Hradecká šachová liga - představení hvězdiček budoucnosti

29.03.2013 10:27

(jb) Hradecká šachová liga je sice malým, ale pro mne velmi významným turnajem. Utkávají se na něm budoucí opory žákovských výběrů, pokračující v cestě jejich starších kamarádů. Proto mě potěšila docela velká účast dětí z našeho okruhu zájmu. Z 21 účastníků jsme jich měli osm.

V kategorii starších hrálo 6 hráčů, začátečníky se rozhodně nazvat nedají. Mezi nimi náš Míša Blažek bohužel nepotvrdil roli favorita a po přehlédnutí figury prohrál s Davidem Gloserem. To by se hráči z ligové soupisky stávat nemělo. Ostatní partie vyhrál a skončil druhý.

V kategorii mladších bylo 15 hráčů a naše zastoupení bylo téměř poloviční, což je moc dobře. Leader nejmladší tréninkové skupiny Ortexu Matěj Kyrián hrál do poslední partie o vítězství v turnaji, jasná prohra v ní s Adamem Jedličkou ho odsoudila na 3. místo. Matěj má co zlepšovat v technice hry, přijít o dámu během minuty není dobré. Totéž platí v různé míře i o ostatních, budeme pracovat na zlepšení.

Hned za Matějem se seřadili naši 4. Petra Raková 4,5 (nejlepší dívka), 5. Tomáš Rak a 6. Lukáš Kyrián oba 4 body. Petra měla obrovskou radost z výhry nad bratrem v posledním kole. Dokonce tím splnila normu pro 4. VT a jestli takový výkon ještě potvrdí v jiném turnaji, dostane ji. Lukáš si v posledním kole skvěle :-( zafrajeřil, nedal snadný mat, přistavěl si další tři dámy, přehlížel soupeřovy nemožné tahy a kdyby ten využil příležitosti, zjistil by, že stojí v patu!

Pak jsme měli v boji trojici (zatím) neregistrovaných hráčů. Na 11. místě se umístil člen pouchovského kroužku Jan Vestfál s velmi pěknými 3 body, 13. byla další vycházející hvězdička Tereza Šulcová 2 body a za ní Jan Endrych,  oba z gočárovského kroužku. Všechny musím pochválit za odvahu, s níž nastoupili do turnaje, to mnoho dětí nesvede. Když vytrvají, čeká je i nás světlá budoucnost!

Dalším turnajem, také VELMI VHODNÝM, je 20. dubna Velká Cena Lípy. Turnaj krajského významu se bude konat v ZŠ Štefánikova - škola pro neslyšící na Moravském předměstí. Pro ročníky 2005 a mladší to bude současně krajský přebor v kategoriích chlapců a dívek do 8 let, čili půjde o mistrovské poháry a medaile. Věřím, že se účastníme nejméně ve stejném složení jako na HŠL a nějaký cenný kov dobudeme.

 

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015