Naše žákovské béčko vybojovalo bronzovou medaili v KPŽD

02.04.2017 00:08

(jb) V krajském přeboru žákovských družstev této sezóny se nám povedlo znovu získat bronzové medaile. Za opět prvním Hronovem se na druhé místo dostaly Lipky, když s námi vyhrály zápas o stříbro.
Jak to postupně šlo: sestava na utkání se rodila ztuha, ze zamýšlených hráčů se omluvili Jindra (naše druhá šachovnice) a krajský přeborník v desítkách Levitner. Pak vypadl pro  nemoc Tomáš Novák, který měl zápasit o místo v sestavě s Lukášem Zelbou. Tím pádem byla šestice zkompletovaná.
Po šesti kolech jsme byli čtvrtí za Hronovem, Jičínem a Lipkami a bylo jasné, že cesta k medaili je pořádně zarostlá. Budeme hrát napřed s Jičínem, pak s Lipkami.
Na utkání jsme jeli vlakem, omylem jsme nastoupili do první třídy, odkud nás průvodčí vypoklonkoval. Jelo nás pět, protože Kuba Schmutzer si zapomněl doma baťůžek, pro nějž se s tátou vracel, ale vlak už nestihl. Dojel nás v Jaroměři, takže pohoda. Budeme hrát v sestavě Filip Rokoš, Honza Vestfál, Dalibor Golka, Jakub Schmutzer, Anna Voříšková a Lukáš Zelba.

V DDM Klíč bylo vše dobře připraveno. Dvojí překvapení nám připravil soupeř z Jičína. Zaprvé byl ve slabší sestavě, zadruhé byl jen v pěti. Lukáš Zelba okamžitě bodoval bez boje. Utkání začalo, a zas vidím "rychlovky". Tentokrát ne Honza, ten už dostal kapky v Koutech, ale Dalibor a Kuba. Kuba dokonce v čase na svých hodinách 32 (začal na 30) ztrácí figuru. Dalibor sice hraje blesk, ale získává napřed kvalitu, pak figuru, a vím, že to už nepustí a druhý bod je na cestě. Filip na první šachovnici přijímá nabídku remízy od Rýdla, pozici vidí vyrovnaně, tak proč ne. Krásně se dívá na Aničku, jasně předčí svého soupeře, mohl by to být vítězný bod. 
Vyhrává Dalibor a vedeme 2,5:0,5. Kuba je rozdrcen, soupeř si může vybrat mezi ziskem kvality, figury nebo ... a to nebo se stalo! Udělal úděsnou hrubku na první řadě. Napadl věží Kubovu dámu, tak se neuhnula, ale věž vzala a ukázalo se, že soupeřův král nemá okno. Situace v partii se mění o 100% a otřesený soupeř ani moc nevzdoruje, Kubík svou převahu realizuje přesvědčivě. Vyhráváme zápas, vedeme 3,5:0,5! To jsem nečekal, naděje na medaili roste, přeskakujeme Jičín! Navíc vyhráváme i obě zbývající partie, Anička i Honza odvedli dobrou práci a výsledkem j vítězství 5,5:0,5!

