Náš tým mladších žáků je šestý v republice!!!

18.06.2017 20:44

(jb) Po vydařeném soustředění se náš tým mladších žáků vydal bojovat do Krnova na mistrovství republiky družstv mladších žáků v rapidu o co nejlepší výsledek v této opravdu prestižní soutěži, jíž se nemůže účastnit každý. Má pevně stanovený formát: 28 účastníků tvoří 14 krajských přeborníků (mezi nimi jsme byli my), 13 postupů na základě loňského MR, o něž byly navýšeny kvóty krajů od těchto úspěšných družstev, a družstvo pořadatele. Tak se hraje od roku 2002. Tempo hry je 25 minut + 10 sekund na tah.

My jsme do turnaje postoupili pošesté. V roce 2010 jsme v Kyjově debutovali na 20. místě, o rok později v Klatovech jsme byli 13., v roce 2011 v Olomouci dokonce na 8. místě. O dva roky později jsme byli v Brně 21., potom v roce 2014 v HK 25 :-(. Až letos, když náš ročník 2005 dozrál jako víno, jsme absolvovali úžasnou soutěž. Připravili jsme se zdařilým soustředěním, tým se semknul jako jeden muž, a bojoval jak se patří. Nasazeni jako č. 9 jsme hráli s  vítězem, stříbrným družstvem, čtvrtým, pátým, osmým a desátým v konečném pořadí. Tak jsem si to přál, jen hra s nejlepšími nás může posunout vpřed! 

Po 4hodinové cestě vlakem nás Krnov přivítal hezčím počasím, než byla předpověď. Krásné městečko s výstavnými budovami, stojí za to se tam zastavit. Slušné ubytování na internátě a výborná kuchyně (Filip Rokoš: "konečně někde vařili pro děti!"), množství různých propagačních materiálů a velké zdobené perníkové medalie pro každého (přežily jen krátce). Po obědě na náměstí máme čas na kratší odpočinek a jde se na to. 

Hraje se v pěkném sále, pořadatelé si přichystali novinku. V sále směli po zahájení hry vedle hráčů zůstat jen vedoucí týmů, označení visačkou. To mělo blahodárný vliv na klid pro hru. Jsme nasazeni jako devátí, v prvním kole hrajeme s č. 23, soupeřem jsou severočeské Povrly. Z naší sedmičky stojí Dalibor, takže se neúčastní rozebrání soupeře v poměru 4,5:1,5. Půlku dělá Kuba, nulka připadla Aničce a měla velký vliv na její další hru. Měla totiž dámu více v celkem jednoduché pozici, kde se dalo snadno naklikat pár minut a odejít z tvrdé časové tísně. Anička však přemýšlela a spadla ... Ostatní vyhrávají. Abych se vrátil k naší sestavě, o níž jsem se něco napřemýšlel. První šachovnice Filip Rokoš, stálice mezi nejlepšími hráči ročníku 2005 v republice, výborně trénovaný Evženem Gonsiorem. Na druhou desku jsem zařadil hosta Ondřeje Wintera z Lípy. Bezpochyby obrovský talent podpořený mimořádným zájmem o studium šachu, v tom je pro nás příkladem! Na třetí šachovnici se stálými pěknými výkony kvalifikoval Honza Vestfál, vylepšil svůj herní styl a považuji ho za hodně spolehlivého. Za něj jsem zařadil Dalibora Golku, "rychlomyslitele a rychlotahače". Dokáže hodně vidět a také hodně přehlížet, až bude na sebe tvrdší, těžko nalezne soupeře. Pak následuje hráč budoucnosti Jakub Schmutzer. Velmi nebezpečný! V mladších žácích může nastoupit ještě dvakrát. A nakonec dvě povinné šachovnice: Anička Voříšková vyhrála tréninkový turnaj v Pileticích, proto se posunula na pátou šachovnici. A šestou má vyhrazenou Matěj Levitner, ve svém věku (ročník 2008) neobvykle šachově vyspělý. Původně jsem chtěl střídat Dalibora a Kubu, nakonec jsem do střídací zóny zařadil také Honzu, který si o to sám řekl.
A ještě přidám cíl: 13. či lepší umístění dá našemu kraji v příštím roce  další postupové místo. Když se dozvím nasazení, říkám si, že bychom mohli hrát na něj. Ale s družstvem o tom nemluvím. Ať hrají, jak umí a uvidí se, co umí.

