1. liga mládeže skončila, áčko bez lesku sedmé a béčko desáté

20.04.2019 10:23

(jb) Minulý víkend skončil ročník 2018/19 1. ligy mládeže. My jsme měli dvojnásobné zastoupení, protože ke stabilně hrajícímu A-týmu se přidružilo Béčko, které vyhrálo předchozí ročník krajského přeboru.

Mít dvě družstva v jedné soutěži je vždy obtížné, musí mít zcela nezávislé soupisky a tím se velmi omezuje možnost využití náhradníků při různých potížích se sestavou. Ale riskli jsme to, chtěli jsme všem našim hráčům dát možnost zahrát si ligu, i když pravděpodobnost udržení béčka byla spíš v oblasti utopie. Pomohl nám oddíl PŠŠ Bělohrad, za což mu patří díky. Na rok k nám přestoupil Lukáš Kraus a jako host se na první šachovnici béčka dostal výborný Vojta Šádek. V áčku už delší dobu hostuje Lukáš Drašnar z Nového Města. Všem jmenovaným patří díky!

A teď k průběhu soutěže. Začátek byl dobrý, zvláště béčko hrálo nad očekávání a drželo se nad pásmem sestupu. To nás nadchlo. Před závěrečným soustředěním ve Světlé nad Sázavou, kde se hrála poslední čtyři kola, jsme měli potíže se sestavou béčka - v sobotu chyběl Kraus, v neděli Šádek, které nahradili Petr Morávek a Ríša Klimeš.

 Áčko mělo v osmém kole za soupeře Vlašim B a bylo jasným favoritem. Výsledek 5,5:0,5 to potvrdil, vyhráli Rokoš, Sucharda, Voříšková, Drašnar a Zelba, remizoval Jindra. V druhém utkání s nebezpečnou Chotěboří byl výsledek dlouho nejistý, ale dobrým finišem se podařilo vyhrát těsně 3,5:2,5. O vítězství se nejvíc zasloužila Anička vítězným bodem, vyhráli také Drašnar a Zelba. Šest sobotních bodů nás vyneslo na dělené 3. místo spolu se Světlou, s níž budeme hrát v neděli první utkání.

Béčko zahájilo sobotní boje zápasem s Polabinami B, pozdějším vítězem soutěže. Béčko hrálo vynikající zápas. Šádek a Reschel zremizovali první dvě šachovnice (!), na třetí hrál náš Matěj Levitner s do té doby 100% hráčem Pardubic. Matěj docílil vynikající pozice, kdy jeho centrální pěšci mohli rozbít postavení soupeře. Už už jsme počítali s bodem, ale pak se v partii stal obrat a Matěj nakonec prohrál. Škoda obrovská, protože Lada udržela remízu a Golka vyhrál. Na poslední šachovnici prohrál Morávek a tak místo 3,5:2,5 to bylo 2,5:3,5. Senzace se nekonala. V druhém sobotním utkání naši hráli s Vlašimí B, po výhrách Šádka, Zelbové a Golky utkání skončilo 3:3.

V neděli začínalo áčko s domácími soubojem o třetí místo. Od samého začátku se nám nedařilo a prohráli jsme poměrně jasně 2:4. Jediné vítězství zanamenala výtečně hrající Voříšková, remizovali Rokoš a Jindra, porážky si odnesli Sucharda, Drašnar a Zelba. Sen o třetím místě se rozplynul. Možná to mělo vliv na závěrečné utkání s Polabinami B. Ty bojovaly o celkové vítězství a byly lepší. Jediné vítězství opět zaznamenala Voříšková, remizovali Rokoš, Sucharda a Drašnar. Porážku 2,5:3,5 nám přivedly prohry na posledních dvou šachovnicích v partiích Jindry a Schmutzera. Potvrdilo se, že druhý den nehráváme dobře, to už se stalo vícekrát.

Také béčko nemělo šťastnou neděli. V prvním utkání proti Chotěboři neměli bez Šádka šanci a prohráli 1:5, jediný bod zaznamenal Golka. V druhém zápase proti Světlé se situace více méně opakovala, prohráli jsme 1,5:4,5, bodoval opět Golka a remizovala Zelbová.

Bilance víkendu áčko, kde neuvedeno, jedná se o bodový zisk ze čtyř partií
Rokoš 2; Sucharda 2; Voříšková 4 (!); Drašnar 2,5; Jindra 1/3; Zelba 2/3; Schmutzer 0/2

Celková bilance, kde neuvedeno, jedná se o bodový zisk z 11 partií
Rokoš 5,5; Sucharda 6,5/10; Voříšková 8 (!), Drašnar 7/10 (!); Jindra 3/9;  Zelba 5/9; Schmutzer 3/5; Kat. Kratochvílová 1/1

Bilance víkendu béčko, kde neuvedeno, jedná se o bodový zisk ze čtyř partií
Šádek 1,5/2; Kraus 0/2; Reschel 0,5; Levitner 0; Zelbová 2; Golka 4 (!); Klimeš 0/2; Morávek 0/2

Celková bilance, kde neuvedeno, jedná se o bodový zisk z 11 partií
Šádek 4/8; Kraus 0/6; Reschel 2,5; Levitner 2; Zelbová 4; Golka 8,5 (!); Klimeš 0/3; Morávek 0/4; Klimešová 0/1

Jak vidět z celkové bilance, v áčku můžeme být spokojeni s prvními čtyřmi hráči, bodově hrála prim Anička Voříšková. Zelba a Schmutzer měli slušný výsledek, Jindrovi se nedařilo podle jeho představ.
U béčka vyniká výsledek hostujícího Šádka na první desce, byl srovnatelný s Filipem Rokošem. Zcela se nedařilo Krausovi, ani Reschel a zvláště Levitner nemohou být spokojeni. Matěj přitom měl hodně pěkných pozic, ale nevydržel do závěru. Určitě jsme spokojeni s Daliborem Golkou. Sice hrál většinou pátou šachovnici, ale i tak je jeho výsledek 8,5/11 pěkný a je nejlepší z obou družstev. Vypadá to, že se Dalibor posune do prvního týmu. Naše béčko sice sestoupilo, nicméně ostudu v žádném případě neudělalo a doufejme, že hráči využijí rozboru sehraných partií ke svému zlepšení.

 

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015