach střelcem, krytým věží ze základní řady. Uhne-li soupeř králem, dostane mat. On ale neuhnul, dámou vzal střelce a kdyby Vojta vzal dámu věží, dostává mat na základní řadě. Konec partie! Ještě hraje Kateřina, má pěšce méně a nevábnou pozici bez naděje na výhru. Soupeři nabízí remis, přijímáme. Prohráváme i druhý sobotní zápas a dostáváme se do kritické situace. Jsme na posledním nesestupovém místě, před námi je závěrečný zápas s Bohemians, které aktuálně vedou tabulku skupiny. 

Bohemians - Ortex 3,5:2,5
S nožem na krku nastupujeme k poslednímu zápasu, Honzu opět střídá Filip. Náš vedoucí hráč má těžkého soupeře, vítěze polofinále juniorů. Tam s body moc počítat nemůžeme, což se také později potvrdilo. Také Káťa je ve stejné pozici. Ze začátku se drží, pak však protivník nastupuje a Káťu přehraje. Ovšem i my máme své trumfy, jmenují se Matouš a David. Oba bojovníci nakonec vyhrávají a na rozhodnuté partie je to 2:2. Filip končí svou partii jako první po více než 3 hodinách remízou a pak je stav 2,5:2,5. Jediná partie rozhoduje o všem. Vojta se zase vyhrabal z horší pozice a chladnokrevně sbírá soupeřovy pěšce, musí však odevzdat kvalitu. Vzniká pozice, v níž má Vojta čtyři spojené pěšce proti dvěma, dámu a jezdce proti dámě a věži, vše na jednom křídle. Jezdec je velmi pěkně umístěn a Vojta může vynutit remízu věčným šachem, to by nám však k záchraně nestačilo. Je třeba zápas vyhrát! Oba hráči jsou v časové tísni, Vojta začíná postupovat volným pěšcem do dámy. Je to velmi nadějné!   Stál jsem z druhé strany hodin, a tak jsem na ně naštěstí neviděl, jinak bych snad tuto reportáž nemohl napsat. Vojta se zamýšlí - a soupeř náhle ukáže na hodiny. Překročený čas, prohráváme a sestupujeme! Přesto se na Vojtu nemohu ani v nejmenším zlobit. Dal do té partie vše!

Poslední osudová (nikoliv však rozhodující) partie v EL, doufejme, že nikoliv na dlouho... V pozadí počínání Vojty Wagnera sleduje trénér Bielavský.

 

Přehled výkonů jednotlivých hráčů

 1. Tomáš Ptáček,  3,5 bodu z 11 partií - 33%, ve finále 0,5/4. Na první šachovnici je to vždy těžké. Tomáš se rozhodně snažil, ukázal svou sílu, avšak dvě hrubky ve 2. a 3. kole finále ho stály dva body. S nimi by bylo jeho hodnocení daleko, daleko příznivější, nemluvě o družstvu.


 2. Lenka Rojíková,  3,5 bodu ze 6 partií - 58%,  host z ŠK Lípa. Opora týmu, velmi pěkný výkon. Škoda její neúčasti v zápase s Durasem, kdy jsme měli velkou šanci postoupit do finále A. A pak samozřejmě její neúčast ve finále B, kde všechny týmy startovaly v nejsilnějších možných sestavách. S tím jsme ale nemohli nic dělat.
 3. Vojtěch Wagner, 3,5 bodu z 11 partií - 33%, ve finále 0/4. Mohl bych opsat hodnocení Tomáše i s těmi hrubkami, pouze změním kola - byly ve třetím a čtvrtém. Vojta není ve formě, avšak obdivuhodně ve zmíněných kritických partiích finále bojoval, v horších pozicích projevil velkou vynalézavost a nakonec se dostal do pozic vyhraných! Opět jsem viděl "starého" Vojtu z mistrovství v Harrachově, úžasně vyhrávajícího těžké koncovky, leč závěrečné fanfáry tentokrát ani jednou nezazněly ... 


4. Matouš Pražák, 8,5 body z 11 partií - 76%!!! K tomu není co dodat, nejlepší výkon z družstva, opora, ve finále jednou remizoval a třikrát vyhrál! Hráč naprosto bez problémů, pohodář a dobrý parťák. Vzor pro všechny naše v chování i ve hře. Patří mu velký dík za to, že za nás hrál. Nyní se opět vrací do Nového Bydžova.


5. David Sucharda, 4,5 bodu z 10 partií - 45%, ve finále 2/3. David je dobrý borec, za šachovnicí bojovník, jak ukázal ve finále. Je trochu netrpělivý, což ho stálo jednu důležitou partii, ve vyhrané pozici podcenil soupeřův matový útok. Mohl mít 100% finálový zisk! Věříme, že bude u nás nadále hrát.


6. Jan Nosek, 2 body z 5 partií - 40%, ve finále 0/2. Honza je náš nejpilněji trénující hráč. Proto jsem mu věřil stejně jako jeho trenér Luboš Roško, a  poslal jsem ho do prvního třešťského zápasu. Bohužel, žádná změna. Opět hned v zahájení přechod do vrcholné časové tísně a pak už jen čekání na konec. Na zápletky pak nemá k dispozici žádný čas. I v druhé třešťské partii se situace opakovala jako přes kopírák. Honza o svém handicapu ví, říká, že se ho snaží zbavit, ale výsledky zatím žádné.


7. Filip Šolc, 4 body ze 7 partií - 59%, ve finále 2/3. Filipa jsem pochválil, stal se z něj extraligový hráč. Krásný výkon, spolu s Pražákem a Rojíkovou jediní hráči nad 50%! Hraje náročné šachy, kterého ho stojí hodně sil. Problémy si dělá spíše okolo, pokud je vyřeší, bude velmi silný. A to bych mu moc přál.


8. Kateřina Skybová - 1 bod z 5 partií - 20%, ve finále 1/4. Káťa, naše dlouholetá opora na dívčí šachovnici, si nakonec v EL zahrála více partií, než jsem zamýšlel. Velmi poctivě se připravovala, ovšem soupeři a soupeřky byli většinou nad její síly. Agresivní šach jí prostě chybí, je na soupeře moc hodná. Po stránce techniky je velmi dobrá, ta však sama na výhry nestačí.

Naše extraligová pouť skončila, je na čase nahlédnout do příští sezóny. Náš mládežnický A-tým se hodně změní, vždyť z osmičky hráčů tohoto extraligového družstva  musí z věkových důvodů skončit Ptáček, Rojíková, Pražák, Nosek a Skybová, 1.LDMD už nemohou hrát. Jediný Tomáš ještě může hrát EL, bohužel ne u nás. Štafetu převezmou ročníky 1999 a mladší. Pokud chtějí v šachu něco dokázat, je to pro ně šance!

 

 

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015