Utkání sezóny jsme nezvládli, Sokol nás porazil

06.04.2014 14:29

(jb) Podesáté jsme nastoupili k utkání krajské soutěže, předchozích devět vítězství nám dávalo punc mírného favorita v utkání s naším stínem, hradeckým Sokolem. Šlo o postup do krajského přeboru, nám stačila remis, soupeř potřeboval výhru.

Neutrálnímu rozhodčímu Milanu Borůvkovi se obě družstva představila v silných složeních, my jsme měli sestavu základní, domácím chyběl k základu jen jeden. Utkání mělo zajímavý průběh, pokusím se ho vylíčit z hlediska kapitána. Před zápasem jsem byl velkým optimistou, v podstatě jsem neviděl šachovnici, na níž bychom měli prohrát. Spíš jsem viděl naše výhody - výborně hrajícího Tomáše Ptáčka, na druhé šachovnici Vojtu Wagnera, ozdobeného čerstvým úspěchem v podobě výhry v KP v Jičíně nad silným Urbanem, a věřil jsem v převahu výborně v libereckém KP hrajícího Honzy Noska. Michal Nekvinda je solidnost sama a Filip Šolc je schopen pěkných výkonů i proti silným hráčům. Trošku jsem se u soupeřů obával jen klidné síly Petra Přibíka, jehož vyfasoval Jirka Langr.

Brzo po začátku jsem byl velmi spokojený. Moji sousedi, Vojta Wagner a Mirek Čermák, měli skvěle rozehrané partie. O Vojtovi jsem vůbec nepochyboval. Soupeř mu ještě nakráčel do časové tísně a zavěšení prvního bodu se zdálo být otázkou chvilky. Pohoda - leč o pár chvil později se obrázek úplně mění. Mirek si nechává chytit koně a Vojta má sice o dvě věže víc, avšak krále pod opakovaným šachem! To byl šok. Vojta dostává nabídku remízy, hrdinně pokračuje, odevzdává obě věže a nakonec partii prohrává. Mirek bojuje s figurou méně, soupeři se naštěstí moc nedaří a stále nemůže dosáhnout vítězství. Mezi tím prohrává Tomáš, druhý šok! To už vypadá bledě, navíc ho doprovází Honza. Honza a Tomáš prohrávají první partii v celé soutěži, bohužel v rozhodujícím zápase. Zkušení soupeři už nabízejí remízy na všech zbývajících šachovnicích. U Filipa a Michala je nakonec přijímáme, dál hrát na vítězství se nedalo. Jirka Langr ještě odmítá pod vlivem nepříznivého stavu, načež Přibík uplatní svou techniku a i tuto partii prohráváme. Před ní zaznamenáme jediné vítězství, v mé partii se toho zpočátku moc nedělo, ale soupeř postupně v časové tísni zhoršuje svou pozici a nakonec podléhá malé kombinaci, po níž získávám hromadu pěšců. Za stavu 2:5 ještě hraje Mirek, vykřesal z pozice co se dalo, ale nevidí zpětný zisk figury, po němž by mohl ještě přemýšlet o více než půlce a prohrává.

Zápas prohráváme až příliš jasně 2:6. Přece jen se uplatnila zkušenost soupeřů. Jeden z hlavních cílů oddílu zůstává nesplněn, další pokus podnikneme v příští sezóně. Možná je to dobře, nejspíš bychom na udržení v KP ještě neměli.

Bilance jednotlivých hráčů:

* Ptáček             6,5/8     81%
* Wagner            3,5/8    44%
* Bielavský           7,5/9    83%
* Čermák             4,5/8    56%
* Nekvinda           5,0/8    63%
* Šolc                  6,5/9    72%
* Nosek              6,5/10   65%
* Langr               8,0/10   80%
  Kratochvíl              0/1
  Hubáček             1,0/1
  Kroužek              2,5/4    63%
  Kuta                   1,0/3
  Blažek                 1,0/1

* Základní sestava odehrála 70 z 80 partií a získala v nich 48 bodů, tj. téměř 69%. 
Všechna utkání sehráli Nosek a Langr. Náhradníci udělali 5,5 bodu z deseti partií.
Odkaz na krajské stránky s komentářem k postupům z KS a reportáž rozhodčího z našeho zápasu
10.kola se Sokolem zde 

 

Zahájení utkání s velmi zkušeným soupeřem, což se v průběhu, ač to zpočátku vůbec nevypadalo, bohužel projeví...

      

1.-3.šachovnice, p. Čermák na 4. desce na soupeře chvíli čeká...

5.-8.šachovnice

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015