Od neděle do neděle - region, školy, krajský přebor žákovských družstev a krajská soutěž

28.01.2018 14:44

(jb) Od neděle 21. do neděle 28. ledna se událo mnoho šachových událostí, v nichž figurovali naši hráči. Začneme začátkem, v neděli 21. se v naší hrací místnosti hrálo dvouutkání regionálního přeboru. Naše béčko hostilo tým Lipek a ač se velmi snažilo, na úspěch nedosáhlo. Kroužek na první a Vestfál na třetí šachovnici remizovali, Langr na druhé vyhrál, ale to nestačilo. Aničce Voříškové se nepodařilo zdolat Šulcovou a také Jakub Jelen prohrál, takže Lipky vyhrály 3:2.
Céčko hostilo vedoucí tým tabulky Sokol Hradec B a podařilo se mu urvat cenný bod po remíze 2,5:2,5. Vyhráli Bielavský a paní Levitnerová, remizoval Dalibor Golka (s elem 1500!), podlehli Matěj Levitner a pan Beran. 

Ve středu 24. se velká část naší mládeže sešla v třebechovické sokolovně, kde se už poněkolikáté odehrálo krajské kolo přeboru čtyřčlenných družstev škol. Největší zastoupení jsme měli v týmu ZŠ Jana Pavla II., kde hráli Lukáš Zelba, Matěj Levitner, Lada Zelbová a Petr Morávek. O dvou postupujících na přebor republiky v kategorii 1.-5. třída bylo brzy jasno - Jan Pavel a Gočár A drtili své soupeře vesměs 4:0, takže zbýval jen vzájemný zápas o první místo. V okresním kole skončil 2:2, tentokrát naši mocně zabrali a vyhráli ho 3,5:0,5, jediná remíza postihla Matěje. Stali se tedy přeborníky kraje a postoupili na republiku. Skóre družstva je impozantní: 27,5 bodu z 28 možných! 1. š. Zelba 8/8, 2. š. Levitner 7,5/8, 3. š. Zelbová 6/6 a náhradník Morávek 4/4.
Na přebor republiky postoupil také Tomáš Jindra s vítězným týmem Gymnázia Boženy Němcové v kategorii 6.-9. třída, na třetí šachovnici získal 6,5/9. Jako druhé postoupilo Gymnázium Nová Paka, v němž se Tomáš Sucharda na druhé šachovnici blýskl 9 body z devíti. Na třetím místě skončilo Biskupské gymnázium Hradec v sestavě s Honzou Vestfálem (6,5) a Daliborem Golkou 7/8, jim zbývá naděje, že se na republiku dostanou coby náhradníci, už to tu bylo. ZŠ Gočárova byla čtvrtá, k lepšímu umístění nepomohl ani Filip Rokoš pěkným výkonem 7,5 bodu na první šachovnici.

V pátek 26. se v DMM hrálo předehrávané utkání RP mezi Lípou E a naším céčkem. Céčko se asi namlsalo remízou s vedoucím Sokolem a teď dokázalo druhý tým tabulky dokonce porazit! Základ úspěchu položili sourozenci Zelbovi, oba vyhráli a vedli jsme 2:0. Lípa vyrovnala na 2:2 v partiích Jakuba Schmutzera a Dalibora Golky. Rozhodovala partie Matěje Levitnera. Ač jeho pozice ve mě nevzbuzovala nadšení, dokázal se z ní vymotat a nakonec vyhrál! Nabízí se otázka, proč vlastně céčko nehraje o první místo?

V sobotu 27. jsme zase vyjeli ven, tentokrát do Třebechovic :-), kde v DDM pokračoval krajský přebor žákovských družstev čtvrtým a pátým kolem.  Jak víte, je to pro nás důležitá soutěž. Vedeme v ní a kdyby ligové áčko potkal sestup, může ho naše béčko vitězstvím v KPŽD zase vrátit zpět. Ve čtvrtém kole jsme měli za soupeře Jičín B. Zcela nevyzpytatelné družstvo, první sraz hráli ve třech, tentokrát přijeli v pěti. Nebyl to lehký zápas. Na šestce Lada Zelbová vyhrála kontumací, ale to bylo na dlouhou dobu to poslední potěšující.  Vůbec se nepovedla partie Lukášovi Zelbovi, o výkonu se snad ani nedá mluvit. Honza Vestfál měl na jedničce velmi silného protivníka a prohrál, takže zbývaly tři partie. Tentokrát se k nám otočila štěstěna tváří, Dalibor a Matěj svorně získávají bod překročením času soupeřem! Vedeme 3:2 a Anička Voříšková na dvojce má rozhoduící půlku na dosah. Oba hráči hrají jen na přídavek 30 sekund, je to dramatické. První nabídku remízy soupeř odmítá, ale když Anička získala jeho pěšce, pak s časem pár vteřin neměl sílu druhou nabídku odmítnout! Bravo Aničce, vyhráváme zápas 3,5:2,5!
V pátém kole nás čeká B-tým Lipek, další z derby zápasů. Jsme sice favority, ale tato role je velmi ošidná. Lipky nám to usnadňují, protože jim chybí hráč na šesté šachovnici. Lada se tak stává hráčkou dne, neboť dvakrát nastoupila a aniž se zapotila, udělala dva body :-). Matěj rychle vítězí s Příhodovou, vedeme 2:0. Na první šachovnici se Honza Vestfál potí proti Faltýnkovi, ten ho přehrává a snižuje. Bohužel totéž se děje na druhé desce, kde se hra nepříliš daří Aničce Voříškové, vlastně je to 2:2. Rozhodují středáci Kuba Schmutzer a Dalibor Golka, oba se ukázali lepší soupeřů, napřed vítězí Kuba a pak Dalibor, takže vyhráváme 4:2 a držíme první místo s opticky impozantním náskokem 6 bodů před rychnovskou Pandou a béčkem Lípy, které ztratily zatím po jedmo zápase. 
V posledním srazu na konci dubna my budeme hrát jediné utkání s Lípou a v posledním kole máme volno. Bod by nám zaručil první místo, v případě porážky můžeme být i třetí, Lípa i Panda nás mohou bodově dohnat a bude rozhodovat skóre.

A je zase neděle, v naší hrací místnosti hrajeme utkání 7. kola krajské soutěže s Lípou C. Kapitán Kratochvíl má obrovské potíže se sestavou. Rokoš a Voříšková ten den odjíždějí na Olympiádu dětí a mládeže, Nekvinda má zkouškové období. Na druhou stanu se do sestavy navrací "ztracený syn" Daniel Hedánek. Lípa byla nad naše síly, konečný výsledek 2,5:5,5 odpovídá průběhu. Těší nás, že dva body obstarali právě Daniel Hedánek a po statečném boji poprvé za áčko vyhrál Jan Vestfál, dokonce jsme po jejich partiích vedli 2:1. Remizu získal na druhé šachovnici Tomáš Sucharda. Prohráli Bielavský, Kratochvíl, Kroužek, Kuta a Levitner. 


 

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015