MČR v Koutech n/D: Mission impossible splněna - Andrea Šolcová stříbrná (vč. foto)

18.03.2013 00:30

(rš) Neuvěřitelné se stalo v posledním kole skutkem - Andrea Šolcová navázala na loňský Tomášův bronzový úspěch a dokonce ještě o jeden stupínek lesk jeho medaile vylepšila na stříbro v D10 a posunula tak historický individuální success šachového ORTEXu. Její ohromné odhodlání ve vítězství v poslední partii, i přes počáteční ztrátu figury po přehlédnuté "vidličce", jí přineslo naprosto nečekaný celkový výsledek a dokonce možnost reprezentace ČR minimálně na Mistrovství Evropy.

Tomáš Ptáček po přestupu do vyšší věkové kategorie jako mladší ročník v H16 nakonec skončil v turnaji, kde se nepotkal s ideální formou, přesně uprostřed výsledkové listiny s 50% ziskem, což jistě zakládá jeho i naše opět výrazné naděje do příštího ročníku.

V N OPENu se zbavil dlouhodobého "remízového prokletí" Jan Nosek a ziskem skvělých 6,5 bodu si po výhře v 9. kole vybojoval také své místo na slunci = 6. v konečném pořadí. Zdatně mu sekundoval na 13. místě 5,5 bodový Filip Šolc, a to díky vysokému pomocnému hodnocení v široké skupině stejně bodově ohodnocených hráčů po velmi těžkém losu v turnaji. "Dohled" mládežníků Roman Šolc není se ziskem 2,5 bodu po většině partií s elisty nespokojen...

Nutno konstatovat, že Mistrovství ČR se z pohledu výpravy Ortexu velmi vydařilo, byť jistě ještě nějaký ten bodík navíc by byl, zejména u Tomáše, vítán. Ale to už je příležitost pro rok 2014 a věřme, že se objeví i nějaká další výsledková kometa z našich barev. Celkově skupina Ortexu nashromáždila 25,5 bodů z 45 možných, tj. 56,7%, pouze samotní mladí hráči pak dokonce 63,9% !!!

Odkazy:

Výsledky na Chess-Results

On-line přenos H16, H14, H12, H10, D12 a D10

Pořadatel

FOTOGALERIE (více na stránkách pořadatele):

Medailisté Ortexu na MČR mládeže - letos stříbrná Andrea a vloni bronzový Tomáš

 

Napětí před rozhodujícím posledním kolem na prvních třech šachovnicích D10 by se dalo krájet...

Našim hráčům se dařilo - ve třetím kole Filip a Honza obsadili první dvě šachovnice N OPENu

Filip si zahrál na první šachovnici s prvním nasazeným a pozdějším celkovým vítězem

Chvíle před vyhlášením výsledků, vše je vzorně připraveno...

A pak už přišli na řadu vítězové a ocenění - nejprve z našich hráčů v Národním OPENU 6. Honza Nosek

... a spolu s hráči na 7.-10.místě (druhý zprava David Sucharda) 

 

Následovali nejlepší hráči Národního OPENu v jednotlivých kategoriích, Filip Šolc byl nejlepším do 12 let

A pak už na pódium vystoupala i stříbrná v D10 Andrea Šolcová (uprostřed vítězka Laurincová s ELO 1273, vpravo 3. Richterová s ELO 1522!!!)

... a společné foto většiny účastnic kategorie D10

Společné foto kategorie H16 s Tomášem Ptáčkem

 

-------------------------------------------------------------

(rš) Páteční kolo přineslo Andree po výhře nad zdatnou soupeřkou díky zisku již 5,5 bodů v turnaji nejen zisk III.VT, ale hlavně možnost v případě zítřejší výhry přeskočit soupeřku ze šachovnice a získat v kategorii D10 dokonce medaili... držíme palce!!! V H16 může Tomáš zabojovat při plném zisku ještě o první desítku, dnes se soupeřem výsledek půlil. V N OPENu dnes i přes ospalý průběh partie s krajankou Tobiškovou zabodoval jediný Filip a dotáhl se tak na nebodujícího Honzu, stejně tak prohrál i R. Šolc. I v tomto turnaji se můžeme těšit na závěrečné vyhodnocení, pokud zítra chlapci zabodují, nemine je první desítka nejlepších... Celkový zisk výpravy stále více než 50% = 22,5/40.

--------------------------------------------------------------

(rš) Čtvrteční kolo zvládla naše ekipa bez prohry. Jedinou výhru zaznamenala Andrea, která dnes soupeřku lehce přehrála a poskočila s 4,5 body na velmi pěkné 5. místo v D10, zítra ji však čeká reprezentantka Anna Vavřinková. Mužská část výpravy zhodnotila své snažení remízami, nejcennější zřejmě vybojoval i přes opětovnou časovku na první šachovnici s prvním nasazeným Honza, čímž se drží v šestičlenné vedoucí skupině s 5,5/7. Tomáš se 3 body je prozatím v H16 na 15. pozici, stejně tak jako v N OPENu Filip s 4,5 body, R. Šolc s 2,5 body je pak 64. Celkový zisk prozatím činí 20/35.

