Turnaj v Koutech nám mnoho radosti nepřinesl

17.03.2014 00:43

(jb) Nebývá každý den posvícení, tak asi nejlépe možno hodnotit naše vystoupení na mistrovství republiky mládeže v Koutech. Přehled umístění je v příspěvku kolegy Šolce.

Leadrem naší minivýpravy byl Vojta Wagner, od nějž jsme čekali výsledek na úrovni jeho nasazení (pátý). Ze začátku se vše vyvíjelo dobře, dvě úvodní výhry, i když ne úplně hladké, mu daly dobrou výchozí pozici. Ve třetím kole se střetl s pozdějším vítězem turnaje Liškou a povedlo se mu ho přehrát, nakonec měl v dámské koncovce ještě střelce navíc a to by mělo být rozhodnuto. Pozice však byla složitá, protivník měl nebezpečné pěšce, nakonec Vojta přehlédl možnost soupeře remizovat věčným šachem. Ve čtvrtém kole pěkně vyhrál a měl 3,5 bodu. Bohužel nastal zlom a v posledních pěti kolech Vojta už udělal jen jediný bod. Ukazuje se, že Vojta má poměrně úzký repertoár zahájení a soupeři se na něj dobře připravují.

Kristýna Kratochvílová i Andrea Šolcová se hodně snažily, připravovaly se na partie. Avšak vše hatily hrubé chyby ve většině partií, což se dá odstranit jedině větší herní praxí. V tom mají obě naše nejlepší dívky (Katku Skybovou už do mládeže nemůžeme počítat) stejnou slabinu. Jen jeden trénink týdně je prostě málo šachu! 

Mimošachový program byl velmi podpořen skvostným počasím, po celou dobu turnaje bylo nebe jako vymetené, slunce svítilo a tak jsme podnikli několik pěších výletů. Poslední den se děvčatům podařilo najít v lesíku nad hotelem vzácné a krásné voňavě kvetoucí lýkovce. 

Doufejme, že příští mistrovství bude lepší jak po stránce našeho početního zastoupení, tak (a hlavně) výkonů. Kristýna i Andrea zůstanou ve svých kategoriích, Vojta se posune do šestnáctek, ovšem bude se muset probojovat z mistrovství Čech. Přibýt by mohli další chlapci a Terezka Šulcová.

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015