Nadchází 8. kolo, hrajeme poslední zápas v soutěži, naším protivníkem budou Lipky. Podle očekávání nastupují v nejsilnější sestavě, jaký rozdíl proti nám! Ale nevzdáváme se. Žádám hráče, aby si zapisovali do partiáře ke svému tahu čas na hodinách. Tím je chci zpomalit a přimět k rozmýšlení. Po chvilce od zahájení zápasu se jdu podívat, ale neměl jsem to dělat. Dalibor se bude vzdávat! Dostává smrtící trojúder od Ulricha, šach dámou na krále, nekrytou věž a nekrytého jezdce. Asi v 8. tahu! Čas na Daliborových hodinách 31. Tím pádem padají naděje na úspěch v zápase k nule, na dvojici Šolc - Blažek si toho asi mnoho nevezmeme, jestli vůbec něco, naděje byly od třetí šachovnice níže. Teď už jen od čtvrté. Na ní se blýskl Kuba, přesně rozebral svého soupeře a prohráváme 1:2, protože mezi tím podlehl na poslední šachovnici náš Lukáš Zelba. K jeho cti nutno dodat, že se držel statečně, ovšem soupeř byl prostě lepší. Také Anička se drží s nadějným Komorou, dostává se do věžové koncovky a hraje ji dobře, je to remis, ovšem my potřebujeme celé body. Nezmínil jsem se o partii na druhé desce, Honza na Blažka ještě zdaleka nemá a tak v zápase prohráváme 3,5: 1,5, je rozhodnuto. Zbývá partie na první šachovnici, velmi zajímavá v celém průběhu. Filip se černými dostal do trochu horší pozice, ale při další návštěvě jeho šachovnice vidím, že se z potíží zcela dostal. Hraje se věžová koncovka a Filip už tahá za delší stéblo, hraje ji prostě dobře. Přes trochu komplikací se dostává do neobvyklé koncovky, kde Šolc měl svého bílého pěšce na a7 a pod ním věž, Filip měl dvojpěšce na g sloupci a krále u něho, také se mu podařilo stísnit bílého krále na první řadu. Filip postupuje předním pěšcem, zatímco jeho věž hlídá z pole a2 zezadu soupeřova pěšce na a7. Bílá věž se zpod něj nemůže hnout, protože by byl okamžitě sebrán. Filip se pěšcem dostal až na g2 a pak nachází pěkný manévr krále, kterým sice umožní bílé věži dát mu šach a postavit si dámu, ta ovšem bude okamžitě sebrána Filipovou věží a po jejím vzetí si Filip staví dámu se šachem! Krásné vítězství! Nicméně prohráváme nejtěsněji 2,5:3,5 a tím končíme s soutěži s 13 body a dobrým skóre. 

Náš medailový osud se rozhodne v posledním kole, v němž máme volno, nebude to v našich rukách. Jičín hraje s Lipkami a Třebechovice s Lípou, Třebechovice jsou také jen o bod za námi, Lípa o tři. Když Třebechovice vyhrají, budou nejspíš třetí, protože o druhé místo se Lipky už připravit nenechají. Když vyhraje Lípa, dotáhne se bodově na nás, ale naše skóre překonat nemůže ani vítězstvím 6:0. Oba klíčové zápasy končí dobře, Lipky drtí Jičín a Lípa drtí Třebechovice. Jsme třetí!

Čelo tabulky: 1. Hronov 24; 2. Lipky 19; 3. Ortex B 13; 4. Lípa B 13; 5. Jičín C 12; 6. Třebechovice 12. 

Bronzové medaile ještě dostanou Lukáš Ranný, Tomáš Jindra a Matěj Levitner.

Výsledky našich hráčů: Rokoš 2,5/6; Ranný 1,5/2; Jindra 1,5/3; Vestfál 3,5/8; Golka 6/8; Schmutzer 6/8; Levitner 2/3; Voříšková 4,5/5; Zelba 4/5.
Výsledky neukazují něco, co bych nazval hracím stylem, což znamená, jak hráč nad šachovnicí pracuje. Filip Rokoš, Lukáš Ranný, Tomáš Jindra už to dělají, k nim bych přidal ještě Aničku, ta je přímo vzorová. Honza Vestfál a Matěj Levitner jsou na dobré cestě, Dalibor by na ní měl být také, ale ještě není. Podobně Jakub, ten je ale dost mladý, o Lukáši Zelbovi nemluvě.

Co nás ještě čeká? Přední z hlediska významu jsou  individuální krajské přebory kategorií 12 a 14 let, budou  29. a 30. dubna. Cílem je dostat se na mistrovství Čech, to jde jen přes KP. Zajímavá možnost je dostat se na mistrovství republiky v rapidu, hrají ho kategorie 10 - 12 - 14 let. Kvalifikací bude VC Lípy už za týden 8. dubna. V družstvech budeme dohrávat ligu.
V květnu budeme sledovat naše osmičky Zelbu a Lukáškovou na MR HD8 a v červnu se účastníme slavných Zaječic 3. a 4., bude se hrát v Chrudimi, a o dva týdny později pojede naše družstvo mladších žáků na mistrovství republiky.

 

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015