Na Mistrovství Čech mládeže bez úspěchu

27.10.2012 23:47

Výsledky turnajů

Poslední kolo mistrovství Čech už nezlepšilo naší bilanci. V pro nás nejdůležitější partii měl Vojta za  úkol pokusit se o výhru nad silným pardubickým Kožúškem, remíza z hlediska postupu na MR nic neřešila. Myslím, že se ani moc nevěřil a tak nakonec partii prohrál. Malou útěchou mu může být celkové vítězství v řešitelské soutěži. Ze skupiny 4,5bodových mohli ještě naši dosáhnout na přímý postup na příští M Čech 2013, vyhrát dokázal jen Michal a docílil svého nejlepšího umístění v MČ a nejlepšího umístění z výpravy. Má-li postup na MČ ještě nevíme. Osobáky v umístění na MČ si vytvořili také Honza a Kristýna, kteří remizovali, stejně jako Tomáš a Kateřina. Druhou výhru pro Ortex zaznamenal Matouš a dostal se do první poloviny pořadí. Nepříjemnou porážku zaznamenal Filip.

V plusminus bodech bylo toto kolo neutrální a celkově jsme skončili s bilancí -1. Všichni chlapci byli od nuly (Šolc) do +2 (Blažek), na +1 byli Wagner, Pražák, Nosek a Ptáček. Děvčata měla bilanci horší: Kratochvílová -3 a Skybová -4.

Konečná umístění:

HD16 (60 účastníků): 20. Nosek 5; 23. Pražák 5; 56. Skybová 2,5. Rating si oba chlapci mírně pohorší, Skybová mírně polepší. Všichni tři jsou ročník 1997, takže přestupují do osmnáctek a s MČ mládeže končí.
HD14 (60 účastníků): 20. Wagner 5, rating si pohorší a zřejmě ztratil právo přímého postupu na příští MČ. V příštím roce může startovat ve  stejné kategorii.
HD12 (76 účastníků): 17. Blažek 5,5; 32. Šolc 4,5; 67. Kratochvílová 3. Oba chlapci si rating pohorší. Pro příští sezónu všichni tři přestupují do kategorie čtrnáctiletých.
FIDE Open (35 účastníků): 11. Ptáček 5, Tomáš si polepší FIDE a pohorší národní rating.

Celkové hodnocení není radostné. Doufali jsme v postup Vojty a šanci na postup u Filipa, nic z toho se nestalo. Na mistrovství republiky tak budeme zastoupeni jen Tomášem Ptáčkem, nepřihlásí-li se děvčata. Pro všechny ostatní chlapce bude cesta na MČ 2013 jen přes krajské přebory.
Spokojeni mohou být Michal a také Honza, jehož bych chtěl pochválit za úsilí, jež věnoval v přípravě. Zdaleka nejvíc ze všech kromě Tomáše, jenž se připravoval sám. Dost se připravovala také Kateřina, i když se to na výsledcích neprojevilo. Ač jsme zdůrazňovali význam turnaje, zvláště Filip a Michal utráceli hodně energie při vedlejší činnosti, jestli se tak dají nazvat přátelské půtky se vším, co jim padlo pod ruku. V tom si dobře rozuměli s rychnovským talentem Buločkinem, který s námi bydlil.
Za uvážení stojí organizace příští výpravy, zvláště bude-li opět na stejném místě. Jde o vysokou finanční náročnost pro oddíl po stránce dopravy (prázdné jízdy HK - Lipno a zpět), bude to také otázka doprovodu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pátek je předposledním dnem turnaje a nám opět nevyšel podle očekávání.

Potěšující byly výhry Tomáše a Vojty. Vojtův dostih za postupem na mistrovství republiky přesto nevypadá růžově, v posledním kole mu ho může zajistit jedině vítězství, a to bude těžké. Musí riskovat.

Naše duo Filip – Michal sehrálo dvě tragické partie, u jejichž rozboru jsme se sice smáli, ale byl to smích pro mne hodně hořký. Michal získal figuru, pak z nepochopitelných důvodů nebral volně dostupné soupeřovy pěšce, ale sám nabízel svoje. Partie skončila remízou, když už neměl co nabídnout. Filip se ve vyrovnané koncovce se dostal do jednoduché pozice, v níž se musel rozhodnout, čím dobrat soupeřova pěšce. Možnosti byly dvě – jezdcem a docílit prosté remízy, či pěšcem a pustit soupeře k okamžitému vítěznému trojtahovému pochodu do dámy. Vybral si to druhé a hned vzdal. Oba chlapci takto ztratili všechny naděje na mistrovství republiky, jejich partie nás stály dva body v celkovém hodnocení.

V ostatních partiích remizovali Kateřina a Honza a prohráli Matouš a Kristýna.

Celkově jsme na -1 bodu.

Stav po 8 kolech podle bodů: 12. Wagner 5; 22. Blažek, 25. Nosek a Šolc, všichni 4,5; 33. Pražák 4; 66. Kratochvílová 2,5; 58. Skybová 2 body. Ve FIDE Openu se Ptáček polepšil na 11. místo, má 4,5 bodu.

