Hodnocení naší účasti v 1. LDMD

23.04.2011 09:33

Hodnocení naší účasti v 1. LDMD

 

Kdyby mi někdo před vstupem do soutěže slíbil 7. místo, vsadil bych se, že to je utopie! Vstupovali jsme na neznámé teritorium, postup byl velmi rychlý, čekal jsem, že zůstaneme v KPŽD dva roky, ale hráči byli proti. Viděl jsem, jak dopadla loni Jaroměř, i když my jsme byli zjevně silnější, avšak 3,5 sestupujícího není žádná legrace. A sestup by nás o rok pozdržel.

 

Přišlo první utkání s Bydžovem a hned porážka 6:0! Naštěstí další utkání jasní líce, vyhráváme s Libercem C 4,5:1,5. První ligové body jsou doma! Další den začíná také skvěle, porážíme domácí Nový Bor 4:2. To vypadá zajímavě, ovšem čeká nás další Liberec, tentokrát béčko. Tento zápas bych označil za pro nás rozhodující a hned dodám, že nám štěstí neuvěřitelně přálo. Jednak první hráč Liberce dost nepochopitelně záhy po zahájení hry nabízí Šimonovi remízu, samozřejmě bereme. Zápas se dostal do stavu 2,5:2,5, za nás hraje Kateřina a zjevně tahá za kratší konec. Partie trvá dlouho, všechny zápasy už skončily. Káťa nenápadně hrozí, soupeř ve vítězné euforii pokračuje v dobývání Kátiny pozice a dostává mat! Místo porážky máme vítězství, třetí ze čtyř utkání, a vyhlídku, že tři družstva už budou snad pod námi. Utkání s těžkými soupeři však stála před námi.

Pak následovalo dvoukolo u nás na Ortexu, Polička, hrající na postup (a také se jí to zdařilo) Lanškroun, zkušené, solidní družstvo. Bod s Lanškrounem je úplně zlatý, držíme aktivní bilanci. A jdeme na Sokol. Další boj, vyhrocený jako každé derby. Nevypadá to moc skvěle, nakonec prohráváme 2:3 a na první šachovnici Vojta bojuje s mnohem zkušenějším a ratingově lepším Saučukem. Stále se drží, ba nachází cestu k převaze, kterou bezchybně využívá. Skvělý výkon, nejlepší naše partie v soutěži! 3:3 je dalším úspěchem a je zjevné, že jsme zachráněni.

Po tříměsíční pause jedeme na poslední čtyři zápasy do Hlušic, čekají nás dvakrát Polabiny a dvakrát Kobylisy. Jsme pátí, Polabiny C za námi, ale na šachovnicích to tak nevypadá. Nehrajeme dobře jako tým, prohráváme a Polabiny nás předstihují. Pak nás čeká povinná výhra s Kobylisy B, 6:0 vypadá skvěle, ale tak proti nim hrají všichni. V posledním dvoukole máme Kobylisy A, soupeřící s Poličkou o postup do extraligy, a velmi silné Polabiny B.

Poličáci nabízejí sladkou odměnu, když zadržíme Kobylisy, Nový Bydžov nás též pobízí k úspěchu nad Polabinami. Bohužel ani jedno z těch přání jsme nesplnili, i když herní projev družstva byl lepší než v sobotu. Jediný Michal Nekvinda bodoval a po zásluze mu patří uznání jako našemu nejlepšímu ligovému hráči.

 

V konečném pořadí nás předstihuje Lanškroun, jsme sedmí. Musíme být velmi spokojeni! Ke kladům počítám i velkou kázeň a zájem o účast, stačilo nám 7 hráčů.

 

Výsledky hráčů podle šachovnic: Wagner 2,5/10; Chvátil 3/10, Nekvinda 7,5/11, Skybová 3/11, Šolc 4/9, Blažek 3,5/6, Kablukov 6/9

Podle procent: 1. Nekvinda 68, 2. Kablukov 67, 3. Blažek 58, 4. Šolc 44, 5. Chvátil 30, 6. Skybová 27, 7. Wagner 25.

 

Příští ročník bychom měli hrát lépe, štěstí už nemusí být naším sedmým hráčem. Co potřebujeme zlepšit? Jako důležité vidím vylepšit bilanci na předních deskách. Jestli se k nám dostane Tomáš Ptáček, mohl by roli vůdce zastat, pak by se ulevilo Vojtovi i Šimonovi. Bohužel už nebude moci hrát Michal Nekvinda, což nás zase oslabí. Další šachovnice už jsou dost vyrovnané a určit pořadí bude tvrdým oříškem. Káťa, Filip, Vadim, menší Michal, Albert jsou kandidáty, nezapomeňme na Františka. Další turnaje doufám napoví, jak je na soupisce seřadit. A konkurence v týmu se může ještě zvýšit, je zájem o hostování u nás.

Rozhodně v příští sezóně využijeme vítězství našeho béčka v KSŽD a postavíme tým do KPŽD, dokonce není vyloučeno ani přihlášení céčka do KSŽD. To ovšem jen v případě alespoň mírného rozšíření naší registrované členské základny a dobré termínové návaznosti soutěží.

 

Jiří Bielavský, 23. dubna 2011 

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015