Na naší Velké ceně vynikla Anička Voříšková, máme šest medailí!

18.12.2017 10:43

(jb) V sobotu 16. prosince jsme pořádali druhý turnaj seriálu Velkých cen. Náš se jmenoval Velká cena ZŠ SNP podle místa konání. Podmínky pro hru byly skvělé, každá z pěti kategorií měla k dispozici vlastní třídu a tak bylo eliminováno nadměrné rušení. Ředitel akce Jiří Kratochvíl kompletně zajistil ceny, rozhodčími byli Jiří Kuta, Jiří Bielavský, Milan Golka, Petr Schmutzer a Kristýna Kratochvílová, na počítači vše hladce zvládala paní Schmutzerová a také kuchyně zaslouží pochvalu za dobrý oběd. Pomohli nám další členové oddílu a rodiče (pan Voříšek, paní Levitnerová, pan Zelba) a též mladí ochotně stavěli šachy a pak uklízeli. Všem patří dík!

Jediný problém byl v tom, že některé oddíly vyslaly své hráče nevybavené vyžadovaným šachovým materiálem, takže byly figurky bez šachovnice, souprava bez hodin, ale to byli jednotlivci. Nejvíce nám zamotala hlavu jedna nejmenovaná velká výprava, která měla dodat sedm souprav a přijela bez ničeho. Naštěstí jsme měli nějakou reservu a i s pomocí ostatních účastníků jsme to tak akorát slepili dohromady. 

Turnaje se účastnilo celkem 109 hráčů, z toho dva aktuální mistři - náš Lukáš Zelba a Adéla Třesáková z Polabin, mistryně Čech v H12. Naše výprava čítala 17 chlapců a děvčat, z toho 3 nejsou ještě registrováni. Podařilo se naplnit úmysl, aby se oddíl na své akci ukázal v co největší síle. Bohužel onemocnění zabránilo v účasti našemu nejlepšímu žákovi Filipu Rokošovi. I tak jsme byli úspěšní, na počet medailí jsme se dělili o první místo s Pandou, získali jsme jich šest. Zasloužili se o ně absolutní vítězka kategorie H12 (ročníky 2006-2007) Anička Voříšková, v téže kategorii druhá dívka Lada Zelbová a třetí chlapec Matěj Levitner (pochvala za to, že hrál vyšší kategorii). První místo v dívkách HD8 získala Ellen Lukášková, druhé místo dívek v HD14 Kateřina Kratochvílová  a třetí místo v chlapcích HD10 Lukáš Zelba. Všem moc gratulujeme!

A nyní k jednotlivým kategoriím a hráčům. Všechny kategorie se hrály na 7 kol.

V HD16 (13 účastníků) jsme po odhlášení Filipa Rokoše (patří do čtrnáctek, ale to pro něj není zajímavé) měli zástupce v Tomáši Novákovi, získal 3 body a skončil na 8. místě. Solidní výkon.

V HD14 (27 účastníků) hráli naši ligoví hráči Honza Vestfál a Dalibor Golka. Honza dosáhl na 5 bodů, což je hezké, ale vysloužil si napomenutí za zanedbávání vývinu. Tato elementární chyba ho stála ještě lepší výsledek než 5. místo. Těšit ho může výkon 1403. Dalibor je jiný případ - start 3/3 a pak 0,5/4, remíza pravda s Winterem, podle mě nebojoval plnou silou do konce. Obsadil 13. místo a na Rp si nepolepšil. Na 22. místě dorazila do cíle Kateřina Kratochvílová, i tak byla druhou dívkou a získala 2,5 bodu. Neregistrovaný Vladimír Jan Rozsíval skončil poslední s jedním kolem, sehrál jen pět kol.

Kategorie HD12 byla nejpočetnější s 28 účastníky a možno ji označit za naši kategorii, tři medaile mluví za vše. Absolutní vítězkou se stala Anička Voříšková s 6 body! Rp tomu odpovídá, výkon 1508 jí pozvedne rapidové elo. Na čtvrtém místě máme naší tichou vodu, co břehy mele, druhou v pořadí dívek Ladu Zelbovou, uhrála krásných 5 bodů. Hned za ní se s o půl bodu menším bodovým ziskem usídlil ostaršený Matěj Levitner, třetí v pořadí chlapců. Všichni předčili mistryni Čech Třasákovou, která byla devátá. Na 17. místě máme Jakuba Schmutzera, který hrál podobně jako Dalibor. Po čtyřech kolech 3 body, pak třikrát nula, možná se na tom podepsaly zdravotní potíže.

V kategorii HD10 (25 účastníků) byl Lukáš Zelba jasným papírovým favoritem, ale tentokrát tvrdě narazil na rodinu Reschelovou. Sice porazil pozdějšího vítěze turnaje Jakubce z Jičína, ale v pátém a šestém kole prohrál s Matoušem Reschelem a jeho sestrou Aničkou. Mimochodem, Reschelovi přijeli na turnaj ve čtyřech a všichni odjížděli s medailí! Lukáš získal 5 bodů, celkově byl čtvrtý a medaili mu zachránila druhá Elen Hetfleischová coby nejlepší dívka. Lukáš nechtěl do vyšší kategorie, což měl udělat. Na 10. místě máme jednoho z nových členů Filipa Marka, čtyři body jsou úžasné a vynesly mu splnění normy 4. VT. Gratulujeme! Na 18. místě máme Jana Voříška, uhrál 3 body. O čtyři místa za ním se umístil neregistrovaný Michal Polák, 2,5 bodu je moc pěkný výsledek.

Nejmladší hráli kategorii HD8 (16 účastníků). Radost nám udělala Ellen Lukášková, celkově třetí a nejlepší dívka! Nahrála 5 bodů a to je dokonce překročení normy na 4. VT. Gratulujeme! Hezky hrál ambiciózní 8. Petr Morávek, dal 4 body, na VT mu to ještě nevyšlo, možná už příště. Hned za ním skončil neregistrovaný Pavel Minařík, který mě dojal krásným výkonem. Stal se prvním nevidomým hráčem na turnajích KHŠS, co pamatuji. Děláme spolu šachy něco přes rok a jsem rád, že mu rodiče umožnili účast. Sami s úžasem sledovali, jaká to je akce a jak jejich syn hraje. Jako nevidomý hráč musí mít u sebe šachově vzdělaného asistenta, který přenáší tahy z normální šachovnice na jeho speciální a zpět a také obsluhuje hodiny. Tuto funkci obstarali nahoře zmínění rodiče, moc děkuji! Já jsem se coby rozhodčí HD14 k Pavlíkovi vůbec nedostal, těším se na další jeho turnaj. Doslechl jsem se, že Pavlík vyhrál jednu partii na tři nemožňáky, které tedy musel zreklamovat. Pavlík vyhrál celkem 3 partie. Na 12. místě také se 3 body skončil Richard Klimeš. V tréninku vypadá dobře, teď to přenést na turnajovou hru. Určitě půjde nahoru.

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015