Áčko remizovalo s Trutnovem v zahajovacím utkání krajské soutěže

09.10.2016 20:53

(jb) Kapitán áčka Jirka Kuta popsal bojovnou remízu 4:4 s Lokomotivou Trutnov.


Sestava se rodila těžce, omluv bylo hafo. Nakonec jsme nastoupili se 4 náhradníky. Utkání začalo na čas, jen na 6. šachovnici čekal hráč Trutnova na Dušana Škalouda, který už předem avizoval, že se dostaví se zpožděním. Na poslední chvíli zaskakoval Jirku Bielavského, který byl ŠSČR pověřen rozhodcováním utkání Extraligy v Pardubicích.
1) První partie skončila na 8. šachovnici vzdáním Kristýny Kratochvílové panu Malínskému s ELO o 300 vyšším.
2) Druhá partie na 5. šachovnici dána za remis. Jirka Kratochvíl nedotáhl útok přesně a před ztrátou pěšce nabídl remízu, kterou soupeř s ELO o cca 200 nižším ochotně vzal.
3) Další remis uhrál Tomáš na 3. šachovnici. Zkušený Míl nabídl remízu a po poradě jsme ji vzali. Pozápasový rozbor ale ukázal, že byl Tomáš vyhraný. Vyhrávající pokračování jsem já i Tomáš neviděli. Pan Míl ale asi ano. S remízou byl velmi spokojen.
4) Na 4. šachovnici jsem ustál tlak soupeře a po výměnách těžkých figur mi zbyla horší pozice. Silnější soupeř nabídl další remis (vedli) a já jsem ji vzal. Stále jsme prohrávali o bod.
5) První šachovnice, statečný a pěkný výkon Michala Nekvindy. Zkušeného Marka Killara držel na "uzdě" a ve vyrovnané pozici se shodli na remíze.
6) Obešel jsem šachovnice. Filip vypadal lehce líp, Jirka Langr vyrovnaně. V ostré pozici byl Dušan Škaloud, navíc měl tak 1-8 minut do pádu praporku. Soupeř hafo času. Po chvilce se jdu podívat znovu na Filipa a tomu svítily oči jako baterky. Na šachovnici dámská koncovka a Filip s pěšcem před proměnou do druhé dámy, jasně vyhraná partie. Soupeř dal 2 šachy a pak partii vzdal. Pěkný výkon. Srovnáno na 3:3!
7) V předposlední partii Jirku Langra soupeř dotlačil do pozice, že žádný král nemohl projít linií soupeře a ani udělat průlom. 50 tahů odehráno a remíza.
8) Drama v poslední partii. Stav vyrovnán 3,5:3,5. Kdo vyhraje, vyhraje zápas. Chvilkami měl Dušan jen 20 vteřin. Soupeř kolem 40 minut. Pozice objektivně prohraná pro Škalouda. Pan Košťálek lehce nervozní, neviděl, jak to vyhrát. Po poradě s kapitánem zahrál 2 tahy a nabídl remízu. Okolostojící ale jednoznačně viděli vyhrávající pokračování pro Lokomotivu Trutnov.
Co říct. Soupeř nám daroval půlku na 6. šachovnici, my zase na 3. šachovnici. Šťastná remíza pro ORTEX.
Všem musím poděkovat za přístup k utkání. Nikde to nebyla krátká remíza, všude se urputně bojovalo. Vyzdvihnout jednoznačně musím Filipa Rokoše, který nám výhrou zachránil bod v utkání.
Jiří Kuta


Partie možno převést či probrat na úterním hracím dni!

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015