O piletickém soustředění družstva mladších žáků

12.06.2017 16:57

(jb) Tento víkend uzavřeme mistrovskou část sezóny 2016/17 účastí na mistrovství republiky družstev mladších žáků. Turnaj, na nějž jsme se probojovali vítězstvím v krajském přeboru a budeme jediní zástupci Královéhradeckého kraje, se hraje v Krnově od 16. do 18. června.

Oddíl má zájem na co nejlepší reprezentaci a proto uspořádal dvoudenní soustředění týmu v Pileticích, kde nám pobyt zajistil pan Schmutzer. Podmínky byly ideální, pěkná místnost na šachovou práci, velká travnatá plocha pro stany a hry, kuchyňka, krásné počasí, prostě vše, co jsme si mohli přát. Vedle šéfa tábora pana Schmutzera se do jeho realizace zapojilly hlavně maminky a zásobily nás dobrotami, jako štrůdl, koláče, palačinky :-). Také přijely krabice s dřevem na táborák, nechybělo prostě nic. 

Sešli jsme se v sobotu v 9 hodin, z týmu, který pojede do Krnova, se omluvil Filip Rokoš, naopak přibyli sourozenci Zelbovi. Pak jsme stavěli stany a před obědem, k němuž si každý přivezl vlastní řízek, jsme měli úvodní povídání o tom, jak bude vypadat naše týmová hra. Ta se trochu liší od hry jednotlivců, takže doufejme, že se nám tato příprava vyplatí.
Pak jsme rozehráli turnaj, na nějž bylo osm účastníků rozděleno do dvou skupin, v nichž se utkali každý s každým. Hrálo se tempem 20 min + 10 sekund na tah (v Krnově to bude 25 + 10). Všechny sehrané partie byly stručně rozebrány za přítomnosti všech hráčů. Po obědě následovaly hry, poté přijel Jirka Kuta a probrali jsme naši účast na Zaječicích. Po druhém kole turnaje děti bohatě využily krásného počasí k venkovním hrám, které inspirovala Kristýna Kratochvílová. To už se přiblížila večeře, byl zapálen oheň a na pruty byly napíchány špekáčky a klobásy. Dobrou náladu vytvořili kytaristé a zpěváci Kristýna, paní Levitnerová a pan Schmutzer, bylo to moc příjemné. Děti si dosyta užívaly volnosti a prostoru. Pěkný večer ukončilo sluneční prasátko, vržené na Piletice družicí Iridium 66, a poslalo nás do stanů. Obavy z chladnější noci se nenaplnily, alespoň žádné stížnosti jsem neslyšel. Pan domácí byl dokonale připraven, mám dojem, že do některých stanů donesl nějaké duchny :-).

Neděle začala opravdu bohatou snídaní, vyjmenování možností by zabralo celý odstavec. Pak následovalo 3. kolo turnaje a závěrečné finále, v němž hráli první s prvním atd., v jednom případě jsme museli losovat mezi Lukášem Zelbou a Matějem Levitnerem, neboť jejich pořadí v základní skupině se nedalo stanovit. Šťastnější ruku měl Lukáš. Turnaj skončil docela překvapivě, alespoň já bych si na vítěze předem nevsadil. Ale o to víc jsem byl mile překvapen, když vítězství ve finále získala Anička Voříšková! A to neměla klobouček :-).  Za odměnu postoupí v krnovské soupisce. Turnaj bude započítán na rapidové elo. 

Po volnu před obědem následovala závěrečná hostina, kde se podával panem Schmutzerem udělaný výborný guláš s knedlíkem. Lukáš se ukázal nejen jako přeborník republiky v šachu, ale také jako přeborník v konzumaci knedlíků :-). Ani se mu nedivím, vše bylo výborné! Po obědě jsme si dali zajímavou řešitelskou soutěž, kterou vymyslel mistr světa Max Euwe. Deset taktických diagramů na čas 3 minuty na jeden. Byla to velká bitva, jedni jásali, druzí zase prahli po další pozici, aby získali kýžený bodík za správné řešení.  Pěkně se ukázal náš host Ondřej Winter, to byla jeho parketa.

Poté opět následovalo volno, věnované hlavně balení. Tábor skončil dle plánu v 15 hodin. Protože bylo překrásně a teplo, tak si čtyři účastníci opomněli vzít zpět bundy, mikiny a p., které budou vydávány ve čtvrtek na Ortexu.

Celá akce byla možná jen díky panu Schmutzerovi. Smeknout před ním, jak psala jedna maminka. Neskutečné množství práce, příprav a péče o všechny. Cítili jsme se výborně a závěrečný potlesk ve stoje byl slabým vyjádřením díků od všech účastníků. Doufám, že se do Piletic někdy vrátíme.

Fotogalerie

Stručná rekapitulace
Soustředění se účastnili Ondřej Winter, Honza Vestfál, Dalibor Golka, Jakub Schmutzer, Anička Voříšková, Matěj Levitner, Lukáš Zelba a Lada Zelbová. Jako vedoucí byli pan Schmutzer, Kristýna Kratochvílová a Jiří Bielavský, s kytarou se večer připojila paní Levitnerová.

Turnaj, skupina A
1. Anna Voříšková 3
2. - 3. Lukáš Zelba a Matěj Levitner 1,5
4. Ondřej Winter 0

Skupina B
1. Dalibor Golka 3
2. Honza Vestfál 2
3. Jakub Schmutzer 1
4. Lada Zelbová 0

Finále
Voříšková - Golka 1:0
Vestfál - Zelba 1:0
Levitner - Schmutzer 1:0
Zelbová - Winter 0:1

Řešitelská soutěž
Winter 7,5
Schmutzer 5,5
Voříšková 5
Vestfál 4,5
Golka a Zelba 3,5
Levitner 2
Zelbová 1

Závěrečná nominace do Krnova: Rokoš, Winter, Vestfál, Golka, Schmutzer, Voříšková, Levitner, vedoucí Jiří Bielavský. Necestující náhradníci v pohotovosti: Lukáš Zelba a Lada Zelbová.
Sraz týmu v pátek 16. 6. v 6:30 ráno na nádraží.

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015