V Pardubicích na MR 4členných družstev na závěr výhra!

13.07.2017 23:05

(jb) Zahajovací turnaj pardubického šachového festivalu Czech open, mistrovství republiky 4členných družstev, potvrdil stále se zvyšující zájem o šachy. Do soutěže se přihlásil rekordní počet 131 družstev z 10 federací. Hraje se 7 kol, první ve čtvrtek, další dny do neděle po dvou. Náš tým prošel několika změnami, konečnou soupisku tvoří samí mladší žáci: Honza Vestfál 1267 (nar. 2005), Jakub Schmutzer 1221 (2007), Anna Voříšková 1217 (2006), Matěj Levitner 1162 (2008), Lukáš Zelba 1112 (2009) a Lada Zelbová 1072 (2006). Budou hozeni do vody a ukáže se drsným způsobem, jak jsou schopni se v šachové bitvě o sebe starat. Dostali jsme startovní číslo 129 a tak máme velkou šanci se zlepšit :-).

Zahajovací a páteční sestavu tvoří Kuba, Matěj, Lukáš a Lada, v sobotu a neděli budou k dispozici Honza, Kuba (jen v sobotu), Anička, Matěj a Lukáš.

Sedmé kolo, závěrečné

Po polední přestávce, v níž Honza a Anička trénovali Bang! a Matěj s Lukášem hráli stolní fotbal (Lukáš je šikovný!), jdeme hrát s družstvem Polabin. S nimi se v mládežnických soutěžích střetáváme často, naposled v Krnově. Soupeři nám hned připomínají, že s Ortexem mají Polabiny dobré výsledky. To je pravda, ale každý zápas je jiný. Teď proti nám stojí rodinný klan Nešpůrků, obsazující první, třetí a čtvrtou šachovnici. Poslední dva hráči jsou náhradníci, to dobře víme, a proto se na ně chystáme. Vpředu jsou dvě patnáctistovky, ale jak správně komentuje Honza, je to lepší než dvoutisícovky :-). 
Zápas začíná jako jiné, naši si vedou dobře. To už bylo vícekrát, pak se situace měnila v náš neprospěch. Teď je to jiné, Matěj jasně přehrává nejmladšího Nešpůrka. Jsem si jist, že ho nepustí. Pak přichází těžká rána. Lukáš zdvojí dámu a věž na f-sloupci proti poli f7. Ještě má políčko f1 volné, aby na něj přišla druhá věž. Pak by mohl na f7 vzít, protože toto pole je chráněné jen dvakrát. Tak to Lukáš zamýšlel, ale nechal se strhnout a bere na f7 rovnou! Konec, ztrácí věž, partii vzdává. Kiks přičítám velké únavě. Po Matějově výhře je stav 1:1, zbývají naše první dvě šachovnice. Pohled na Honzovu pozici je radostný, soupeřova dáma se zatoulala do Honzova tábora, Honza jí uzavřel cestu zpět a chytil ji! Dáma za věž, to si necháme líbit. Soupeř má slabá černá pole u krále, Honza má černopolného střece a dámu, mat však není vidět. Honza se správně uchyluje k taktice výměny věží. Byl tam několikatahový manévr, jak to provést. Součástí byl mezišach, jímž se dáma dostala na centrální pole, a pak výměna s následujícím napadením výměně bránící figury pěšcem. Dost složité, říkám si, a raději se jdu dívat na Aničku. Po chvilce můj pohled zabrousí k Honzovi - ten chlapec to hraje přesně tak, jak jsem to viděl. Mám obrovskou radost! Protivník se ještě pokouší zamotat situaci, ale Honza to dobře rozmotá. Dochází k výměně pěšců, protihráč nereaguje dobře a v pozici je dvojí úder dámou na krále a nekrytou věž. Kdybyste Honzu viděli! Kroutí hlavou, jako by nevěřil svým očím. Co by tam mohlo být za léčku? A pak dvojáka nasadí a soupeř pokládá krále! Vedeme 2:1, máme přinejmenším bod. A co na to Anička? Hraje se starším pánem jezdcovou koncovku s více pěšci na obou stranách. Pak se jí podařilo protivníkova jezdce získat, ale ten má velmi aktivního krále a dost pěšců. Nicméně též se dostává do pozice, kde Anička může nanést zdrcující úder, spočívající v sebrání důležitého soupeřova pěšce jezdcem. Pěšec je sice chráněn králem, ale jestli bude  sebrán, Aniččin pěšec se bleskově vydá na běh sloupcem a až do dámy. A nic ho nezastaví! Uvidí to Anička? S Honzou se díváme, jak namíří svou ruku nad jezdce, chvíli váhá, ale pak bere pěšce! Soupeř vzdává! "Viděla jsem to už dávno, ale pořád jsem to počítala, je-li to pravda!", říká Anička, a já dodávám, že provedla kombinaci v koncovce, která je pro ni obávanou částí partie.
Vyhráváme 3:1, naše dvanáctistovky porazily obě polabinské patnáctistovky! V turnaji končíme na 124. místě se 4 body a skóre 7.

