Triumf v Třešti očima pana Zelby

10.09.2019 10:05

(jb) Přečtěte si, co o průběhu MR v Třešti z hlediska Lady a Lukáše napsal pan Zelba.

 
Dobrý den,
 
ve dnech 7. - 8. 9. se konalo ve Třešti Mistrovství ČR v rapid šachu, tedy rychlejším šachu než jsou klasické vážné partie. Hrálo se tempem 2x20 minut plus 5 s na tah. O právo hrát na MČR se vedly tuhé boje v kvalifikacích a spousta vynikajících šachistů se na něj neprobojovala. Hráli tedy, troufnu si říci, nejlepší z nejlepších.
 
Naše kategorie byly následující:
- do 10 let - Lukáš Zelba byl první nasazený
- do 12 let - Lada Zelbová byla druhá nasazená
 
Hráli zvlášť chlapci a dívky. Hrálo se na 9 kol, 6 kol v sobotu a zbylé 3 v neděli.
 
Partie byly velice vyrovnané, rozhodovaly maličkosti a momentální forma. Ve skupině chlapců do 10 let hrál mimo jiné mistr světa v rapid šachu do 8 let Jiří Bouška. Ač mistr světa, skončil na MČR v poli poražených - na 11. místě.
 
A jak se vedlo Lukášovi a Ladě? Začnu Ladou. Po prvním dnu měla neskutečných 6 bodů ze 6 partií! Lépe to ani nešlo. Do druhého dne jsme si dali za cíl uhrát alespoň 2 body ze 3 partií. Již po 8. partii bylo jasné, že je cíl splněn a Ladu nikdo nedožene. Měla totiž 8 bodů a nejbližší soupeřka měla o dva body méně. Poslední partie se tedy dohrávala jen z povinnosti. Ve výsledku Lada skončila na prvním místě a měla jako jediná 8 bodů z 9 partií.
 
Lukáš hrál první den perfektně, 5 bodů z 5 partií, drtil soupeře bílými i černými kombinační hrou i koncovkami. V poslední partii dne dostal nepopulárního protivníka Daniela Juhaňáka, který předtím hrál MS v Číně a byl tedy dostatečně rozehrán. Ke všemu hrál Lukáš černými kameny. Stačila jediná chyba v závěru a partie se nepovedla. Nevadí, zkusíme zabrat další den. Nedělní tři partie dopadly neskutečně - 2,5 bodu ze 3! Juhaňák a další rivalové body poztráceli a tak Lukáš vyhrál MČR s celkovým ziskem 7,5 bodu jako jediný ve své kategorii.
 
Ve výsledku tedy sourozenecká dvojka Lada a Lukáš získala ve svých kategoriích absolutní umístění, oba mají první místo a velký pohár!
 
Posílám na ukázku několik fotografií. Dávám i odkaz na natočené video z předávání cen.
 
 
 
 
 
 
Děkujeme především trenérům a také všem, co Ladě a Lukášovi drželi palce.
 
S pozdravem

J. Zelba

------------------------

Hezké je, že oba odehráli turnaj ještě v ortexáckých tričkách, přinesly jim štěstí.

Lada (uprostřed) na vyhlášení medailistek

 

A tady je v téže roli Lukáš (uprostřed)

 

A tady je máme oba, krásná dvojice! Gratulujeme!

 

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015