Hlavní krajské přebory mládeže za námi, těšíme se z úrody medailí!

03.04.2018 06:30

(jb) Závěr března byl v šachovém kalendáři mládeže vyhrazen krajským přeborům mládeže všech kategorií kromě nejmenších osmiček, které budou na pořadu tuto sobotu 7. dubna. Krajské přebory jsou důležité nejen pro tituly a medaile, ale také pro postupy na mistrovství Čech. Naše bilance je skvostná: Lukáš Zelba (H10), Jan Vestfál a Anna Voříšková jsou krajskými přeborníky, Jakub Schmutzer a Lada Zelbová jsou stříbrní, Ellen Lukášková a Lukáš Zelba (H12) mají bronz! Všichni jmenovaní chlapci si vybojovali účast na mistrovství Čech, Lukáš dokonce na dvou! Děvčata postupují automaticky.

Jako první se 24. března v Rychnově uskutečnil přebor desítek. Jednoznačným favoritem turnaje byl náš Lukáš Zelba, což se nakonec zcela potvrdilo. Lukáš vyhrál prvních pět partií šestikolového turnaje a měl úplně vyhranou i partii šestou, tu však dal z kamarádství za remis a vysloužil si výtku od  trenéra i ředitele turnaje. Naštěstí pořadí postupového turnaje nebylo tímto ovlivněno. Více o turnaji v článku na krajském webu, kde je i odkaz na Chess-results s podrobnými výsledky. Lukáš jen potvrdil postup na MČ, který už měl zajištěn startem na mistrovství republiky.
Mezi naděje na dívčí medaili patřila Ellen Lukášková, nakonec na ní zbyla bronzová, od stříbra ji dělilo jen pomocné hodnocení. Byla i šance na zlato, v rozhodující partii měla značnou převahu, ale dovolila budoucí krajské přebornici Aničce Reschelové vítězný útok na krále. Nevadí, i tak si Ellenka zasouží pochvalu!
V turnaji startovaly také dvě budoucí naděje, Ríša Klimeš a Petr Morávek. Oba si bojovně zahráli. Šachový křest si odbyl třetí člen rodiny Zelbů, ještě neregistrovaný Josef, v turnaji neregistrovaných. Josífkovi se opravdu dařilo a turnaj vyhrál!

Výsledky krajského přeboru HD10
1. Lukáš Zelba 5,5/6
12. (3. D) Ellen Lukášková 3
15. Richard Klimeš a 16. Petr Morávek 2 body


Velikonoční svátky Zelený čtvrtek a Velký pátek byly vyhrazeny krajským přeborům kategorií HD12-20. Dvoudenní turnaj se konal v Havlovicích u Úpice v místním kulturním domě a podle ohlasů vedoucích výprav se organizátorům velmi povedl. Nás samozřejmě těší úspěch naší osmičlenné výpravy, která vybojovala pět medailí, z toho dvě zlaté! Startovali jsme ve třech z pěti vyhlášených kategorií.
V HD12 nám zlato dvakrát uniklo jen na pomocné hodnocení. Jakub Schmutzer sehrál krásný turnaj, v šesti partiích třikrát vyhrál a třikrát remizoval, byl druhý za Matějem Komorou! Hned za ním, o půl bodu zpět na třetím místě, skončil Lukáš Zelba a stejně jako Jakub si vybojoval účast na mistrovství Čech. Lukáš se bude moci do Harrachova přestěhovat, protože MČ H12 a H10 mají rozdílné termíny :-). V D12 hrála Lada Zelbová, jako vždy výborně a od zlata ji dělilo pomocné hodnocení - zdá se, že nás nemá rádo. Šťastnější byla Elen Hetfleischová, je škoda, že se děvčata vzájemně nestřetla. Zkušenosti sbíral Jan Voříšek.

Výsledky krajského přeboru HD12
1. Matěj Komora (Lipky) 4,5
2. Jakub Schmutzer 4,5
3. Lukáš Zelba 4
6. (2.D) Lada Zelbová 4
14. Jan Voříšek 1,5

Kategorii  HD14 ovládli naši hráči Jan Vestfál a Anna Voříšková - dvě zlaté! Honza konečně dobyl velkého úspěchu, který se rýsoval celou tuto sezónu. Anička byla třetí v absolutním pořadí, to se také cení. Velký úspěch! Daliboru Golkovi se nevydařil začátek turnaje, sice pěkně zafinišoval 2/2 v posledních kolech, ale na víc než 50 % mu to nedalo.

Výsledky krajského přeboru HD14
1. Jan Vestfál 5 (samostatné první místo)
3. (1.D) Anna Voříšková 4
12. Dalibor Golka 3

V kategorii HD16 jsme měli jediného hráče. Tomáš Jindra zahrál pěkně, o dvě místa se polepšil proti nasazení a uhrál +1. Zdá se, že menší krize už je zažehnaná a Tomáš se vrací do formy!

Výsledky krajského přeboru HD16

1. Petr Fojt (Jičín) 4,5
7. Tomáš Jindra 3,5


Sečteno, podtrženo: v žákovských kategoriích HD10-16 získal náš oddíl sedm medalií! Všem medalistům srdečně gratulujeme!

Pořadí oddílů podle počtu medailí (k úplnosti chybí KP8)
1. Ortex 7 (3, 2, 2)
2. Lipky 4 (1, 1, 2)
3. Panda 3 (1, 3, 0)
4. Hronov 2 (0, 0, 2)
Jičín, Třebechovice, Trutnov a Lípa po 1 medaili.

Pořadí vypovídá o kvalitě našeho tréninkového systému. Na druhou stranu se bohužel stáváme cílem lovců talentů a to může mít neblahé důsledky pro náš hlavní dlouhodobý cíl - opět bojovat o extraligu mládeže.





 

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015