Krajské přebory v rapidu při VC Lípy nám vyšly, KP družstev mladších žáků nikoli

14.04.2018 17:11

(jb) Závěrečná Velká cena Královéhradeckého kraje, hraná 7. 4. i jako KP kategorií HD10-14 v rapidu, nám dobře vyšla.

Kategorie 2010 byla hrána i jako krajský přebor HD8. Celou sezónu v ní mezi dívkami kralovala naše Ellen Lukášková, potvrdila to i tentokrát a byla třetí v celkovém pořadí a první v dívkách! Gratulujeme k titulu krajské přebornice! Ellenka získala 5 bodů ze sedmi.
Spolu s ní hráli chlapci Richard Klimeš, získal pěkných 4,5 bodu a v pořadí hochů byl čtvrtý. Na VC se vypravil třetí z klanu Zelbů, Josef. Mile překvapil 50% ziskem 3,5 bodu a 12. místem, o jedno místečko za ním byl Petr Morávek, také 3,5 bodu.

Kategorie 2010, KP HD10 v rapidu, měla favorita v Lukáši Zelbovi. Nevděčné role se zhostil výborně, vyhrál s 6,5 body. Na třetí místě celkově, ale jako druhý chlapec, skončil Matěj Levitner (5,5 bodu). Oba postupují na zářijové MR v rapidu. Příjemně překvapil 10. Jan Voříšek, 4 body jsou velmi pěkné! Jeden z prvních startů za Ortex si vyzkoušeli Laura Klimešová, uhrála dva body, a Štěpán Hož, jenž zatím nebodoval. Ale to přijde!

V nejpočetnější kategorii HD12 se pěkně jiskřilo, skvěle hrála naše děvčata Lada Zelbová a Anička Voříšková. Za prvním Bednářem sice zaostaly o půldruhého bodu, nicméně se dělily o druhé místo v pětibodové skupině. V konečném pořadí byla Lada třetí a v dívkách první - další krajská přebornice! Obě děvčata postupují na rapidové MR! Jakub Schmutzer obsadil 13. místo (3,5 bodu), asi myslel na víc. Ale ne vždy se vše podaří.

Poslední kategorii, kterou jsme obsazovali, byla HD14. Zajímavý turnaj, výsledky ovlivnilo dnes už zastaralé měření času. Rapidové partie bez přídavku na tah jsou časem hodně ovlivněné, jak se ukázalo v partii mezi našimi hráči Rokošem a Vestfálem. Výsledkem byla remis, když na jedné straně byl praporek a na druhé straně obrovská převaha. Z uvedené dvojice byl spokojenější 5. Jan Vestfál, o místo za ním skončil Filip Rokoš, oba uhráli 4,5 bodu. Další naši: 12. Dalibor Golka 3,5 bodu a 22. Kateřina Kratochvílová 1 bod, nicméně byla druhou dívkou a odnesla si příslušné trofeje. Postupy na MR v této kategorii nemáme.

Na mistrovství republiky postoupili čtyři naši hráči, to je pěkné. Jmenovitě to jsou Zelbová a Voříšková v D12 a Zelba s Levitnerem v H10. 

Při turnaji bylo vyhodnoceno celkové pořadí Velké ceny 2017/18, v němž naši hráli významnou roli. Počkejme na oficiální celkové výsledky, které doteď nevyšly.

--------------------------------------------------------------------------------------------

O týden později se v Rychnově konal krajský přebor družstev mladších žáků. My jsme vypravili dva týmy, z nichž áčko bylo favoritem na titul i postup na MR. Ošidná role se potvrdila, v jednorázových soutěžích jde o okamžitou formu a ta je zrádná. Zahájili jsme zostra, s Lipkami jsme hráli hned v prvním kole. Naše podle ratingu srovnaná sestava Lukáš Zelba, Anna Voříšková, Matěj Levitner, Lada Zelbová a Jakub Schmutzer se sice do soupeře pustila, ale ten vzdoroval silně. Nakonec vyhrála jen obě děvčata, Lukáš překvapivě nestačil na hostující Terezu Šulcovou z Polabin a ani Matěj se neprosadil proti Bednářovi, podlehl mu spíš psychicky než na pozici. Prohrál na čas, i když výhoda času byla ve finiši spíš na jeho straně. Jakub hrál vyrovnanou partii, kterou dal na mou radu za remis. Možná jsme měli hrát dál ... Remíza 2,5:2,5 ještě nic nekazila, pak přišla samá vysoká vítězství. 

O postupu se rozhodovalo v předposledním kole v souboji s domácí Pandou, která před tím hladce prohrála s Lipkami. Proto by nám k postupu stačila i remíza. Zápas nám nevyšel vůbec, hned od začátku jsme stáli téměř na všech šachovnicích nepěkně. Prohrála Anička i Lada (té soupeř nabízel remis, kterou jsme vzhledem k momentálnímu stavu zápasu odmítli - kdybych věděl, co se stane za chvíli, tak jsme ji brali), Kubík stál od začátku velmi podezřele. Matěj jako by přehrával Hetfleischovou, ale dostával se do pasivity, což nevěstilo nic pěkného. První šachovnice byla bojovná, posila domácích Kobr z Ústí nad Orlicí se proti Lukášovi držel. V závěru zcela ztraceného utkání za stavu 0:2 nastaly kotrmelce v náš prospěch - Jakub přežil soupeřovu možnost dát mu dvoutahový mat a dosáhl remízového postavení, Matěj vyhrál prohranou pozici s Hetfleischovou, ale porážky našich dívek se daly smazat jedině výhrou na první šachovnici. Na ní stála dámská koncovka s Lukášovým věžovým pěšcem. Koncovka je remizová, ale Lukáš se pral o vítězství na hranicích svých sil ještě přes půl hodiny po skončení všech ostatních partií. Soupeř se však nezmýlil a tak jsme prohráli 2:3. 

Druhý náš tým si přijel zahrát, zvlášť nutno pochválit Jana Voříška a Adama Bartáka. Ellenka Lukášková měla na první šachovnici moc silné a starší soupeře, Petr Morávek a Ríša Klimeš se prali statečně. Vyhráli s Lipkami B!

Konečný stav turnaje: 1. Lipky 16 (25,5); 2. Panda 14 (20,5); 3. Ortex 13 (23,5), 6. Ortex B 3 (7). Hrálo 7 družstev.

Výsledky našich hráčů (všichni hráli 6 partií)
Ortex A: Zelba 3,5, Voříšková, Levitner, Zelbová, Schmutzer všichni 5 bodů!
Ortex B: Lukášková 0, Voříšek 2, Morávek 0,5, Klimeš 1,5, Barták 3

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015