A jdeme na druhé kolo. Je to bezvadné, dostáváme v našich očích jednoho z favoritů turnaje Polabiny A, druhé nasazené. Výborně, jednak si naši pěkně zahrají a jednak je budeme mít z krku. A hrajeme poprvé na onlinu, naši nemusí zapisovat 20 tahů (jsou rádi, potvory líné :-). Mač běží, moc se mi líbí Daliborova pozice. Dáma, střelec a věž se chystají na soupeřova krále. To by mělo něco dát! Pak jsem tomu přestal rozumět. Dalibor posílá figury pryč, ale pozice stále drží a nakonec remizuje, stejně jako Anička. Výborný výkon předvedl Filip a vítězí nad pardubickou jedničkou. Porážka 2:4 je snesitelná, vím, že přijdou důležitější zápasy. 

Jdeme na večeři a poté na slavnostní zahájení, které se bude pro veliký zájem konat v krnovském divadle místo původně plánované koncertní síně. Hezká byla hymna zazpívaná čtyřicetičlenným dětským sborem, po proslovech místních politiků následuje kulturní program  dost dlouhý na to, že jsme po dlouhém dni, dvou kolech a před zítřejšími pěti zápasy. Rychle se vracíme na ubytování. Teď musím vzdát hold mé manželce, která na poslední chvíli se uvolila dělat druhý doprovod. Má prvotní myšlenka byla, že pojedu sám. Pak mě nahlodaly dotazy starostlivých maminek, naštěstí jsem je vzal vážně a teď si říkám, jak jsem mohl být takový bloud. Jeden by to těžko zvládnul, například Polabiny měly osm doprovodů na dvě družstva. Ve dvou se to lépe táhne a ženský prvek v péči o dětskou skupinu je nenahraditelný. Díky!

Ráno jdeme na tři dopolední kola. Aniž to tušíme, čeká nás skvělá série. Třetí kolo,  Unichess B s námi prohrává 1,5:4,5. Nehraje Kuba, body obstarávají Ondra, Honza, Dalibor a Matěj, půlku dává Filip. Ve čtvrtém kole se vracíme na onlinový stůl s domácím Krnovem v sestavě z třetího kola.  V jednu chvíli se na naše konto sype jedna výhra za druhou. Dalibor pronáší "já chci taky!",  což se mu za chvíli splní :-). Anička zase nezabírá, divná partie. Během 5 minut se vyměnily všechny lehké figury a dámy, věžová koncovka nedopadla dobře. Vyhráváme 5:1 a je jasné, že nás čeká někdo lepší. A taky ano, v pátém kole hrajeme se tradiční stálicí mistrovství Lokomotivou Brno. Nasazená pětka se střetne s naší sestavou, v níž pauzíruje Honza a nahrazuje ho na hru nadržený Kuba. Je to vidět, obírá soupeře o figuru, 1:0. Pěkně hraje Anička, také získává figuru. A spolehlivý Matěj rovnou vyhrává. Vedeme 2:0, ale ...  Slušnou pozici kazí Dalibor a také Anička, je srovnáno na 2:2. Zůstávají první dvě desky. Filip má svolení remizovat a co udělá Ondra? Soupeř ho svírá a zdá se, že to nedopadne dobře. Ondra si však stále drží šance a když se protivník rozhodne pro chybnou výměnu věží, dostane se překvapivě do prohrané pěšcovky, kterou Ondra krásně zvládá. Bravo!!! Vyhráváme 3,5:2,5, z našeho pohledu nádherný zápas! Pěkný je také pohled na pořadí po 5 kolech - jsme třetí!

