Na Zaječicích vytvořen nový oddílový rekord v partiových bodech! Dvojice Levitner - Zelba devátá! Přidány fotky

04.06.2017 22:57

(jb) Poosmé jelo naše žákovské družstvo na měření se s mnoha dalšími účastníky přeboru republiky šestičlenných družstev starších žáků v rapidu (ročníky 2002 a ml. s povinnou účastí dívky a ml. žáka 2005 a ml.). Před tím došlo k rozhodnutí vyslat jen jeden tým, na druhý nemáme dostatek hráčů. V sedmičlenném kádru došlo ke korekci těsně před turnajem, Tomáš Jindra onemocněl, a tak jsme na jeho místo získali hosta Lukáše Drašnara z Nového Města, který za nás hraje i 1. ligu. Došlo také ke změně na místě kapitána, nelehkou úlohu vzal na svá bedra Jirka Kuta. Já si netroufám průběh podrobněji komentovat, protože po loňském zmatku u dvojic jsem se věnoval jim, v čemž mi pomáhal pan Zelba.

Takže to vezmu stručněji - naše družstvo bylo nasazeno jako č. 24 z rekordních 63 účastníků, první polovina nám na úvod dala slabšího soupeře, po výhře na sudé kolo silnějšího, po prohře na další kolo slabšího ... a tak to šlo všech šest sobotních kol. Do sobotního finále jsme si přinesli devět bodů a před námi byl zápas s Lípou. Tu jsme na Zaječicích poráželi, tentokrát to ale nevyšlo. Důležitý zápas jsme prohráli a Lípa se dostala před nás na místo nejlepšího týmu z Královéhradeckého kraje. Mimochodem, ten byl zastoupen slabě, vedle Lípy a nás hrála rychovská Panda a Lipky. A Pandu jsme dostali do osmého kola, to byl asi nejlepší zápas našich, vyhráli totiž 6:0! Dobrá forma vydržela i do posledního kola a po vítězství jsme v konečném pořadí obsadili 22. místo s 15 body, což není nic extra, už 5x jsme byli lepší, ale počet partiových bodů díky pěti vysokým vítězstvím dosáhl čísla 34, což je o 2 body překonaný oddílový rekord z loňského roku! Celému týmu gratulujeme!
Potěšující je, že družstvo může hrát v nezměněné sestavě i v příštím roce.
 

Přehled zápasů

1. kolo ORTEX - Šachklub Tábor 5,5:0,5
2. kolo ORTEX - BŠŠ Frýdek-Místek B 2:4
3. kolo ORTEX - Bohemians Praha 5:1
4. kolo ORTEX - Polabiny B 1,5:4,5
5. kolo ORTEX - Jihlava 5,5:1,5
6. kolo ORTEX - OAZA Praha A 1,5:4,5

7. kolo ORTEX - Lípa 2:4
8. kolo ORTEX - Panda 6:0
9. kolo ORTEX - OAZA B 5:1

Z hráčů byli, stejně jako loni, nejlepší Tomáš Sucharda (a pak že nemůže hrát rapidy!) a Filip Rokoš. Pěkný výkon předvedli  Lukáš Drašnar, Anička Voříšková a Honza Vestfál.
 

1. š. Rokoš 6,5 bodu z 9 partií
2. š. Sucharda 7 bodů
3. š. Drašnar 5,5 bodu
4. a 5. š. Golka 2/5, Schmutzer 2,5/6 a Vestfál 5/7 - hráči se střídali
6. š. Voříšková 5,5 bodu
 

Platné oddílové zaječické rekordy

Umístění: 14. místo v roce 2014
Zápasové body: 16 bodů z roku 2014 a 2016
Partiové body: 34 bodů z letošního ročníku, před tím 32 bodů z ročníku 2016

 

A teď se věnujme  velmi populárnímu turnaji dvojic nejmladšího žactva (ročníky 2008 a ml.). 

Jedna dvojice byla jasná do začátku,  vytvoří ji výborný Matěj Levitner a čerstvý mistr republiky v osmičkách Lukáš Zelba. Jejich úspěchy vzbuzovaly naděje na dobré celkové umístění. Jiný cíl jsme neměli, u nejmladších šachistů je vše možné, to se také potvrdilo. Pak jsme postavili druhou dvojici na základě zájmu hráčů či rodičů, na velké kolbiště vstoupili pánové Jan Voříšek a Petr Morávek. Celkem 51 družstev hrálo ve dvou místnostech, naše áčko hrálo v první polovině stolů a béčko ve druhé polovině, takže přehled byl ztížený. Nicméně jsem vše sledoval z největší možné blízkosti.

