MČR družstev mladších žáků – úspěch i neúspěch v jednom?

20.06.2011 08:07

Od 17. do 19. června bojovalo naše družstvo, složené z hráčů ročníku 1999 a mladších a posílené Aničkou Vítovou ze Sokola, na přeboru republiky v Klatovech. Po loňském 20. místě jsme chtěli být mnohem lepší, napovídalo tomu o rok lepší družstvo, patrně nejsilnější, které budeme moci v nejbližším období postavit. Naše elitní devadesátdevítky Šimona, Vadima a Alberta, loučící se s kategorií mladších žáků, nebude snadné nahradit. To ale uvidíme za rok.

Pro tentokrát jsme měli minimální cíl 13. místo, které ještě dává krajům družstvo navíc pro MČR 2012, a tajně jsme mysleli na postup do první desítky.

Začali jsme výborně, páteční podvečerní utkání s Českými Budějovicemi vyhráváme 5:1, pak nás čekaly na 2. stole Polabiny Pardubice, jeden z favoritů soutěže. Po srdnatém výkonu prohráváme 2:4, ale sklízíme uznání soupeře za houževnatý odpor. V druhém zápase šestikolového sobotního maratonu nastupujeme proti PORGU Praha, svěřencům Hradečákům dobře známého MM Přibyla, a vyhráváme zase 5:1! Teď už je zajímavé i průběžné pořadí, jsme osmí.

Čtvrtým kolem se situace obrací v náš neprospěch. Lokomotiva Brno má z pekla štěstí, my zase smůlu. Máme 2,5 bodu a náš benjamínek Pavlík věž navíc, to by mělo stačit. Nestačí, věž je přehlédnuta, pak následují další ztráty a prohráváme 2,5:3,5. Bohužel porážka zanechává následky a v dalším zápase si vypíjíme kalich hořkosti do dna, prohráváme zase 2,5:3,5 s Mostem a klesáme na 17. místo. Pátý sobotní zápas s Postoupkami vyhráváme 4:2, ale družstvo nepůsobí svěže. Poslední sobotní, celkově 7. kolo s Libercem, bylo úplně nejhorší, zametli nás 0,5:5,5.

Večer se za mírně deštivého počasí část výpravy odhodlala vyšplhat na Černou věž, jednu z dominant Klatov, z hráčů jen Albert, Pavlík a Filip, ostaní dávají přednost mobilové zábavě. Noc byla klidná, na rozdíl od předchozí v restauraci pod námi už nebyla zábava, která nám ale zas tak moc nevadila.

V neděli nás čekají poslední dvě kola, ve švýcaru ta nejdůležitější. Naše pozice, 16. místo, se dá zlepšit jen řádným bodovým přísunem. Začínáme s Humpolcem. Jejich sestava je výrazně slabší než naše, začátek tomu napovídá. Vedeme 3:0 po výhrách našich hlavních opor Vojty, Vadima a Aničky, ale … Šimon nečekaně prohrává s 1250, Pavlíkovi se také nevedlo a osud zápasu leží na Filipovi. Ten má nakonec dvě kvality navíc, ale jen pár vteřin na hodinách. Dost dlouho drží pozici vyhranou, jede však jen na vteřinky, soupeř odmítá remízu, až nakonec se Filip zamyslel - pak už jen nešťastná hlava v dlaních znamená remízu 3:3. Stává se …

Zůstáváme na 16. místě, paní Vítová je optimistická a věří ve třináctku. Musíme ovšem poslední vyhrát, to je jasné. Hrajeme s týmem z vesnice u Vsetína, s Hošťálkovou. Známe je už z přeborů škol, nejsou špatní. Dostáváme radu od Lípy, abychom hráli rozvážně. Vstup do utkání byl zase excelentní, vedeme 2:0, v pravý čas zabral Pavlík a bod dal náš nejúspěšnější hráč Vadim. O další bojuje Anička, soupeř má nebezpečné volné pěšce. Anička se rozhoduje zkušeně a velmi správně. Opakovaně šachuje soupeřova krále a dělá remízu. Sklízí ode mne pochvalu a obdiv! Vedeme 2,5:0,5, avšak Vojta a Albert stojí v horších pozicích. Klíč k vítězství drží tentokráte Šimon s více pěšci navíc, též soupeřův král na tom není nejlépe. Šimon na něj správně trochu zaútočil, pak se přeorintoval a jal se hrát na jisté vítězství. Protivník byl náhle aktivní, Šimonovi zůstal jeden volný pěšce. Šimon ho pobízel jako koně, pěšec prchal do dámy a tak znervozvil soupeře, že mu nedokázal čelit. Šimon vyhrává zápas! Sice jen 3,5:2,5, ale to není důležité.

Jdeme na oběd a jsme zvědaví, jak to dopadne s celkovým pořadím. Pan Šmíd to ví první a zvěstuje: 13. místo!

 Hurá, základní cíl byl dosažen, příští rok budou z našeho kraje opět postupovat dva týmy. Věřím, že mezi nimi opět budeme.

 Přehled výsledků:

1.      šachovnice Vojta Wagner 5/9, solidní výkon se silnými soupeři (performance 1724!)

2.      šachovnice Šimon Chvátil 4/9, někdy hrál dost ukvapeně, to nejlepší si nechal na závěr

3.      šachovnice Vadim Kablukov 6,5/9!!!, supervýsledek, Vadim vyrostl ve zralého hráče! Perfo 1509

4.      šachovnice Filip Šolc 1,5/5, Filip platí daň menší zkušenosti, ale má snahu se zlepšovat

5.      šachovnice Anna Vítová 6/9, nádherný výsledek! Čtyřikrát hrála na 4. desce. Patří jí naše vřelé díky za hostování, moc nám pomohla!

6.      šachovnice Pavel Šmíd, 3/9. Klíčový muž naší sestavy! Když vyhrál, vyhráli jsme celý zápas, jen jednou jsme se obešli bez jeho pomoci. Za rok ho poprosíme o ještě větší příděl :-)!

Mezi Aničkou a Pavlíkem byl v sestavě Albert Dus, na 5. šachovnici odehrál čtyři zápasy z výsledkem 2/4, což je dobré. Na poslední chvíli nahradil Michala Blažka, na něhož jsme velmi vzpomínali vzhledem k tomu, co se mu den před odjezdem přihodilo. Příští rok mu to určitě vyjde!

 

Celková bilance: 9 zápasů, čtyři výhry, jedna remíza, čtyři porážky, uhráno 13 bodů, o 3 více než loni, polepšili jsme se o 7 míst. Skore 28, loni jsem uhráli jen 21,5 partiového bodu.

 

Závěrem bych chtěl poděkovat řidičům paní Kablukové, panu Šmídovi a doprovázející paní Vítové za péči o tým včetně bezpečné dopravy.

 

Hráči mají za úkol přehrát si zapsané partie a podívat se na ně z hlediska zahájení pomocí knih a databáze. Bude to pro ně velmi užitečné.

Všem Ortexákům přeji jim hezká vysvědčení a krásné prázdniny, někteří je budou trávit i u šachovnice, tak hodně úspěchů! Ať Elo popovyroste, zálivku si musí obstarat sami, návod je výše.

 

První akcí nové sezóny bude MČR jednotlivců v rapidu už 3. a 4. září. Zpravím ty, jichž se to týká, aby si účast zabezpečili. Já bych měl tou dobou být na turnaji v Bulharsku.

 

Jiří Bielavský

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015