--------------------------------------------------------------

(rš + jn) Středa se vcelku vydařila, v mistrovských soutěžích dosáhl Tomáš v H16 na remízu a Andrea štastně po neurovnaném průběhu partie s oboustrannými chybami šťastně vyhrála a zůstala v první polovině D10. Výbornou formu si do Jeseníků přivezl Honza a pátou výhrou (s Ondřejem Kabelkou) posílil svoji vysokou pozici v turnaji, příliš nezaostává ani dnes opět ve věžové koncovce remízový Filip, který je 12., oba tedy vysoko nad své nasazení. R. Šolc prohrál ve velmi dlouhé partii s mladým bojovným soupeřem, kde v počátku přehlédl zisk figury a nakonec ztroskotal v pěšcové koncovce. 

Věřme, že závěrečná třetina mistrovství ještě vylepší dosavadní mírně nadprůměrný zisk ortexácké výpravy (17/30).   

---------------------------------------------------------------

(rš) Pro úterní dvojkolo platí přesně opačné hodnocení než včera... v mistrovských partiích nezískali bohužel Tomáš a Andrea (hrála s prvními dvěma nasazenými) ani bod a ztratili tak prozatím nadějné pozice. Věřme, že zítra se jim bude dařit lépe, a to tím spíše, že Tomáš oslaví 15. narozeniny - gratulujeme! Naopak v Národním OPENU se bodově řádně urodilo: Honza 2 body a Filip a Roman Šolcovi každý 1,5 bodu. Honza splnil trenérovo zadání a vedle získaných bodů odehrál partie tentokrát bez jeho "tradiční" časové tísně, tento výsledek jej vynesl již na čtvrté průběžné místo.

----------------------------------------------------------------

(rš) Přestože celkově bylo pro vaši výpravu pondělní třetí kolo bodově méně úspěšné, v nejpodstatnějších mistrovských soutěžích to neplatilo: Tomáš Ptáček zaznamenal druhou výhru a spravil si tak náladu po včerejším neúspěchu, kdy hrubou chybou prohrál z jasně remízové pozice a komentoval svůj renonc nepublikovatelným výrazem... Andrea Šolcová se udržela ve vedoucí pětici 2,5 bodových hráček v závěru spíše šťastnou remízou, když soupeřka v tlaku rezignovala na výhru opakováním tahů (5x !) a zítra si tak zahraje na první šachovnici s favorizovanou Laurincovou (1 ze dvou elistek v soutěži D10). Filip Šolc (hrál s prvním nasazeným) s Honzou Noskem i přes důkladnou přípravu na hru na 1. a 2. šachovnici Národního OPENu nakonec na své zkušené soupeře nestačili, přestože se dlouho jevilo, že by mohli zabodovat. Stejně tak po ztrátě střelce v zahájení prohrál R. Šolc. Tabulkami jistě hodně zamíchá zítřejší superúterý se dvěma partiemi.

----------------------------------------------------------------

(jb) Druhé kolo MR bylo úspěšné pro Andreu Šolcovou. Druhá výhra  jí samozřejmě udržela ve vedení kategorie D10! Tomáši Ptáčkovi se nedařilo a po prohře má 1 bod.
V národním openu opět vyhráli Honza Nosek i Filip Šolc a drží vedení se dvěma body. Roman Šolc tentokrát prohrál a je klasifikován na 56. místě.
--------------------------------------------------------------

(rš+jn) První kolo přineslo znamenitý výsledek našich hráčů 4,5/5. Doufejme, že nebude platit přísloví "První vyhrání z kapsy vyhání". Tomáš se z nás bil nejdéle, Pajerský se po ztrátě dvou pěšců v koncovce vzdal. Andrea sehrála pěkně zahájení, poté si vybrala slabší chvilku a zkompikovala si situaci. Soupeřka si ale naštěstí nezvolila nejsilnější pokračování a prohrála. Své zvyklosti nezměnil Honza Nosek, který tradičně dohrával s pár desítkami sekund oproti soupeři s hodinovým časem - přesto jej dokázal přinutit ke kapitulaci. Filip rozebral soupeře bez ela během hodiny a půl. R.Šolc se dostal do koncovky s dvěma páry věží a nestejnopolnými střelci, soupeř i přes převahu ELA uznal, že asi neprorazí a nabídl remízu. Los zítřejšího kola nám již připravil převážně těžší soupeře... tak uvidíme.

--------------------------------------------------------------

(rš) V sobotu 9.3.2013 vypukne nejvýznamnější turnaj mládeže (z něhož se postupuje na ME a MS a dále bude rozšířená nominace na MEU, které bude v tomto roce v ČR), v jehož mistrovských soutěžích náš klub budou reprezentovat Tomáš Ptáček v kat. H16 (vloni bronzový na MČR v H14) a Andrea Šolcová v kat. D10 (vloni bronzová na M Čech v D10). V Národním OPEN turnaji změří své síly se soupeři i Jan NosekFilip Šolc a Roman Šolc. Výsledky všech kategorií na odkazu níže, průběžné informace a zajímavosti budeme přinášet v aktualizacích článku.

--------------------------------------------------------------

(rš) V sobotu 9.3.2013 vypukne nejvýznamnější turnaj mládeže (z něhož se postupuje na ME a MS a dále bude rozšířená nominace na MEU, které bude v tomto roce v ČR), v jehož mistrovských soutěžích náš klub budou reprezentovat Tomáš Ptáček v kat. H16 (vloni bronzový na MČR v H14) a Andrea Šolcová v kat. D10 (vloni bronzová na M Čech v D10). V Národním OPEN turnaji změří své síly se soupeři i Jan NosekFilip Šolc a Roman Šolc. Výsledky všech kategorií na odkazu níže, průběžné informace a zajímavosti budeme přinášet v aktualizacích článku.

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015