Hurá, liga zachráněna!

23.04.2018 22:01

(jb) V sobotu zajíždělo naše ligové družstvo do Poličky s jediným přáním - napravit mírně pokaženou sezónu a zachovat nám ligu. Byli jsme na zrádném 9. místě, které je poloviční sestupovou pozicí - ze čtyř lig sestoupí dva nejhorší týmy z devátých míst. 

Plán byl jasný - potřebujeme přivézt šest bodů k dosavadním šesti, protože 12 bodů prakticky dává jistotu setrvání v soutěži. Budeme hrát s čelným týmem soutěže Durasem Královo Pole, pak s Lipkami, které jsou o trochu výše než my, v neděli s Chotěboří, která je za námi, a končit budeme s béčkem Kuřimi, dost před námi. Pak si máte vybrat, koho máme o bodíky obrat. Nejhratelnější se jevily Lipky a Chotěboř, ovšem Lipky do ligy velmi posílily, na první šachovnici přední českou dorostenkou Veronikou Šmajzrovou, která do Lipek přestoupila, další posila Faltýnek přišel ze Sokola a host Cibulka z Hronova - to je silná polovina družstva. Na body od Kuřimi a zvláště od Durasu jsme nemohli vážně pomýšlet.

Za krásného dne po hladké cestě přijíždíme do Poličky, naše utkání na přání Durasu začíná až v 10 hodin, ostatní zápasy se už půl hodiny hrají. Po lednové remíze s Lípou hrajeme další utkání s družstvem s ambicemi na postup do Extraligy, samozřejmě nastupujícím v dobré sestavě. Začínáme překvapivě - Honza na páté šachovnici s černými po hodině hry vyhrává! Pak se hraje až dlouho bez rozhodnuté partie, domácí Duras srovnává na 1:1 na čtvrté šachovnici, kde dělá špatné rozhodnutí Tomáš Jindra. Ve vyrovnané pozici oslabí svou pěšcovou strukturu a tak dal soupeři cíl pro jeho hru. Pak se zase dlouho hrálo, Tomáš Sucharda na třetí remizoval a za chvíli přišla skvělá zpráva z šestky - Anička vyhrává ve vyrovnané pozici na čas - soupeřka dlouho hrála na hraně překročení času, až to jednou nezvládla. Máme dva a půl bodu a schází půlka do senzační remízy. Ta byla dostupná na druhé šachovnici - Lukáš Drašnar mohl přejít do nestejných střelců, kde byla remíza téměř jistá, ale neudělal to a prohrál. Za stavu 2,5:2,5 rozhodovala první šachovnice - Filip Rokoš remizoval a tak získáváme nečekaný bod! Zápas končí po 14. hodině, pak jdeme na oběd, což je dost daleko, a druhý zápas zahájíme až v půl čtvrté! 

Vykřičníkem pro nás je výkon Chotěboře - porazila poslední Humpolec 6:0! Přání "lehčího" zápasu je to tam.

Sílu Lipek už jsem zmínil, dokázaly dopoledne remizovat s Lípou a náš nadcházející zápas bude také posledním v "přeboru Hradce". Opět máme černé na první šachovnici a po hodině hry to vypadá i na černý prapor - Blažek drtí Drašnara, Faltýnek přehrává Jindru, navíc Tomáš Sucharda hrubkou prohrává s Cibulkou. Prohráváme 0:2! Jen Honza předvádí svoji hru a jeho partie s Komorou je šancovní. Také Anička se hezky pere se Špriňarem. Najednou se začal zápas obracet, Honza vyhrává, poté i Anička a je to 2:2. Vstáváme z mrtvých! Zbývaji dvě partie - Tomáš Jindra se statečně drží, Faltýnek mu chce dát mat na h-sloupci, kam si už umístil dámu, a také věž je v těsné blízkosti - nebezpečí prvního stupně! Tomáš mu dámu může napadnout překvapivým tahem jezdce, prý ho i viděl, ale neudělal. Místo toho oslabil svou poslední řadu a Faltýnek mohl jednoduchým tahem okamžitě vyhrát. Také to neviděl a hraje zbytečně věží. To se už Tomáš konečně rozhodnul, obětoval střelce a docílil věčného šachu - pro nás nesmírně cenného, protože na první šachovnici náš Filip nachytal Veroniku Šmajzrovou při chybě ve složité pozici a vyhrává! Nakonec 3,5:2,5 pro nás!!! Neuvěřitelný zápas. Odjíždíme po 19. hodině ve velmi dobré náladě, vezeme 4 body. Těší mě, že nevyhlášený přebor Hradce dopadl pro nás, výhra s Lipkami a remíza s Lípou, Lípa je druhá a Lipky třetí. Alespoň něco :-)! Chotěboř předvedla další vykřičník, poráží Lípu 4:2.