Následuje oběd, krátký odpočinek a výprava na vrch Cvilín, tyčící se nad Krnovem. Je na něm pěkná starobylá kamenná rozhledna a velký kostel, zasvěcený Panně Marii Sedmibolestné. Po cestě nahoru mladší chlapci (Kuba, Ondra, Matěj) letí jak splašení. Tak hrajeme hry, napřed kopanou, což je na slušném sklonu cesty zajímavé. Nakonec hrajeme první utkání v ragby v historii Ortexu. Rozdělujeme se na dvě party. První, útočící, je dole, nad ní jsou obránci. Útočníci mají úkol pronést míč obranou ke schodišti ke kostelu nad námi. Hra začíná, Anička má míček. Honza si žádá přihrávku (smí se jen dozadu, jako v rugby). Anička mu ji hází. Honza se chopí míčku a běží proti obraně. "Slož ho", křičím. Sestřásá jednoho malého obránce a pak i Filipa, a maže nahoru. Zbývám jen já, utíkám jak o život, ale ďábel Honzík má pořád náskok a s jásotem pokládá pětku! To bylo bleskové. Pak hrajem populární "Poplach!" a jsme u rozhledny. Nahoru chtějí jít jen Kuba, Matěj a my doprovodi. Nahoře pěkně fouká, je hezký výhled na Krnov. Dole si děcka pohrají ještě s míčkem a jdeme kolem kostela zpět, protože od 17 hodin začne šesté kolo. Naše výhra s Brnem nezůstala bez odezvy.

Nalosování nás posílá na onlinový stůl č. 1, umístěný na podiu. Tam je území BŠŠ Frýdek-Místek, kde kraluje od začátku, a posílá jednoho soupeře za druhým zpět do sálu s porážkou. Ani my nebudeme výjimkou. Volno dostává Dalibor. Nejsme zcela bez šancí. Hlavně Matěj, možná i Anička se mi docela líbí. Pak to přišlo. Kubův soupeř má výhru v kapse a nedává tak pozor. Kuba nanáší zdrcující dvojí úder a získává věž! Rázem se situace otáčí a Kuba po výhře nad Brňákem skládá i Bššáka. Gratuluji! Bohužel ostatní hráči se nepřipojují a konečný výsledek 1,5:4,5 už obsahuje jen půlku od Ondry, jemuž byla nabídnuta.

Sobotní program končí sedmým kolem, dostáváme teoreticky slabšího soupeře v Novém Boru. Honza má volno. Zápas  "blbec", by se dalo říci. Jak se Ondra vyznamenal proti BŠS, tak teď rychle prohrává. Též Dalibor a nešťastná Anička. Přehlédla zisk figury a nakonec prohrává v koncovce, která byla dobrá. To byla poslední partie zápasu, před tím vyhráli Filip, Kuba i Matěj. Nicméně bod je dobrý, máme jich celkem 13 a před posledními dvěma nedělními koly šilhám po cílovém 13. místu. Máme k němu krůček. Jeden bod nás na něj nebo i lépe posune s jistotou. Překvapuje mě, že jsme čtvrtí. 

Večer jdu na trenérský  seminář, či jak to nazvat. Přijel náš známý z Koutů, sympatický a u dětí oblíbený "rozebírač" Jiří Tuma, aby trenéry seznámil se záměry nově ustavené trenérské komise. Představuje její projekt, spočívající v modernizaci stále ceněných trenérských příruček od našeho Enžena Gonsiora a Bohuslava Skácela. Jsou prý už přece jen starší, tak 30 let. Také je chtějí převést do elektronické podoby a mohutně rozšířit příkladovou část. Co my trenéři na to? Diskuse nabírá nečekaný směr, záměr se nesetkává s pochopením. Proč nejít cestou Poláků či Rusů? Ti přeložili ucelené materiály doporučované FIDE, což by bylo mnohem levnější než zamýšlená modernizace s nejistým výsledkem. Přitom svaz nemá na podporu mládežnické reprezentace (což nyní pociťují naši Zelbovi, kteří se kvůli nákladům okolo 100.000 museli vzdát mistrovství světa). 

