Okresní přebor škol

07.12.2011 20:52

Dobrý den, dnes se odehrálo okresní kolo přeboru škol za bohaté účasti hráčů Ortexu. Dá se říci, že jsme dopadli "bez ztráty květinky"!

V kategorii 1. - 5. třída po velmi dramatickém boji vyhrála Gočárova před Horákovou. Obě družstva měla před posledním kolem plný počet partiových bodů, své soupeře porazily vždy 4:0, a vzájemný zápas rozhodoval o prvním místě. Jaký byl šok, když pár minut po zahájení hry vidím prohranou pozici u Marka a prakticky prohranou u Blažka - takhle se přece rozhodující a navíc prestižní zápas nedá hrát! 
Taky že špatně dopadli, Gočárova prohrává 2:0 a zbývají dvě partie. Gočárova ještě může být první, ale Šolc na první šachovnici a Kratochvílová na čtvrté musí vyhrát, při remíze 2:2 rozhodne výhra na první desce. Kristýna má převahu, má věž a soupeř jen střelce. A navíc si ho ukrývá za svého krále, stačí jednoduchý šach a střelec je ztracen. Kristýna je tak zabraná do svého plánu, že toto nevidí. Soupeř ale také ne a hrozbu nepokrývá. Teď už Kristýna šach dává, soupeř uhýbá králem a Kristýna už už chce vzít pěšce, když náhle uvidí kořist daleko cennější. Naštěstí se rozhoduje dobře a na druhý pokus střelce dobývá. Partie je úplně vyhraná, Kristýna staví dámu a hraje správně na mat. Matové pozice je dosaženo, ale co to? Mat 1. tahem Kristýna nevidí, naštěstí protihráč nemůže nic dělat a na druhý pokus ho dostane. Tak Gočár prohrává 1:2 a pozronost se soutřeďuje
  na první desku. Šolc měl více méně vyrovnanou pozici, naštěstí Anička Vítová Filipovi trochu pomohla, Filip nakonec hraje koncovku S+2P proti 2P na stejném křídle, což zvládá a po výhře přihlížející Gočáři vybuchnou radostí! Nejvíc se raduje Šimon :-). Odveta nastane v lednu na KP škol, kam obě družstva postoupila. Sestava Gočárovy: Šolc 4/4, Blažek 3, Marek 3, Kratochvílová 4. Solař hrál za kombinované družstvo a udělal pěkné 2 body ze čtyř partií.
Mělo hrát ještě družstvo Pouchova, škola však selhala při zajištění týmu, jediný hráč Burian hrál za kombi a udělal 2 body. 


V kategorii 6. - 9. třída byl boj o první místo podstatně méně dramatický. Gočárova hned v prvním kole poráží hlavního konkurenta Gymnázium Nový Bydžov 3:1, v dalších kolech se střetává s Horákovou a vyhrává opět 3:1, takže vše je jasné. Bydžov pak těsně poráží Horákovou. Gočárova vyhrává s náskokem 2,5 bodu před Bydžovem, oba týmy postupují, Horáková vypadává. 
V soutěži bylo také družstvo Pouchova, oslabené neúčastí Vojty Wagnera. V posledním kole poráží třebechovickou školu a obsazuje 4. místo.
Sestava Gočárovy: Ptáček 3/4, Chvátil 3, Nosek 4, Kablukov 4
Sestava Pouchova: Dus 0,5, Kutík 1, Bečka 0, M. Hlušička 0/2, J. Hlušička 1/2 
 

Zdraví Jiří Bielavský 

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015