Áčko sviští směr krajský přebor, ale dojede? Ortex - Třebechovice B 6:2

23.03.2014 16:06

(jb) Desáté kolo krajské soutěže, devátý zápas, neboť jednou jsme měli volno, a deváté vítězství. Áčko hostilo doma tým DDM Třebechovice B a bylo jasným favoritem, i když hrálo bez Tomáše Ptáčka, nahrazeného Michalem Blažkem. Přesto se utkání pěkně zamotávalo ...

Vezměme to od počátku. Po necelých dvou hodinách hry dostává na osmičce Míša Blažek nabídku remízy, koukám na to a dávám pokyn "hraj dál a trochu se snaž!" Míša totiž stojí lépěji a i když zápas nejspíš vyhrajeme, nemá pro něj cenu, aby dával remízy. Soupeř hned poté dělá hrubou chybu, ztrácí figuru a Míša má ve své áčkové premiéře první bod! Stalo se v 11:05. Gratulujeme! Na otázku, jestli remis chtěl, odpovídá hrdinně že ne a že by raději prohrál. Pašák!
Druhý bod jsme očekávali u Filipa Šolce, ten sice v té době figuru neměl, ale měl pozici, kterou umí hrát. Taky že ano, v 11:25 soupeř skládá zbraně, Filip pronikl do jeho tábora těžkými figurami a byl konec. Leč přichází nečekaná zápletka - v téže době se na jedničce vzdává Vojta Wagner. Jeho soupeř Marek Krása mu v asi vyrovnané pozici nabízí remis, já u vědomí vedení 2:0 to nechávám na něm. Akorát vidím, že lákavý tah dámou na d6 nejde pro její chycení. Vojta bere do ruky dámu ... a jde na d6! Ať se dívám, jak se dívám, dáma je ztracena! Vojta vzdává. Stav v 11:25 je tedy 2:1 pro nás a současně na trojce přehlíží Mirek Čermák pěšce, což by mohlo znamenat vyrovnání.

Začínám sčítat aktiva a pasiva. Michal Nekvinda asi remis, výborně hrající Honza Nosek má už déle figuru navíc a bod dá se říci v kapse, Jirka Langr má nějaké pěšce a věž proti střelci a jezdci, já si docela věřím do koncovky a Mirek to taky ještě nemusí prohrát. Už se chystám dát Jirkovi pokyn k taktickému nabídnutí remízy, když jeho partie končí. Soupeřka Anetka Žitná překročila čas! V 11:40 vedeme 3:1. Po dalších dvaceti minutách už je rozhodnuto, vítězí Honza a Dominik Žitný nabízí Mirkovi remízu, kterou samozřejmě bereme. Polední stav je 4,5:1,5, vítězství je naše, po dalších pěti minutách remizuje velký Michal a zbývá má partie. Ve střelcové koncovce vracím soupeři pěšce a tím přecházím do pěšcovky, jíž soupeř nezvládá. Na šachovnici zbývají dva králové a jeden pěšec, naštěstí můj a nechytatelně pochodující do dámy. Ve 12:10 je po všem, vyhráváme 6:2 a  držíme první místo.

Náš stín Sokol hraje utkání v Červeném Kostelci (výsledek ještě neznám), musí vyhrát, aby se v posledním kole v našem vzájemném zápase hrálo o postup. My budeme v o trochu lepším postavení, neboť remíza hraje pro nás a první postup Ortexu do krajského přeboru v jejich (Ortexu i KP) historii. Utkání se bude hrát v neděli 6. dubna na Sokole.

 

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015