Áčko bylo nasazeno jako číslo 7, takže na začátku fasovalo slabší soupeře. První i druhý zápas vyhrálo 2:0, trochu víc se zapotil Matěj s rychnovským Dušánkem, který nám dělal potíže na turnaji ve Dvoře, jestli se nemýlím. Přišlo kolo třetí a velcí favorité, první nasazené Polabiny A. Na první šachovnici za ně hrál favorit favoritů Brožka. Matěj na něj nastoupil s bílými bez bázně, ale přeci jen byl Brožka o chlup lepší a postupně Matěje přehrával, měl převahu dvou pěšců v dámskostřelcové koncovce. Jenže Matěj si stále nechával šance na protiúder, držel dámu v aktivní pozici, což je velmi důležité v horší pozici, oceňuji!. A vyplatilo se, Brožka ve snaze zjednodušit hru výměnou střelců dopustil vazbu svého střelce na nekrytou dámu, což vedlo k jeho ztrátě! V tu chvíli byl Matěj objektivně vyhraný, šlo o to stanovit správný plán realizace. To se Matějovi bohužel nepovedlo. Začal výměnou dámy, což by normálně bylo dobré, ale bohužel Matějův král byl daleko od dámského křídla, kde postupovali dva spojení Brožkovi pěšci. I tak dostal Matěj šanci, Brožka dovolil Matějovi získat tempo na přiblížení krále. Jenže Matěj tuto šanci nevyužil, pak už byl horší. Také čas se pomalu nachýlil ve prospěch pardubického hráče, který nakonec na hodiny ukázal - Matěj překročil čas! Pozice byla asi remis, ale na to se historie neptá. Matějem tato porážka velmi otřásla, což se projevilo hned v následujícím kole s Chotěboří, kde "jen" remizoval, horší byla ztráta celého bodu Lukáše. A to nebylo ještě nejhůř, v pátém kole naši prohráli 0:2 s Říčany.
Poslední sobotní kolo bylo o fous lepší, dostali jsme nezkušeného soupeře. Lukáš po "malé rošádě" zase vyhrál a já se těšil na 100% zisk, protože Matěj měl dámu a věž proti dámě s pěšci navíc. Brožka asi stále působil, Matěj nemohl najít, jak výhodu realizovat. Rozhodl se špatně, vydal se s oběma těžkými figurami na lov pěšců dámského křídla a zanechal svého krále na druhé straně na pospas šachům soupeřovy dámy. Věčný šach se nedal odvrátit, remis! V systému, kde se počítají jen partiové body, je každá půlka cenná.

Po sobotě jsme měli 7 bodů. V neděli jsme první zápas (7. kolo) vyhráli 2:0 a stále byla šance na dobré umístění. Matěj hrál výtečně i nadále a vyhrál jak v předposledním, tak posledním kole. Ale Lukášovi poslední dva zápasy vůbec nevyšly i když šance měl, v obou prohrál a tak jsme obsadili 9. místo, kousek od nasazení. 
Příští rok tým opustí Matěj pro přestárlost, Lukáš dostane nového partnera.
 

Přehled zápasů

1. kolo ORTEX A - Černí orli 2:0
2. kolo ORTEX A - Panda Rychnov 2:0
3. kolo ORTEX A - Polabiny A 1:1
4. kolo ORTEX A - Chotěboř 0:2
5. kolo ORTEX A - Říčany 0:2
6. kolo ORTEX A - Vinary 1,5:0,5
7. kolo ORTEX A - Albrechtice 2:0
8. kolo ORTEX A - Brodce 1:1
9. kolo ORTEX A - Svitavy 1:1
 

1. š. Matěj Levitner 6 bodů
2. š. Lukáš Zelba 5 bodů
 

Béčko si hrálo pro radost! Největší práce s nimi byla stále odpovídat na otázku, kdy budou hrát a kolikrát ještě. A pak je najít a usadit. Samotná hra byla obvykle blesková. Naši se nějak příliš nestarali o soupeřovy hrozby, takže většinou bylo rychle hotovo, jednou dokonce zápas skončil za 5 minut. Ale nálada byla dobrá, u Péti zřetelně, u Honzy skrytě, na něm se moc nepozná. V třetím kole dostali kontumační vítězství 2:0, první opravdu uhrané body přišly v šestém kole, v neděli sice zase prohráli 0:2 (to bylo těch 5 minut), pak však slavně zvítězili 2:0 a na závěr hráli 1:1, to je na velkou pochvalu :-)!  Zisk 6,5 bodu a 45. místo odpovídá. 
 

Přehled zápasů

1. kolo ORTEX B - Havlíčkův Brod 0:2
2. kolo ORTEX B - Lípa 0:2
3. kolo volný los, ORTEX B vyhrál kontumačně 2:0
4. kolo ORTEX B - Vinary 0:2
5. kolo ORTEX B - České Budějovice B 0:2
6. kolo ORTEX B - Chotěboř D 1,5:0,5
7. kolo ORTEX B - Ústí n/O-Hlinsko 0:2
8. kolo ORTEX B - Černí orli 2:0
9. kolo ORTEX B - Vlašim 1:1
 

1. š. Jan Voříšek 4 body
2. š. Petr Morávek 2,5 bodu

 

Doprovody a fandové dostávají tradičně možnost zahrát si open, z našich se předem přihlásil pan Schmutzer a na místě příležitost využili pan Voříšek (1469) a paní Levitnerová (1483). Dva posledně jmenovaní byli nakonec jediní neregistrovaní hráči v turnaji a když se podíváme na konečné pořadí, nechápeme proč? Oba hráli pěkné šachy naprosto rovnocenně s ostatními (čísla v závorkách jsou výkony v elo bodech), oddíl touží po hráčích mladšího středního věku, aby mohl dávat lepší příležitosti i jejich ratolestem, jediné logické řešení je tedy nasnadě! Pak máme ještě pány Rokoše a Zelbu, oba to také dobře umí. A hned bychom měli tým, který by se rozhodně neztratil, občas bychom jim mohli půjčit nějakého potomka :-).

 

Výsledky (52 účastníků)

29. Levitnerová 4/9

31. Z. Voříšek 4

48. P. Schmutzer 2,5

 

Fotogalerie

 

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015