Matěj Levitner přeborníkem kraje H10, Lukáš Zelba stříbrný! Gratulujeme!

27.03.2017 12:16

(Jiří Bielavský) Předkládám malou reportáž z krajského přeboru žáků do 10 let, který se hrál 25. března v Rychnově nad Kněžnou. Byl to první krajský přebor sezóny 2016/17 vůbec.

Do Rychnova jely tři naše H10 - Matěj Levitner, Lukáš Zelba a Jan Voříšek. Vyšlo to tak, že jsme jeli třemi auty, ale jen Zelbovi se hned vraceli do HK. Jel jsem s nimi.
Turnaj se hrál v pro mne nové a pěkné hrací místnosti Pandy v hale, nesoucí jméno místního rodáka Romana Šebrleho. V hale se současně hrál badmintonový turnaj bez hlasitého fandění, takže pro hru byl docela klid. Na turnaj přijela zhruba polovina všech HD10, registrovaných v kraji, což je možno považovat za úspěch. Konkrétně hrálo 21 hráčů a hráček. Kromě přebornických trofejí se hrálo o tři postupy na podzimní mistrovství Čech kategorie H10. K favoritům sedmikolového turnaje patřili naši Matěj, nasazený jako číslo 1, a Lukáš s číslem 5. Dál se pokusím rekonstruovat průběh kolo od kola podle poznámek průběžně zapisovaných.

1. kolo
Nahoře nasazení Matěj a Lukáš "povinně" vítězí, Honza to má s nasazením ve spodní polovině těžké.

2. kolo
Honza získává kontumační bod. Matěj hraje s Archlebovou, účastnicí nedávného MR D10. Partie je napřed vyrovnaná, pak Matěj získává převahu, kterou zvětšuje až k rozhodující výhodě. A najednou je k nepoznání. Místo hry dopředu najednou hraje dozadu, vrcholí to několika úplně zbytečnými tahy. Obracím oči v sloup, ale převaha je tak velká, že nakonec Matěj vyhrává. Za to Lukáš předvádí pěknou aktivní hru a nepolevuje v ní, spolehlivě vítězí, i když mat mohl dát dříve :-).

3. kolo
Matěj a Lukáš jsou na 1. a 2. šachovnici. Matěj má přeci jen slabší soupeřku a jasně ji poráží. Lukáš hraje s jednou z favoritek turnaje rychnovskou Hetfleischovou, též účastnicí MR D10 (a nejlepší z kraje). Černými ji obírá o menší materiál, je to nadějné, ale třeba dokončit vývin. Místo toho přehlíží, že figura, na kterou útočí jeho věž, je chráněná dámou. Pak se jeho hra rozpadla a prohrává. Škoda.

4. kolo
Už jsou jen 3 účastníci s plným počtem bodů. Matěj hraje s jedním z nich, jičínským Jakubcem. A moří se s pozicí, soupeř hraje pěkně a logicky. Matěj neví, jak na něj, ale nedělá chybu s přehnanou aktivitou. "Zkušeně" nabízí remis, která je přijata. Udělal správné rozhodnutí! Bude to dobrá partie na rozbor. Mimochodem, byla to jediná remíza v turnaji, což také značí, že v turnaji nebyl ani jeden v žákovských turnajích obvyklý pat! Honza rychle prohrává, opět nevidí hrozbu matu. Lukáš na 4. šachovnici docílil zcela vyhrané pozice a proti holému králi udělal něco, co jsem ještě neviděl. Ze tří pěšců si postavil dva koně a střelce!!! Neuvěřitelné, občas děti stavějí věž místo dámy, aby nedaly pat, ale tohle?! Tady je nebezpečí patu veliké a chce to pozornost, jednou už už pat hrozil, ale Lukáš to uviděl a vyhnul se mu. Nakonec dává pěkný mat! Je to na pochvalu nebo důtku? Protože mu fandím, tak to první! 
Do samostatného vedení se dostává Hetfleischová, Matěj s Jakubcem se dělí o druhé místo, Lukáš o dalších půl bodu zpět se dělí o 4. - 7. místo. 