Neděle, poslední den. Osmé kolo budeme hrát s nasazenými jako č. 6 Draky z Chotěboře. Draci z Ortexu, jak jsem je nazval po Brně, svedou snad úspěšný boj. Volno dostává Dalibor. Nezačínáme dobře. Kuba po třech výhrách v řadě nezvládá střední hru, ztrácí figuru a prohrává. Šok přichází z poslední šachovnice. Matěj umně obírá protivníka o figuru a těším se na bod, když náhle udeří blesk z čistého nebe. Matěj úplně přehlíží, že má napadenou dámu, a ztrácí ji! 0:2! Další rána od Honzy - získává figuru, ale zahraje to špatně. Pak má zcela vyhranou pozici a nastaví střelce. Nemám nervy ze železa, tak se raději otáčím. A najednou ruch u Honzovy šachovnice, tam zbývají jen jeho figurky a Honza má bod!  Jak to udělal, netuším. Naši se polepšují na prvních deskách, naše jednička Filip vyhrává a následuje ho i Ondra, který před tím koketoval s návrhem remízy. Zcela otáčíme zápas, vedeme 3:2 a hraje Anička. Soupeř dělá chybu a nechává si dát pěšcovou vidličku na dvě figury. To už Anička zvládá a zapisuje celý bod, vyhráváme 4:2. To byl zápas až moc dramatický! Avšak cíl je nejen splněn, ale přeplněn. Jsme čtvrtí a je jisté, že další účastnické místo pro kraj uděláme.

Soupeř pro poslední kolo je jasný. Už jsme hráli s celou špičkou kromě Unichessu Praha. Ti jsou druzí nasazení a také toto místo bezpečně drží. Do zápasu jde sestava bez Kuby. Družstvu říkám, že už hrajeme jen pro radost. Ta už asi propukla, protože jinak spolehlivý Ondra chvíli po zahájení vzdává. Honza dostává vidli na dvě figury, také Filipovi a Daliborovi se nedaří. A kdo nám zbývá? Anička a Matěj. Anička celý turnaj zápasila s koncovkami, výjimku neudělala ani v posledním kole. Hezká pozice, přehrála soupeře a měla na výběr. Táhnout na dámu pěšcem H nebo pěšcem F? Oba jsou stejně daleko od cíle, tj. proměnného pole, a oba vypadají nechytatelně. Anička posouvá pěšce F a dává soupeři šanci ho zadržet, což se mu po Aniččiných nepřesnostech povede a nakonec partii ještě vyhrává. Smůla, pěšec H byl opravdu nechytatelný. Pravda, na výsledek zápasu by to zásadní vliv nemělo. Tak alespoň Matěj. Soupeři ho lákají na remízu. Odmítáme. Pak nastanou turbulence. Matěj získává figuru. Prima, vyhrajeme! Matěj ztrácí věž! Co se to děje? Nic přeci, Matěj nakonec vyhrává a máme alespoň čestný bod 1:5. Z toho plyne poučení - cítíš-li, že tvůj život je prázdný a chybí mu šťáva, jdi dělat šachového trenéra :-).

Po obědě jdeme na vyhlášení, víme, jak to dopadlo. Nakonec šesté místo! Čeká nás pohár i medaile, to jsme rádi. Z posledních sil se raduji, protože to je velký, velký úspěch. Přeji to hlavně ročníku 2005, který v této kategorii končí. Filip, Honza a Dalibor jsou skvělí chlapci! A s manželkou děkujeme celému týmu, oni totiž vytvořili neskutečnou partu. Snad na fotkách bude vidět, jak si to užívali. Věřím, že soustředění nám k tomu hodně pomohlo a nemohu než znovu poděkovat panu Schmutzerovi za jeho realizaci.

Venku se ještě vyfotíme a jdeme na nádraží, cestou zveme děti do cukrárny. I tam se děly zajímavé věci, například kdo bude mít zmrzlinu s více barvami? Cesta zpět byla stejně dlouhá jako tam, ba ještě delší kvůli zpoždění slovenského rychlíku. Na nádraží nás čeká uvítací výbor složený z rodičů, to bylo milé. Ukazujeme trofeje včetně velké perníkové věže. Návrh ji na místě sníst neprošel hlasováním týmu, tak se dožije září :-).

Rekapitulace individuálních výkonů

Rokoš 6 z 9, Winter 5, Vestfál 4/7, Golka 2,5/6, Schmutzer 3,5/5, Voříšková 2 a Levitner 6 bodů.

Podrobné výsledky turnaje

Fotogalerie

 

 

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015