Ortex vyhrál 1. ligu mladšího dorostu a postupuje do Extraligy!

15.04.2013 02:25

(jb) Sobota 13. dubna byla pro náš tým velmi úspěšná. Zahájili jsme zápasem s rychnovskou Pandou. Ta, ač podle všech ukazatelů neměla být vážným soupeřem, podala statečný výkon. Rychle vyhráli Vojta Wagner a Matouš Pražák (2. a 3. š.), leč stálé chmury na mé tváři vzbuzovala partie na čtvrté šachovnici. Honza Nosek byl úplně "mimo", proti hráči bez ela si s pozicí nevěděl rady a samozřejmě se dostal do časovky. V ní jsme nabídli remis, soupeř odmítl (!) a nakonec jsme byli rádi za remizovou pěšcovku. To už remízu udělal Tomáš Ptáček a za stavu 3:1 jsme nabídli remízu na posledních dvou deskách (Filip Šolc a Kateřina Skybová). Vyhráli jsme 4:2. Náš jediný konkurent Lípa vyhrál 4,5:1,5, čili mikrozmenšil odstup ve skóre.

Druhé utkání s Lanškrounem patřilo k předpokládaně těžkým. Hosté nám situaci velmi usnadnili, nepřijeli jejich první dva hráči a to bylo hodně znát. Opět rychle zahájil Vojta vyvrácením soupeřovy kombinace. Pak se to dost sypalo: Filip, David Sucharda, Tomáš a Katka zabodovali a za stavu 5:0 Matouš se skřípěním zubů dal pozici za remis, ač krutě nechtěl. Výhodu však neměl. Vítězství 5,5:0,5 bylo impozantní. Navíc Lípa klopýtla prohrou se Sokolem Kobylisy. Tím pádem před posledním dvoukolem vedeme o 6 bodů a 9,5 bodu ve skóre!

V neděli hrajeme s Bohemians C a pak s Bohemians B - už po prvním utkání může být o vítězi letošního ročníku 1. ligy družstev mladšího dorostu jasno!

A rozhodnuto bylo! Naše šestka Ptáček, Wagner, Pražák, Nosek, Sucharda a Skybová porazila pět hráčů Bohemians C bez ztráty kytičky. Tím, kdo definitivně rozhodl o našem postupu, k němuž jsme potřebovali bod, byl David.

A šli jsme do posledního zápasu. Už předem jsme měli v plánu ověřit, jestli vůbec můžeme hrát bez našich dvou leadrů Tomáše a Vojty. Utkání s Bohemians B, průběžně čtvrtým týmem se stejným počtem bodů jako druhá Lípa a třetí Kobylisy, bylo pro takovou zkoušku velmi vhodné.

Místo Tomáša a Vojty do sestavy naskočili Michal Blažek a Albert Dus, nastoupili jsme v pořadí Pražák, Šolc, Sucharda, Blažek, Skybová a Dus. Nejvíce nervózními se mi zdáli Filip Šolc z posunu na druhou šachovnici a Míša, který svou partii rozhodně nechtěl zkazit. Zato Matouš Pražák si počínal, jako by na jiné než první desce nikdy nehrál! Já jsem byl nejvíc zvědavý na Alberta. Měl šťastný den, dopoledne absolvoval cyklistický závod v Dobrušce a byl druhý. Ještě rozhicovaný vlétl na svého soupeře a za chvíli mu odebral dámu, o partii bylo rozhodnuto a Albert vyhrává jako první! Moc příjemný začátek.

Pak se partie různě "převalovaly", Katka získala nějaké pěšce a zdálo se, že bude další bod, nicméně se její pozice trochu zašmodrchala. Také Míša měl o chlup lepší koncovku, avšak jeho největší přání bylo dát remízu. Vzhledem k slušnému postavení na prvních třech šachovnicích jsem navrhl remízy u Míši a Katky, které byly přijaty. Kátě se to nelíbilo a možná měla pravdu, pokračování ve hře jí dávalo slušné naděje na vítězství. Dále jsme dali remízu u Filipa a tíha zápasu za příznivého stavu 2,5:1,5 ležela na Matoušovi a Davidovi. David je bojovník a rozhodně chtěl vyhrát, docela zariskoval a dostal se do obtížného postavení. Obavy však pomohl rozptýlit soupeř, s koncovkovkami si rozhodně netyká a umožnil Davidovi dokonce přejít do lepšího postavení. Největší pozornost přítomných (nutno podotknout, že všechny ostatní zápasy už byly dávno dohrány a týmy odjely), poutala Matoušova partie. Dokázal v ní vydupat nebezpečný útok, musel však čelit stejně nebezpečnému protiútoku. Kdo dá první mat, to je to, oč v partii šlo. Nakonec nic z toho, Matoušovi se podařil kouzelný převod do věžové koncovky se dvěma pěšci navíc, již vyhrál! David pak uzavřel se soupeřem smír. Partie trvaly přes čtyři hodiny, celkem jsme zvítězili 4:2 a pokus dopadl úspěšně.

Jsme tedy v Extralize! Po sedmi letech práce se podařilo proniknout z nejnižší do nejvyšší soutěže mládežnických družstev a poprvé vůbec bude v análech Extraligy uveden klub z Hradce Králové.

Menší oslavu plánujeme na tento čtvrtek od 16 hodin, zveme všechny členy klubu a příznivce!

Přehled hráčů a bodů (tučně jádro týmu)
1. Tomáš Ptáček 8/10
2. Vojtěch Wagner 9,5/10
3. Matouš Pražák 10/11
4. Jan Nosek 8/9
5. Filip Šolc 5/6
6. David Sucharda 5/6
7. Michal Blažek 0,5/1
8. Vadim Kablukov 1/1
9. Kateřina Skybová 9/11
10. Albert Dus 1/1
 

Celková bilance 57 bodů z 66 možných

 

 

Vstoupí Ortex v neděli do bran Extraligy? 

11.04.2013 23:07

V sobotu a neděli se v ZŠ Štefánikova na Moravském předměstí rozhodne o výsledku letošního ročníku 1. ligy družstev mladšího dorostu. Dá se říci, že ještě nikdy nebyl hradecký klub blíže k postupu do nejvyšší republikové soutěže, mládežnické Extraligy.

S náskokem tří bodů a výborným skóre máme všechno ve svých rukou. V sobotu začneme v 10 hodin zápasem s Rychnovem, odpoledne s Lanškrounem a v neděli soutěž skončíme utkáními s Bohemians C a Bohemians B, patrně od 9 hodin, budou-li to hosté chtít.

To, že jsme se stali favority, nesmí naší partu zbavit respektu před soupeři. Poslední kroky bývají nejtěžší, věřme, že se nám povedou. Zveme tímto naše příznivce, přijďte nás povzbudit!


 

 

 

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015