Skončilo MČR mládeže v kategoriích HD10-HD16 - Ortex bez úspěchu

16.03.2014 14:45

(rš) Po týdenních bojích na šachovnicích bylo v sobotu 15.3. zakončeno republikové mistrovství v kategoriích HD10-HD16.

Po zcela nevydařených posledních dvou kolech soutěže se nikomu z našich hráčů nepodařilo tentokrát proniknout na přední příčky jednotlivých tabulek. Nejlépe nakonec skončil Vojta Wagner na 12. místě H14. Hodnocení turnaje přinese trenér Bielavský.

Výsledky

Z mimošachových aktivit se nám nejvíce, s ohledem na nádherné jarní počasí, dařilo vyrážet do okolní přírody. Ze středeční výpravy k vodopádu na Borovém potoce pochází společné foto účastníků z Ortexu na letošním mistrovství, za fotku děkujeme Kubovi Vítovi ze Sokola HK, který na celkem 12 km výšlap putoval s námi.

-----------$--------------------

13.3.2014

(rš) Vrcholný mládežnický turnaj roku probíhá od soboty 8.3.2014 již tradičně v Koutech nad Desnou. Z našeho klubu se jej účastní v H14 Vojtěch Wagner, v D14 Kristýna Kratochvílová a v D12 loňská překvapivá medailistka Andrea Šolcová, dále trenér Bielavský a doprovod hráčů Roman Šolc, který rovněž zápolí v turnaji Národního openu.

Bohužel předem nutno podotknout, že zde výrazně postrádáme žebříčkovou jedničku našeho klubu Tomáše Ptáčka, kterému nešťastnou shodou okolností o jedno místo unikl přímý postup na pomocné hodnocení na podzimním MČ. K účasti nepomohla ani v souladu se svazovými pravidly podaná žádost o divokou kartu komise mládeže ŠSČR. Tato „odborná komise“ pod bývalým vedením p. Fialy usoudila, že hráč s ELO o řád nižším je hoden jejího přidělení, ačkoliv má rozhodovat právě hodnota  ELO a předchozí dosažené výsledky hráčů (oproti Tomášovi hráč s přidělenou kartou žádných úspěchů na MČR nedosáhl) a vývoj jejich výkonnosti (dlouhodobě výrazně vyšší výkonnost Tomáše). Toto moravsko-lobbistické rozhodnutí nezvrátilo ani řádné odvolání k VV ŠSČR pod vedením p. Novotného, který jej skandálně zamítl s odůvodněním, že „procesně bylo všechno v pořádku, nic nebylo porušeno a věcně se jím nebude zabývat, protože od toho je odborná komise“. Neuvěřitelné !!! Osobní statečností p. Ptáčkové, která byla delegátkou KHŠS na následně se konající každoroční svazové konferenci, bylo toto téma podivných praktik v mládežnickém šachu v ČR (toto není první případ) otevřeno i na jejím jednání. I zde však zapracovaly zákulisní praktiky zejména moravských delegátů, kterým šla komise pod vedením p. Fialy na ruku (stačí se podívat na nevyvážené složení účastníků MČR), a při hlasování o udělení dodatečné divoké karty Tomášovi Ptáčkovi těsným poměrem nebyla udělena. Je však zřejmé, že alespoň část racionálně a bez postranních úmyslů hlasujících delegátů seznala, že nepřidělení divoké karty Tomášovi v souladu se svazovou legislativou bylo procesním paskvilem nechutně pokrytým výkonným výborem. Útěchou ani nemůže být, že do nového výkonného výboru nebyl následně konferencí opětovně zvoleným p. Novotným nominován p. Fiala, který si z pořádání většiny republikových mládežnických turnajů zařídil vlastní business s neadekvátně stanovenými cenami ubytování a stravování k poměru množství/kvalita, nemluvě již o odlehlých místech konání a čachrech s divokými kartami. Nelze se divit, že v tomto nečistém prostředí, které se neštítí si brát jako rukojmí i mládež, a rovněž bez náležité podpory KHŠS, p. Ptáčková rezignovala na činnost předsedkyně komise mládeže na krajském šachovém svazu.

A nyní již k účasti našich hráčů v turnaji. Letos ovšem zatím stručně, neboť denní zpravodajství se nepodařilo realizovat s ohledem na neutěšený stav místní údajně šachisty přetížené wifi, která spojení se světem více neumožňuje než zprostředkovává.

Po čtvrtečním 7.kole má na svém kontu Vojta slibných 4,5 bodu a chystá se díky minimálním rozdílům v H14 na závěrečný útok na přední příčky (zatím potvrzuje své nasazení na páté pozici). Obě dívky mají shodně po třech bodech a Kity je 17. z 22 hráček a Andrea 15. /19. Obě však jsou ve své kategorii mladším ročníkem. R. Šolc zatím získal 2 body a blíží se svému loňskému zisku (2,5b.).

Věříme, že poslední dvě kola po některých zaváháních ještě přinesou zlepšení a zejména Vojtovi se podaří medailový finiš. Držíme palce!

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015