5. kolo
Honzovi se nedaří, prohrává další partii. Lukáš má zase jasně navrch a vyhrává pěkným normálním matem. Matěj se potí s třebechovickým Matoušem Reschelem. Nakonec ztéká jeho hradby, získává spousty materiálu a vítězí. Protože vedoucí Hetfleischová prohrává s Jakubcem, ve vedení je opět dvojice Matěj - Jakubec.

6. kolo, předposlední
Přituhuje!  Matěj dostává Hetfleischovou, dobrá soupeřka, říkám mu. Do ničeho se nemusíš nutit, postup je na dosah. Také Lukášovi kladu na srdce, že stojí před největším úspěchem dosavadní kariéry. Lukáš dostává soupeře, s nímž se napřed trochu pohoní po místnosti a okolí. Před partií si protivník stěžuje, že s Lukášem vždy prohraje. Zase měl pravdu, partie byla rychlá. Lukáš skáče na 5 bodů a v posledním kole dostane těžkého soupeře. A jak Matěj? Hezky, po šarvátce ve středu šachovnice zůstává s figurou více, za chvíli má další a je hotovo. Honza též vyhrál, to znamená všechny body Ortexu! To se mi líbí. Prtotože Jakubec prohrál, je Matěj samostatně v čele o půl bodu, Lukáš je na 3. místě!

7. kolo, finiš
Počítač si vskutku zažertoval. Protože je můj, musím si s ním doma vážně pohovořit :-). Nasadil Lukáše (5 bodů) proti Matějovi (5,5 bodu)! Dva naši proti sobě, to je nejhorší varianta, musíme ztratit bod. Také dal proti sobě 4bodovou Hetfleischovou a 5bodovou Archlebovou. V této chvíli má Matěj postup jistý, jde mu ale o přeborníka. V případě remízy by se na něj Archlebová mohla dotáhnout a bůhví, jak by to počítač rozlouskl. Lukáš by byl za remízu rád, měl by jistotu postupu. Těžká situace, nakonec chlapci hrají normálně. Ale partie bleskově končí, Matěj dává mat. Ta vteřina je zachycena na pěkné fotografii na krajské stránce. Matěj se s převahou stává přeborníkem kraje!
Honza jasně přehrál svého protivníka a zaznamenává třetí bod. Ze začátku dostával samé silné soupeře, ale závěrečná dvojvýhra ho posunuje blíže ke středu pořadí.
Hetfleischová poráží Archlebovou, vítězí také Matouš Reschel a jeho sestra Anna a tak za 6,5bodovým Matějem je skupina pěti 5bodových hráčů, v níž jsou Hetfleischová, náš Lukáš, Archlebová, Reschelová a Reschel. 
Nastalo napětí veliké. Jak turnaj skončí? Která z dívek bude přebornicí? 

Rozuzlení
Uvedu jen celkové pořadí.

1. Levitner (Ortex ) 6,5, krajský přeborník H10, postup na M Čech
2. Hetfleischová (Panda) 5, krajská přebornice D10
3. Zelba (Ortex) 5, stříbrná medaile H10, postup na M Čech
    Reschelová (Třebechovice) 5, stříbrná medaile D10. Oba mají shodné pomocné hodnocení.
5. Archlebová (Hronov) 5, bronzová medaile D10
6. Reschel (Třebechovice) 5, bronzová medaile H10, postup na M Čech.
...
16. Voříšek (Ortex) 3 body

Děvčata o postup nebojovala, neboť jim stačí se do MČ přihlásit.

Podrobné výsledky

Naše výprava, zleva Honza v důležité funkci nosiče krajského loga (nezbytné pro granty!), třebechovický Reschel, trochu unavený Matěj a energií překypující Lukáš. V pozadí ředitel turnaje Jiří Daniel.

 

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015