Jak hrálo béčko v Zaječicích

04.06.2018 09:27

Jako kapitán béčka mám milou povinnost napsat pár slov o průběhu turnaje v Zaječicích. Nejprve je nutné pochválit všechny hráče družstva. Soupiska byla vytvořena pomocí součtu rapidového a normálního ELA. Na pořadí jsme nic neměnili.  Tým neměl nějaké velké ambice, jeli jsme si hezky zahrát.

Při nasazení 37 nás v prvním kole čekal tým Vlašim A - druhý nasazený. Výsledek byl jednoznačný, prohráli jsme 5,5:0,5. Byl jsem rád, že to není s nulou, remízu zajistil Dalibor. Druhé kolo nám přálo. Kuřim C (s áčkem jsme si jen prohodili soupeře) a první výhra 4:2, vyhráli jsme na všech spodních šachovnicích. Třetí kolo a opět dobrý los. Unichess C a výhra 5:1, jedinou prohru zaznamenal Jakub Schmutzer. Tomu nepřálo štěstí na soupeře, po celou dobu turnaje hrál s relativně nejsilnějšími hráči. Po třech kolech máme šest bodů a určitě splněná očekávání. Dál hrajeme „nad plán“. Ve čtvrtém kole České Budějovice A (nasazení 18, tedy nad áčkem). Očekávám debakl, prohra 2:4 je přijatelná. Bodují Tomáš (výhra) a Matěj s Ladou (remízy). Páté kolo Vlašim B (nasazení 22, takže síla našeho áčka). Co na tom, že soupeři mají ELO až o 300 bodů vyšší. Vítězí Dalibor a Matěj, Honza, Tomáš a Lada remizují. Výhra 3,5:2,5. Šesté a poslední sobotní kolo. Karlovy Vary (nasazení 14, vysoko nad naším áčkem). Když se mne děti ptají, s kým hrají a jak jsou silní, odbývám je mávnutím ruky a slovy „nějaký bezvýznamný klub, asi Karlovy Vary.“ Jednak jsem je chtěl uklidnit a hlavně jim již věřím. Zatajuji ELO 2052 a další. Vítězí Matěj, Lada a Dalibor - remíza 3:3. Deset bodů z prvního dne!

V neděli začínáme s Lípou. Část týmu si vybrala slabší chvilku a velmi rychle prohráváme. V té době ale již naprosto věřím Ladě a Dalibor poměrně rychle vyhrál. Třetí bod přidal Tomáš a udrželi jsme remízu 3:3.  Matěj, Dalibor a hlavně Lada již hrají tak, že věřím minimálně v remízu proti komukoliv. Takže osmé kolo Kuřim B (nasazení 26, ale teď je to jedno - nějaké „béčko“ nás nemůže zastavit.) Výhry Honzy, Matěje a Dalibora a remíza Lady. Celkově 3,5:2,5. Kdo nás čeká v posledním kole? Pokud nám bude přát los, můžeme být nejlepší z kraje! České Budějovice B - jejich áčko nás porazilo jen 2:4, nasazení „až“ 34 (pár míst před námi). Hráčům to neříkám, ale naprosto jim věřím. Jsem tak trochu přesvědčen, že by nyní porazili opravdu každé družstvo (dobře, tak skoro každé). Vtipkuji, že remízu neberu, ale jsem skromný, stačí mi výsledek 5:1. Z počátku to tak nevypadalo. Za stavu 2:2 je Tomáš pod tlakem a chybuje. Kvalita míň. Dalibor má jasně remízovou koncovku. Ptá se, jestli může remizovat. Zamítám. O pár tahů později přijde „To se ale nedá vyhrát“. I když s ním souhlasím, nařizuji pokračovat, protože o tom, že vyhraje, vůbec nepochybuji. Dalibor jasně remizovou koncovku, dle předpokladu, vyhrává a Tomáš zakončuje matem. 4:2 pro nás.

Celkově 14. místo a 17 bodů. Béčko překonalo dosavadní rekord áčka. „Bohužel“, z kraje jsme „až“ druzí. „Útěchou“ nám může být, že za naším áčkem.

Družstvo sehrálo skvělá utkání a umístilo se na úrovni extraligových družstev. Takže 1. liga, kterou pro ně plánujeme na příští rok, bude pohoda.

 

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015