Odpoledne jsme se účastnili řešitelské soutěže, v níž z nás byl nejlepší Vojta. Večer jsme si řekli o organizaci odjezdu, máme to komplikované 10 km vzdáleným nádražím a potřebou přepravit na něj 5 osob. Triu Blažek – Šolc – Buločkin se kupodivu podařilo sbalit své věci, dosud více méně volně putující jejich pokojem. Myslím, že si to tady velmi užili :-), já s nimi též :-(.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sedmým kolem začíná závěrečná třetina, cena bodu silně stoupá. My jsme však dosáhli jen jednoho vítězství, a to Kristýnkou. Do soupeřky se hezky pustila a dokázala výhodu bezpečně proměnit. Jejích 2,5 bodu znamená současně nový osobní rekord na MČ, na jehož další vylepšení má ještě dvě kola.

Rekord v rychloporážce si vytvořil Michal, jeho partie byla snad hodinová a jedna z prvních skončených .… Stejně, ale pomaleji se vedlo Katce a Matoušovi, jenž hraje s ovázanou rukou, při fotbale si poranil prst.

Remízy stvořili Filip, Honza, Tomáš a Vojta, pro Vojtu se postup na MR zdá být už jen v oblasti teorie.

Zabojovat by mohl Šolc, který vede pořadí Ortexu největším bodovým ziskem 4,5 bodu a je na 18. místě. Stejné umístění má Wagner se 4 body, pak je 20. Pražák, 21. Blažek a 22. Nosek, všichni také 4 body. Kratochvílová se dostala s 2,5 bodem na 63. místo a Skybová (1,5 bodu) klesla na místo 58. Ptáček v Openu A je 16., má 3,5 bodu.

Celkové skóre Ortexu je nulové.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Středa byla přeci jen příjemnější než úterý. Vyhráli Matouš, Honza, Michal a poprvé i Kristýna, remizovali Šolc a Ptáček. Dvě prohry šly na vrub Katky a Vojty, ta druhá byla zvláště nepříjemná, Vojta svého soupeře jasně přehrál a doslova několik tahů před bodem přehlédl taktický úder, po němž se musel vzdát. Nepříjemné je, že se mu tím vzdaluje postup na mistrovství republiky. Ten by se mu mohl povést po mimořádném výkonu v posledních třech kolech, stejné šance mají Michal, Filip a Matouš.

Stav o 6. kole podle umístění (postupuje osm chlapců): 13. Pražák 4; 14. Blažek 4; 15. Ptáček 3 (Open); 16. Wagner 3,5; 18. Šolc 4; 23. Nosek 3,5; 55. Skybová a 64. Kratochvílová, obě 1,5 bodu.

Jako oddíl máme bilanci +2.

Odpoledne vysvitlo sluníčko, šli jsme na procházku do lesa, kde jsme hráli různé hry. Jen Tom zůstal na hotelu, aby si zahrál bleskový turnaj. Pak zjistil, že nemá na startovné.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V úterý se hrála dvě kola. Dopolední, v pořadí čtvrté, se k nám zachovalo neutrálně. V oddílovém souboji Skybová – Pražák vyhrál favorit Matouš, výhrami se mohou chlubit Filip a Michal. Prohráli Tomáš s FM Kratochvílem a věčná smolařka Kristýna. Druhé remízy v řadě zaznamenali Vojta a Honza.

Odpoledne, v pátém kole, se bohužel hodně nevedlo. Porážky zaznamenali opět Tomáš, Katka a Kristýnka, již nestačila ani převaha dvou věží. Přidal se k nim Michal a protože zabodoval druhou výhrou v řadě jen Filip, zakončili jsme úterý s bilancí -3 a celkově jsme na nule. Doplňme hráče Vojtu, Matouše a Noska, zapisující do tabulky o půl bodu.

Celkově po 5 kolech jsou z našich nejlepší 12. Wagner a 14. Šolc, oba 3,5 bodu, pak tříbodoví 21. Blažek a 22. Pražák. V Openu je Ptáček s 2,5 bodem šestnáctý a Nosek se stejným bodovým ziskem je na 33. místě. Děvčata mají 50. místo Skybová (1,5) a 74. místo Kratochvílová (0,5 bodu).

Něco ke stravování – je velmi dobré. Snídaně a večeře jsou formou bufetu, je z čeho vybírat a jídlo je chutné. Největší překvapení je Katka – běžně si chodí večer přidávat druhou porci. Zjevně se rozhodla dohnat, co na minulých ročnících na talířích zanechala. A jí i zeleninu a ovoce!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Třetí den teoreticky vypadal nadějně, skutečnost byla poněkud slabší. Jediné vítězství dala Kateřina, což jí moc přejeme. Chytili jsme dvě porážky, Filipova byla neočekávaná, Kristýnka prohrála po dobrém začátku, ale snažila se velmi. Všichni statní remizovali, tím pádem se opět o jedničku snížilo naše konto, z +5 po prvním kole jsme na +3.

Počasí moc nepřeje, sluníčko se za celý den skrz mlhu nedostalo, ale vycházku do sousední osady Kovářov a k jezeru nám to nezkazilo, hráli jsme různé hry a všichni beze škod na zdraví a majetku přežili.

