Info z 1. Ligy

17.10.2011 17:36

Dobrý den,

v sobotu a neděli sehrálo naše žákovské družstvo první tři zápasy v novém ročníku 1. ligy mladšího dorostu (LDMD). Jeli jsme do Lanškrouna, kde nás čekali domácí a tým Pandy.
Na Lanškroun jsme si věřili, naši měli být lepší alespoň podle ratingu. Nejdříve skončil Michal Blažek, bystře přešel do vyhrané pozice, kterou ale nezvládl a stejně bystře prohrál. Pak remizoval Šimon, nabáídka soupeře se nedala odmítnout. V ostatních partiích se bojovalo, naše naděje se upínaly k Vadimovi, který získal jezdce za dva pěšce. Figura se měla ukázat, ale neukázala. Soupeř postupoval pěšci vpřed, v kulminačním bodě měl Vadim několik vyhrávajících pokračování, jimiž by pěšce zastavil, ale zvolil to horší a byl konec. Dvě otočené partie už se nedaly napravit. Radost nám udělal David Sucharda, hrál moc pěkně a soupeře postupně přetlačil. Naši vedoucí borci Tomáš a Vojta neměli žádnou reálnou výhodu, domácí se jejich el nebáli. Nakonec jsem nabídl remízy, abychom měli čas na regeneraci před střetnutím s Pandou. Domácí to přijali, vyhráli 3,5:2,5.
Proti ještě loni extraligové Pandě jsme jako favorit rozhodně nemohli nastupovat, ale zápas to byl velmi pěkný. Remoné si zlepšil Vadim, využil chybu Chasáka a tentokrát figuru uplatnil. Skvělou partii sehrál Tomáš proti Horníčkovi, krásný tvrdý útok přinesl bod a vedli jsme 2:0. Partie víkendu! Na třetí šachovnici Šimon nasadil na Gregora Morra gambit, zasluhuje za to ocenění! Nakonec nevydržel v tlaku, polevil, soupeř gambitového pěšce uhájil a vyhrál. Přesto Šimona velmi chválím. 
Pak nastala kuriózní situace. Ká'ta proti Jirešovi má jezdce víc, ale jen 2 minuty. Vojta proti Ševčíkovi má těžko spočítatelnou pozici, vypadala na lepší, ale měl jen 57 sekund. Oba naši hráči nabídli remízu a soupeři se jali čekat, protože měli času dost. Přes půl hodiny se nedělo nic, nakonec Ševčík remízu přijal a Jireš pochopitelně také. Za stavu 3:2 pro nás nabídl David své soupeřce remízu v poněkud horší pozici. Ta ji nepřijala, ale nevěděla si rady. Nakonec vypustila na svobodu zavřeného Davidova střelce a to rozhodlo, již bez odporu prohrála. Vítězství 4:2 bylo na světě!
Dlouhý zájezd skončil ve čtvrt na deset na nádraží v Hradci. Druhý den nás čekaly Polabiny D v Kuněticích pod Kuňkou. To jsme jeli auty.
Zápas měl být jednoznačný, soupeři v sobotu prohráli dvakrát 6:0. Přesto se děly věci ... Michal Blažek zase má vyhranou pozici, nevidí dvoutahový zisk materiálu a místo toho ztrácí figuru! Soupeř je však začátečník a dovolí materiál získat zpět. Znova vyhraná pozice, tentokrát Michal nevidí zisk věže. Znova boj o vyrovnání, Michal může remizovat jednoduchým věčným šachem, což mu doporučuji, ale udělá tah, po němž již věčný šach není, a nabídne remis?!? Hraje se dál, tentokrát je s chybami na řadě soupeř. Povedly se mu pro nás pěkné a Michal vítězí v partii, kterou si za rámeček dát nemůže. Mezi tím s přehledem vyhrál Šimon. Poněkud nervózní je Vadimova pozice. Vadim byl lepší, ale cestu k výhře nenalézal. V pozici měl trvalý defekt v podobě volných pěšců soupeře na dámském křídle. Proto ho vybízím k nabídce remízy, soupeř přijal. Situace na bojišti na poslední šachovnici 
 u Filipa Šolce je zajímavá. Soupeř na něj použil léčku v zahájení, do níž se Filip chytil a přišel o figuru. Pak se však vynalézavě aktivně bránil a protihráč nevydržel, přeci jen hráčská převaha byla zřejmá. . Vyhrál také Vojta a za stavu 4,5:0,5 hrál Tomáš lepší pozici, kterou přesně v pravé poledne vyhrál. Časový plán tak byl dokonale splněn a v půl jedné jsme byli v Hradci s vítězstvím 5,5:05.
Dík patří paní Kablukové a panu Wagnerovi za auta.
V tabulce jsme na 4. místě, máme 6 bodů. Panda porazila Lanškroun a je za námi také s 6 body, vůbec se nedaří třetímu z našeho kraje Bydžovu, všechno prohrál. 

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015