Skvělý víkend - sedm medailí na VC Gočárova a vysoké vítězství áčka v Chotči

14.01.2018 23:14

(jb) Třetí turnaj Velké ceny se odehrál v sobotu 13. ledna na ZŠ Gočárova. Do hracích místností vystoupalo třináct našich závodníků, aby si domů odnesli sedm medailí, nejvíc ze všech oddílů. Turnaj byl dobře organizovaný, Lipky si zaslouží pochvalu.

VC se hraje v pěti kategoriích, nejstarší neobsazujeme, v HD14 (23 hráčů) jsme měli tři. Výborně si vedl Honza Vestfál, stále se držel kolem prvního místa a nakonec ho sice dělil s Winterem, ale na pomocné hodnocení byl druhý. Šest bodů ze sedmi nestačilo na vítězství, to je opravdu smůla. Rp hodně přes 1600 mu přidá na rapidovém ratingu a je to zasloužená odměna za to, jak se šachu věnuje. Druhý náš hráč Dalibor Golka ze začátku hodně váhal, snad mu pomohl příchod maminky a můj, pochlapil se, zafinišoval a 4,5 bodu je docela slušné, celkově byl šestý. Druhou naši medaili získala Kateřina Kratochvílová, byla 17. celkově a druhá dívka. Získala 3 body.

Kategorie HD12 by se dala nazvat přeborem Ortexu! Do nejpočetněji obsazeného turnaje (31 hráčů) jsme poslali 6 hráčů, z toho neregistrovaný Jakub Jež ze ZŠ J. Pavla II. byl nováčkem. Naše závodní pětka udělala čtyři medaile v pořadí 1. Lukáš Zelba 6,5 bodu/7, druhý se 6 body skončil třebechovický Jan Reschel, který ovšem trénuje s námi, třetí byla Lada Zelbová 5,5 bodu, čtvrtý Matěj Levitner a pátá Anička Voříšková, oba pět bodů a konečně sedmý byl Kuba Schmutzer, 4,5 bodu. Lukáš a Lada si odnesli poháry za první místa, Anička byla druhé děvče a Matěj třetí chapec. Paráda! A ani Jakub Jež se neztratil, získal krásné 3 body a to je dobrá zpráva pro školní tým Jana Pavla, který se chystá na KP škol do Třebechovic. Připočtěme k tomu, že Lukáš a Matěj patří do nižší věkové kategorie, a hned se úspěch našich ještě násobí. Nabízí se otázka, je-li tato kategorie pro naše hráče přínosem, všichni by mohli hrát ještě vyšší. Musíme o tom pouvažovat.

V desetiletých nám po přesunu Lukáše a Matěje zbyli dva hráči. Nováček Barták ze ZŠ SNP byl na turnaji poprvé a jeho talent se projevil, získal 4 body a 9. místo z 24 hráčů. Jeho trenér Jirka Kuta byl velmi  spokojen. Honza Voříšek byl na 14. místě se 3 body.

V nejmladší kategorii pěkně vystrkuje drábky Ellenka Lukášková. Lepší se turnaj od turnaje, tento se povedl náramně. Uhrála šest bodů ze sedmi a dělila de, stjně jako Honza Vestfál, o první místo a byla druhá na pomocné hodnocení. Ovšem pohár a medaile jí jako nejlepší dívce právem náleží.

Všem srdečně gratulujeme, je radost se na vás chodit dívat!

Výsledky VC na Chess-results

Pár obrázku je ve fotogalerii, dík patří panu Zelbovi.


Víkend sobotou nekončil, v neděli ráno maxiauto Jirky Kratochvíla odváželo šest hráčů A týmu do Chotče k utkání 6. kola krajské soutěže, kde se k nim připojili "polomístní" Bohouš Kroužek a Tomáš Sucharda. Místní hospoda byla pěkně vytopená kamny krmenými březovými špalky a nám se tam líbilo. Aby ne. Domácí měli pět šachovnic docela silných, ovšem i se slabšími je nutno dokázat vyhrát a to se povedlo. Jirka Kuta zavěsil na šestce jako první, Anička na osmičce pár vteřin po něm. Vedeme 2:0! Jirka Langr na sedmičce se trochu trápil až do chvíle, kdy mu soupeř nechal stát věž! Pak už to bylo dobré, Jirka měl převahu kvality a pěšce a dotáhl ji do vítězství. Choteč kontrovala ziskem bodu na první šachovnici, byla na ní složitá situace a Filip Rokoš nejspíš nezvolil nejlepší řešení. Vedli jsme 3:1 a potřebovali jsme 1,5 bodu. V mé partii se bod zatím mlhavě rýsoval, hůře na tom byli Jirka Kratochvíl a Tomáš Sucharda, pozice Bohouše Kroužka byla plus minus vyrovnaná. Bohyně šachu Caissa však nám přála, Kratochvílova partie se úplně otočila a Jirka vyhrál, poté remizoval Bohouš a tři body byly v kapse, vedeme 4,5:1,5. Nakonec jsem vyhrál i já a potom i Tomáš, jemuž se povedla odveta za porážku, kterou mu týž hráč udělil v Hořicích v KP. Konečný stav 6,5:1,5 je až moc vysoký, ale bereme ho rádi. Loni jsme téhož protivníka u nás doma porazili ... 6,5:1,5!

V tabulce jsme poskočili o dvě místa, jsme čtvrtí, máme 11 bodů - tolik jsme loni měli po posledním kole.

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015