Máme se ve vzájemném souboji s Chotěboří na co těšit. Nedělní ráno nám prospívá a zanedlouho vedeme 3:0! Vyhrávají Tomáš Jindra po zisku figury, opět spolehlivě Honza Vestfál a Anička Voříšková. Ta hraje s obrovitým Klabenešem, ten má zatím 100% zisk cca 8/8! Ale Anička se nedala a porazila ho! A jak vypadají první tři šachovnice? Na první hraje Filip s hráčem 2100, pozice složitá. Na druhé má jasnou púlku Lukáš ve věžové koncovce, dostává pokyn, aby remizoval. Na třetí Tomáš Sucharda s Violou Ruby Pejřimovskou je podle Ela jasným favoritem, získává dokonce dva pěšce, a tak jsme optimisti. Zápas je jasně vyhraný, vždyť nám stačí jediná remiza. Leč ... Tomáš dělá slabý tah a po další chybě už je jeho pozice prakticky prohraná - to je obrat! Ještě horší je situace na druhé desce. Lukáš mohl a měl nedělat nic a byla by remis, neboť ani protivník nic dělat nemohl. Místo toho se Lukáš při své časové nevýhodě rozhodl hrát aktivně, čímž dal šanci i soupeřovi. Ten uměl koncovku lépe a vyhrává! Uf! Nakonec prohrává i Filip a tak trochu schlíple podepisujeme remízu 3:3. Štěstí nám přálo s Lipkami, nyní se to srovnalo.

Před závěrečným utkáním s Kuřimí B jsme osmí a Kuřim je za námi. Prohra by znamenala nejisté 9. místo, potřebujeme bod. Po oba dny nás jistí Kuba Schmutzer, od počátku jsem plánoval jeho start, ale místo koho? Nakonec napověděly předchozí výkony - Lukáš Drašnar prohrál třikrát a tak dostal volno, tím pádem došlo k posunu v sestavě. Zápas zpočátku nevypadal dobře, Jirka Kuta věštil vysokou porážku, mě se naše partie docela líbily až do chvíle, kdy Honza Vestfál přišel o figuru. Ale měl za to několik pěšců, naděje žila. Navíc protivník nehrál přesně proti jednoduché taktice Honzy - vyměnit soupeři všechny pěšce, potom se střelcem už vyhrát těžko může. A úmysl také zrealizoval. Výborně! Anička Voříšková potvrdila, že na šesté (v tomto případě páté) šachovnici neměla v Poličce konkurenci a poráží kuřimskou dívku Habinovou. Anička v Poličce vyhrála všechny čtyři partie! Na poslední šachovnici si Kuba trochu popletl Najdorfovu variantu sicilské a elově daleko silnější a úspěšnější protivník toho využil. Tomáš Jindra podlehl a Kuřim tak byla o bod napřed. Tomáš Sucharda mě přesvědčil, že má přijmout nabídku remízy, když tvrdil, že zápas zremizujeme, protože Filip Rokoš vyhraje, asi měl nějaké boží vnuknutí. V kritické situaci mě Filip žádal o vyjádření k remíze. Pozice složitá, nakonec bych mu ji schválil, ale Filip si najednou sedl za šachovnici a hrál dál! Měl sice pěšce víc, avšak pozice byla složitá a on hrál už jen na přídavek 30 sekund. Měl však plán a ten se ukázal vítězný, věží se střelcem zahnal krále na kraj šachovnice, pak na něj zaútočil pěšcem, král musel na políčko bez možnosti úniku. Filip si pak vychutnal šach dámou, který už nebylo možno parírovat! Zcela prázdnou hrací místností zní potlesk! Ani jsme si nevšimli, že proběhlo vyhlášení vítězů. Filip se stal první hvězdou zápasu, zajistil nám remízu 3:3 a kýžený šestý poličský bod.  

V konečném pořadí jsme s 12 body udrželi osmé místo, Kuřim zůstala za námi. Ligu vyhrává Polička (29 bodů) před Durasem (26) a Lípou (21). Gratulace k bronzovým medailím! Lipky jsou šesté (14), Chotěboř sedmá (12) s lepším skóre než my.

Přehled výkonů našich hráčů
Filip Rokoš 4,5/9
Lukáš Drašnar 5/10
Tomáš Sucharda 6,5/11
Tomáš Jindra 2,5/9
Kristýna Kratochvílová  0,5/6
Jan Vestfál 5,5/11
Anna Voříšková 5/7
Jakub Schmutzer 0/1
Matěj Levitner 1/2

Na závěr patří poděkovat všem hráčům i rodičům za podporu týmu a těšme se na příští sezónu, budeme určitě daleko lepší! Speciální dík patří Kristýně Kratochvílové za mnohaletou reprezentaci oddílu v mládeži, od příští sezóny už je juniorkou. Jak víme, vychovává si nástupce, a to je pro nás ohromně cenné.

 

 

 

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015