Po třech kolech jsou nejlepší 4. Ptáček ve FIDE OPENU a 5. Wagner v H14, oba 2,5 bodu. V plusu je ještě 18. Blažek se 2 body, na nule, čili s 1,5 bodem, jsou 28. Pražák, 29. Nosek, 34. Šolc a 38. Skybová. Jen Kratochvílová trochu zaostává na 66. místě, pořád má jen půlku z úvodního kola.

Zítra nás čeká perný den, hraje se dvojkolo a turnaj se přehoupne do druhé poloviny.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Druhý den jsme už narazili na lepší soupeře. Nedařilo se Kristýnce a ani Kateřině, i když obě měly slušné možnosti. Totéž platí o Honzovi, hrajícím s obávaným Havelkou. Všechny tyto partie skončily porážkou našich a přidal se k nim též Matouš. Na druhou stranu bodoval Vojta proti Suchardovi a nejvíce překvapil výsledek Tomášovy partie. V průběhu hry jeho soupeř s elem přes 2100 získal pěšce, ale proti jeho dvojici jezdců stála Tomova dvojka střelců. Pěšce nešlo uplatnit, Tom nabídl remizu, soupeř odmítl a podnikl harakiri akci, nakonec přešel do prohrané pěšcovky a Tom vyhrál!

První vítězství zaznamenal Michal a srovnal krok s Filipem, jenž po neslaném nemasném výkonu remizoval.

Po druhém kole máme čtyři dvojice: Ptáček a Wagner 2, Blažek a Šolc 1,5 bodu, Nosek a Pražák 1, Kratochvílová a Skybová 0,5 bodu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Den první

První den mistrovství nelze začít jinde než u dopravy na místo činu. Vlaková část se sešla v půl páté na hradeckém nádraží a vyrazila do Pardubic. Hrozící obavy z těsného přestupu na pražský rychlík hasila pozitivními zprávami paní Bielavská, sledující pohyb vlaků na internetu. Krátký přestup jsme v pohodě stihli a vyrazili směrem ku Praze. Populární Prší! nám bylo dobrým společníkem, v turnaji dlouho vedla Káťa, avšak před Prahou byla předstižena Martinem Buločkinem z Rychnova, jehož jsme přibrali do výpravy a výborně do ní zapadl.

Abychom se při 50minutové pražské přestávce nenudili, rozřízl si Honza Nosek při krájení salámu palec. Krev tekla pěkně, hlavní nádraží republiky na takovou situaci není připraveno a došlo i na linku 155, ta nabídla jen převoz do nemocnice. Bohužel bychom nestihli vlaky a tak jsme se řídili jen telefonickými radami, nakonec se ukázaly být účinné.

Autovýprava se potýkala s velkou mlhou, jízda šedesátkou o dálnici byla hodně nepříjemná, mlha trvala až k samotné Šumavě, ale paní Ptáčková vše zvládla na jedničku, navíc stihla čekat na vlak na nádraží v Černé v Pošumaví a odvézt nás do hotelu Fontána, vzdáleného asi 10 km.

Hory nás přivítaly modrou oblohou a velkým teplem. Nádherného počasí jsme si neužili, neboť po obědě následovalo zahájení a první kolo. V něm byli naši velmi úspěšní! Pět výher, tři remízy a žádná prohra!

Vyhráli Wagner, Šolc, Nosek, Pražák i Ptáček, remizovali Skybová, Blažek a Kratochvílová. Druhé kolo bude už závodnější, mj. se střetne David Sucharda s Vojtou. Silní soupeři čekají též Tomáše a Honzu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hlavní událostí podzimní části sezóny pro jednotlivce jsou Mistrovství Čech mládeže, konající se ve dvou částech. V první se od 20. do 27. října v Hrdoňově u Lipenské přehrady utkají hráči a hráčky věkové skupiny 12-16 let, ve druhé v listopadu tamtéž bude na pořadu kategorie 8 a 10 let. Hraje se jak o tituly přeborníků Čech, tak o postupy na mistrovství republiky, na němž má už účast zajištěnou Tomáš Ptáček. Přidá se k němu někdo další? Postup si zajistí nejméně osm chlapců z každé kategorie. Dále se bojuje o ceněné přímé postupy na Mistrovství Čech 2013, takže je o co hrát!
Vedle mistrovských turnajů se hrají také Openy.

Náš klub bude mít zastoupení ve všech věkových kategoriích. Níže jsou uvedena startovní čísla podle zveřejněných startovních listin.

HD16 (56 účastníků): 18. Matouš Pražák, elo 1759; 23. Jan Nosek (1706); 52. Skybová (1397, 6. dívka ze sedmi)

HD14 (56 účastníků): 4. Vojtěch Wagner (1813)

HD12 (72 účastníků): 7. Filip Šolc (1597); 19. Michal Blažek (1429); 63. Kristýna Kratochvílová (1100, hraje 16 dívek)

FIDE OPEN (33 účastníků): 12. Tomáš Ptáček (2007)

Bude-li to možné, naleznete zde reportáže z našeho pobytu.

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015