Neuvěřitelná fantazie z Třešti - máme bronz z MČR družstev mladších žáků!!!

17.06.2019 09:26

Třešť je malé a půvabné městečko jižně od Jihlavy, které se o tomto víkendu zapsalo do dějin našeho klubu už podruhé. V roce 2014 se na stejném místě hrálo finále Extraligy mládeže, v němž ŠK ORTEX-RETA usiloval o zachování extraligové příslušnosti pro sezónu 2014/2015. Ve finále B se nám tehdy vůbec nevedlo, skončili jsme celkově na 13. místě, které bylo první sestupové. Naštěstí jeden z oprávněných účastníků nového ročníku účast vzdal a my jsme v EL zůstali.

Letos se do Třešti sjelo 28 šestičlenných družstev mladších žáků (nar. 2007 a ml. s povinnou účastí dívky a nejméně jednoho hráče 2010 a ml.), aby od 14. do 16. června 2019 mezi sebou vybojovali prestižní turnaj o mistra republiky. Náš klub si účast zajistil vítězstvím v krajském přeboru a pro mistrovství republiky sestavil nejlepší možný tým. Pětici Lukáš Zelba, Matěj Levitner, Lada Zelbová, Jakub Schmutzer a Josef Zelba posílil na první šachovnici tradiční host Ondřej Winter z Lípy, s nímž jsme v Krnově dobyli před dvěma roky ve stejné soutěži slavné šesté místo. Družstvo vedli Jiří Bielavský a Martina Levitnerová.

Pořadatelé šetřili informacemi, takže jsme vůbec nevěděli, jaká bude naše pozice na startovním roštu. Po příjezdu se ukázalo, že jsme sedmí nasazení. Cíl obhájit toto místo už sám o sobě byl ambiciózní, vyšší cíl byl vyrovnat krnovský rekord, pak překonat krnovský rekord, pak …

Do prvního kola fasujeme Českou Lípu (nasazení 21), naši vlčáci vyhrávají 5,5:0,5. Ondra měl sice drobně lepší pozici, ale při stavu 5:0 nemělo cenu se s ní vysilovat. V pátek se hrálo ještě druhé kolo, v němž jsme porazili Staré Město (12) stejným skóre, tentokrát remizoval Matěj.

Začátek krásný, ale od třetího kola začne ten pravý boj. V sobotu se odehraje pět zápasů a my do třetího kola dostáváme jedno z nejúspěšnějších družstev historie soutěží mládeže, pardubické Polabiny, nasazené jako číslo 2. Budeme poprvé hrát na onlinu (první tři stoly). Favorit je naprosto jasný, takže vlastně o nic nejde. Ondra ještě cestou povídal něco v tom smyslu, že by bylo dobré proti Polabinám uspět. S tím se dalo souhlasit, ale jak to udělat? Připadalo mi, že celé družstvo je velmi klidné a zápas v podstatě také. Jozífek na šestce prohrál proti mnohem zkušenějšímu soupeři, ale ostatní se dobře drželi. Zvláště Lukáš na dvojce, najednou bylo vyrovnáno! Pak zaúřadoval Matějův tvůrčí duch, Matěj vítězí, vedeme 2:1! A přidává se Lada i Kuba, vedeme 4:1!!! Vítězství je naše i přes prohru Ondry, která upravuje konečný stav na 4:2. Perlička – později se dovídám, že se Ladě v noci před zápasem zdál sen, že jsme Polabiny porazili :-).

Troufnu si říci, že toto naše vítězství bylo prvním velkým překvapením turnaje.

Ve čtvrtém kole zůstáváme na stole číslo dva a nastupujeme proti Ústí nad Labem (10). Teoreticky jsme na tom byli líp, prakticky to vypadalo obráceně. Prohrávají oba bratři Zelbové a stav 0:2 nevěští nic dobrého. Tým ale bojuje, vyrovnávají Ondra a Matěj. Bohužel Kuba na pětce stojí špatně a také to tak dopadá, prohráváme 2:3 a vše závisí na Ladě. Ta je skvělá a vítězstvím zajišťuje zápasovou remízu 3:3. Utekli jsme hrobníkovi z lopaty, udržíme onlinový stůl. Koho dostaneme v pátém kole?

Jsou to první nasazené Říčany! Jdeme na první stůl proti soupeři, drtícímu jednoho protivníka za druhým. A my jsme nebyli výjimkou. Prohráváme všechny partie a zápas 0:6. Nejvíce mi je líto Ondry, který byl doslova tah od remízy s Fiňkem, ale v časovce neodhalil jeho poslední trik.