Nešpůrek Jan 1555        - Vestfál      0:1
Krejčí 1567                   - Voříšková  0:1
Nešpůrek Jakub 1153    - Levitner     0:1
Nešpůrek Vojtěch 1122 - Zelba         1:0

Balíme kufry, jak se říká, jdeme najít Matěje a Lukáše (hrají fotbal, nejsou to ještě týmoví hráči) a hurá na nádraží. Cestou se stavujeme v cukráně na zmrzlině. Už potřetí, paní Levitnerová v ní byla taky. A v půl šesté jsme v Hradci, cestu nám zpestřil Lukáš.  Koupil si lístek, vzal si mince vrácené zpátky, lístek tam nechal, jak se pak ukázalo. Přišel na to ve vlaku. Prohledali jsme vše i jeho, lístek nikde. Budeš doplácet, nakonec se s tím statečně smiřuje. Přichází průvodčí, říkám mu, že si koupil lístek, ale cestou do vlaku ho ztratil. "Není to tenhle?", říká průvodčí a vytahuje lístek. "Paní z pokladny přiběhla k vlaku a přinesla ho." :-). Pak se ještě s Honzou a Aničkou dohadujeme, kolikátí budeme od konce. Můj odhad na 15. místo byl příliš optimistický.

A to je konec naší pardubické anabáze. Uskutečnila se hlavně díky impulsu Jirky Kratochvíla, který před několika lety tam také hrál s podobně mladým družstvem a říkal, že to bylo pěkné. Tak jsme to uskutečnili znova a musím říci, že nic lepšího jsme nemohli pro naše naděje udělat. K takovým soupeřům, s nimiž naši hráli, se nemohou normálně dostat. Úžasné bylo, že se žádný z nich nehroutil kvůli nepoměru v ratingu, a hráli co možná nejlépe. Určitě se všichni výkonnostně posunuli a těším se, jak budou dál pokračovat.
Počítač vyhodnotil výkony našich kromě Lady (asi málo partií), nejvíc bodíků dal Aničce -  1622! Honzův výkon ocenil na 1570, Matějův na 1467, Lukášův na 1156 a Jakubův na 1172 - k tomu bych chtěl dodat, že Kuba hrál velmi pěkně a do svého FIDE účtu si připsal nejsilnější soupeře, jejichž průměr byl 1972! Má naději na velmi pěkné mezinárodní elo a tím i české, protože první mezinárodní elo přepíše národní, je-li větší. 

 

Šesté kolo

První nedělní kolo začínalo už v 8 hodin, takže z Hradce jsme vyjížděli v 7. Už víme, že budeme hrát s Rychvaldským šachovým spolkem, což nejsou žádná ořezávátka. Stojím na pomyslném kapitánském můstku a sleduji, jak naši hrají. Jsem docela spokojen, všichni mají velmi slušné pozice. Nikdo z našich se "nezbláznil", ale elo převaha soupeřů se začíná pozvolna uplatňovat. Nakonec nám berou všechny partie a prohráváme 0:4. To sice vypadá dost špatně, avšak cíl hrát těžké partie byl opět naplněn. Honza testuje starou známou pravdu, na trénincích často zmiňovanou. Máš-li ve věžové koncovce pěšce méně, dá se to s aktivní věží někdy přežít a remizovat. Vyměníš-li věž, prohraješ. Honza je vyměnil a potvrdilo se! Třeba už si to naši budou pamatovat. Nepříjemné je, že stále klesáme, dostali jsme se už na 128. místo. A naděje, že dostaneme soupeře nám vyrovnanějšího, se rovná více méně nule. Příčina je jasná, stačí se podívat na startovní listinu. Ze 131 družstev má 124. tým průměrné elo 1490, takže při sedmikolovém turnaji, kdy jsou bodová uskupení velmi obsáhlá, nemáme v podstatě šanci utkat se v někým z konce našeho uskupení nebo s týmem z nižšího uskupení. Uvidíme!

