Přednáška o extraligové partii Movsesjan - Navara

14.02.2018 06:06

(jb) Pravidelný úterní trénink 13. 2. byl doplněn o přednášku Jiřího Bielavského o zajímavé partii, která se odehrála před třemi dny v utkání Extraligy mezi Pardubicemi a Novým Borem. Přednášející byl rozhodčím tohoto atraktivního zápasu dvou předních českých týmů, v němž nastoupila řada reprezentantů nejen ČR, ale také Polska, Indie, Arménie a Číny! Šest hráčů se mělo v den konání zápasu Elo nad 2700! 

Přednášku doplnil svými vzpomínkami náš hráč Daniel Hedánek, který s Navarou chodil do jedné základní školy, pravda, Navara byl o ročník výše, ale jeho talent na šachy se už výrazně projevoval.

Partie Movsesjan (Pardubice) - Navara (Nový Bor) byla hrána na třetí šachovnici (!), ač David Navara byl v žebříčku hráčů utkání na nejvyšším stupínku, je totiž 19. hráčem světového ratingu!  Měla, podle mého názoru, rozhodující vliv na výsledek zápasu, v němž Nový Bor nakonec hladce vyhrál 5:3 a potvrdil, že v naší Extralize nemá rovného soupeře. V samotné partii se Navara, hrající černými, po složitém a zajímavém manévrování ve střední hře ujal iniciativy a nečekanou nepřijatou obětí střelce odhalil bílého krále, na nějž posléze těžce zaútočil dámou, jezdcem a v samotném závěru oběma věžemi. Účastníci přednášky, jichž bylo ke dvaceti, si sami mohli vyzkoušet svůj odhad v tipování posledních devatenácti Navarových tahů, z nichž osmnáct počítač označil jako nejlepší možné! Nejúspěšnějším tipérem byl Lukáš Zelba.

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015