Nicméně stále se držíme vpředu a tomu napovídá, že se vracíme na druhý stůl a budeme hrát s legendární BŠŠ Frýdek-Místek, ti jsou čtvrtí nasazení. Zápas se podobá předchozímu, FM nás jednoznačně převyšuje a jedinou remízu vtipným způsobem získává Lukáš, prohráváme 0,5:5,5. Pozitivum je, že máme jednoznačně nejlepší pomocné hodnocení ze všech, to se může hodit.

Do posledního sobotního kola dostáváme osmnáctku Lokomotivu Brno. To je rozhodně hratelný soupeř, které jsme porazili i před čtrnácti dny na Zaječicích. Revanš se nekoná, Jozífek po sérii porážek vyhrává, další body přidávají Ondra, Lukáš a Lada. Smutní jsou jen Matěj a Kuba, tým však vítězí 4:2 a vrací se na celkové 4. místo!

Rozhodující nedělní dvoukolo začínáme s nebezpečnou Kuřimí, pátou nasazenou. Bude to boj! Ke zteči zavelel ten nejmenší, Jozífek! A hned po něm jeho brácha Lukáš! Vedeme 2:0 a nevypadá to zle. Matěj se oklepává po „velké rošádě“, přidává třetí bod, po něm skvělý Ondra na jedničce čtvrtý a je vyhráno! Protivník se trochu hroutí, Kuba krásně útočí v jedné ze svých nejlepších partiích a vyhrává, Lada dotvoří remízou výsledek 5,5:0,5 pro nás! Vedoucí Kuřimi je trochu zdrcený, ale gratuluje. Po osmém kole jsme na samostatném 3. místě!!!

Výše pomýšlet nemůžeme, zato za námi je silná skupina pronásledovatelů, doufající v naše klopýtnutí. Medaile je blízko, blizoučko, ovšem je nutno vyhrát poslední zápas.

V devátém kole už bylo jasno o zlatu pro Říčany a stříbru pro BŠŠ, hrálo se jen o bronz. Náš bronz! Počítač k nám byl přívětivý, přidělil nám tým Unichessu B (17). Určitě nebyli špatní, když se dostali až na třetí stůl. Ale na nás neměli! Po pomalejším rozjezdu nastal doslova koncert. Zahájil ho Lukáš krásnou útočnou hrou, zcela zdemoloval protivníka. Samozřejmě se přidal malý brácha, pak Kuba v zajímavé koncovce, opět výtečný Ondra a byli jsme třetí!!! My s Martinou jen zíráme, smějeme se a jsme šťastní! Konec zápasu korunují výhrami Matěj a Lada, takže vyhráváme 6:0!

Finis coronat opus, konec korunuje dílo!

Přebíráme pohár a medaile za třetí místo, což je největší úspěch v dějinách klubu. Díky za tento den, který se zrodil po mnohaleté práci klubových trenérů a funkcionářů. Velké díky patří rodičům, bez nichž by nebylo nic. Dík patří také náhradníkům Adamu Bartákovi, Ellen Lukáškové a Petru Morávkovi, kteří byli připraveni v případě potřeby zaskočit.

Osobně chci poděkovat Martině Levitnerové, která umí děti krásně motivovat a bylo mi velmi milé s ní spolupracovat.

Jako autor těchto řádků se musím omluvit za stručnost, mám z turnaje mnoho poznámek, ale za pár hodin odjíždím na dovolenou skoro do konce června, takže nemám čas přidat víc. Určitě připojím fotografie, těch máme hodně, ale bude to později.

Krátké hodnocení hráčů

1. š. Ondra Winter, host z Lípy, výborný hráč i parťák. Uhrál 5,5 bodu (+2), rozhodující tři kola 3/3!

2. š. Lukáš Zelba, vynikající aktivní hra, nejlepší, co jsem u něj kdy viděl. 6,5 bodu (+4), finiš 3/3!

3. š. Matěj Levitner, říkám mu „tvůrčí duch“, hledá v pozici i nemožné :-). 5,5 bodu (+2), finiš 2/3

4. š. Lada Zelbová je prostě skvělá, jinak říci nelze. Získala 6,5 bodu (+4), finiš 2,5/3!

5. š. Jakub Schmutzer podal svůj životní výkon hlavně v rozhodujících zápasech. 5 bodů (+1), finiš 2/3.

6. š. Josef Zelba má před sebou velkou budoucnost, nakonec byl velmi dobrý a zisk 5 bodů (+1) jsem od něj opravdu nečekal! Finišoval 2/3!

Na závěr alespoň jeden obrázek, není moc dobrý, ale jsme si trochu podobní. Sestava je od prava, Martina se zubí  za řadou

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015