1. š.   Vestfál      -  Hanák 1771      0:1
2. š.   Voříšková  -  Crha  1766       0:1
3. š.   Levitner    -  Barteček 1723  0:1
4. š.   Zelba       -  Lipus 1423        0:1

Páté kolo

V pátém kole, ktré uzavíralo sobotní dvoukolo, nás opět čekal vyrovnaný tým SK GPOA Znojmo s velkou elopřevahou, průměrné elo mají okolo 1700. A přece si naši opět kousnou, Lukáš Zelba získává remízu! Gratulujeme! Každá půlčička je perně vybojovaná a hodně vítaná.
Jedeme domů se 123. místem a loučíme se s Kubou, zítra nepojede s námi, ale s rodiči na dovolenou. Kuba sice neudělal žádné body, avšak na první i druhé šachovnici se velmi snažil a hrát pěkně i technicky. Roste z něj výborný hráč.

1. š.  Marek        1735  - Vestfál       1:0
2. š.  Havel        1898  - Schmutzer  1:0
3. š.  Nekvasil    1659  - Voříšková   1:0
4. š.  Hemalová 1573  - Zelba         1/2

 

Čtvrté kolo

Ve čtvrtém kole nás na 53. stole (vida, jak jsme se posunuli!) potkala kavalerie Jezdců z Jundrova. V turnaji mají dvě eskadrony, na nás najela druhá. Určitě měli převahu, nejen výškovou. Ale 100% nedosáhli, Anička jim to pokazila cennou remízou, kterou nabídl soupeř :-)! Bravo, je vidět, že kapitánka Martina Levitnerová má cit pro sestavu. Oběma gratulace! Třeba se dozvíme více.
Poznámka k remízám: děti mají instrukci, že nemají nabízet remízy, leda na pokyn kapitána. Ono je trochu dost trapné, když hráč  nabízí remízu mnohem silnějšímu soupeři. 
Už se těším na odpoledne!

1. š.   Vestfál      - Staněk 1991   0:1
2. š.   Schmutzer - Tioka 1866     0:1
3. š.   Voříšková  - Klamár 1842   1/2
4. š.   Levitner    - Továrek 1746  0:1

Druhé a třetí kolo

Ve druhém kole jsme dostali tým z Heřmanova Městce. Za náš starý známý stůl číslo 64 zasedla sestava z prvního kola a soupeře měli opět vybrané.

1. š. Müller 1896    - Schmutzer  1:0
2. š. Honek 1819   - Levitner      1:0
3. š. Urválek 1479 - Zelba          1:0
4. š. Starý 1100    - Zelbová       0:1

Konečně partiový bod! Lada se o něj zasloužila moc pěknou kombinací. Po téměř 3 hodinách hry byla na tahu v následující pozici (doufám, že si ji dobře pamatuji).  S Ladou to vypadá špatně, má tři pěšce méně. Zamyslete se a zkuste sami najít její tah! Lada ho nasadila, ani moc nepřemýšlela. Když jsem se jí ptal, jak na něj přišla, odpověděla, že neví :-). Buďme na ni pyšní! (Řešení na konci příspěvku)
 

 

Ačkoli jsme díky této výhře postoupili na 121. místo a za námi bylo 10 týmů, stejně jsme do 3. kola nafasovali volný los. V poledním čekání se družstvo trochu vybláznilo na tobogánu v místním obchoďáku (viz fotky), snědli jsme zásoby a před třetí hodinou jsme se dozvěděli, že máme volno. Tak jsme se sebrali a jeli domů. Bezpracná výhra 2:0 nás po 3. kole posunula na 111. místo a ve čtvrtém kole zase máme naději na silného protivníka. (Řešení: Vf8+!!)

 

První kolo

V prvním kole jsme nafasovali tým z Dobrovic s průměrem okolo 2000, naši se ale nezalekli a pěkně bojovali. Nakonec jsme sice všechny partie prohráli, ale dojem zanechali pěkný. Naši borci si hodně polepšují koeficient na elo jak národní, tak mezinárodní :-).

1. š. Schmutzer  - Postupa Pavel 2227     0:1
2. š. Levitner     - Postupa Martin 2094    0:1
3. š. Zelba         - Petrun 1947               0:1
4. š. Zelbová     - Skokan 1926               0:1

V druhém kole budeme hrát s Heřmanovým Městcem.

Odkaz na turnaj

Odkaz na fotogalerii

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015