Úžas v Novém Boru

04.10.2010 23:03

 

Když jsme v sobotu ráno odjížděli na nováčkovskou premiérovou ligovou zkoušku ohněm do Nového Boru, snažil jsem se být před rodiči trochu optimistický v tom smyslu, že chceme hlavně nebýt poslední, v duchu jsem si říkal - hlavně nebýt otloukánkem. Jeden tatínek k tomu dodal, že naše děti dokážou překvapit. Ani ve snu by mě nenapadlo, jakou bude mít pravdu!

Po příjezdu do Boru jsme se nejprve spojili s autovýpravou paní Kablukové, ubytovali se a šli na první zápas. Věděli jsme, že náš soupeř z Nového Bydžova má obrovskou výkonnostní (i váhovou, výškovou a věkovou) převahu a chce postoupit do Extraligy. Přesto jsme se jen tak nedali. Zvlášť se mi líbila partie Vojty se Šedivým. Černými figurami hrál opravdu dobře a zdálo se, že by mohl uspět. Pak však podcenil skryté možnosti soupeře a prohrál, přesto zaslouží uznání. Na první šachovnici je to v lize opravdu těžké!
I v ostatních partiích se pozice ze začátku líbily, pak však došlo k neodvratnému uplatnění zkušeností soupeře. Nakonec výsledek 6:0 vypadal dost špatně. Že bychom přece jen byli otloukánci?

Odpoledne jsme hráli s Libercem C. Liberec je krajská žákovská základna, jejich áčko hraje Extraligu, dva týmy v naší 1. LDMD. Postavené je mají vyrovnaně (což se jim možná vymstí).
Pohled na jejich soupisku nevěstil nic dobrého, elopřevaha byla jasně na jejich straně. Ale naši se nedali!

Michal Nekvinda měl záhy materiál navíc a rychle ho dovedl k vítězství! Historicky první ligový partiový bod Ortexu mu patří právem! A co víc - pohledy na ostatní šachovnice jsou velmi povzbuzující. A nakonec vyhráváme 4,5:1,5! Vyhráli Nekvinda, Skybová, Šolc a Kablukov, remízu dělal Chvátil (a to může být soupeř moc moc rád). Překvapení pro všechny přítomné je na světě, přijímám gratulace ze Sokola i z Bydžova. Velmi příjemné!

Druhý den ráno jsme hráli s Novým Borem. Tento tým měl být srovnatelný s naším, před odjezdem jsem na zápas s ním spoléhal jako na jediný šancovní. Ovšem Boráci vyhráli oba sobotní zápasy a byli na koni. Na první šachovnici měli famózního Vojtova věčného soupeře Lišku, ten v předehrávce porazil Šedivého, v sobotu dvakrát vyhrál a na Vojtovi bylo ho přibrzdit. To se však hrubě nepovedlo, Vojta udělal úžasnou botu a partie byla po několika odehraných tazích ztracena. Naštěstí to nemělo vliv na ostatní. Skvěle si vedli ostatní - Šimon, velký Michal, Filip a Vadim za 1, jen Katka vyšla naprázdno. Sestava z Liberce C byla opět úspěšná, vyhráváme 4:2.
U oběda říkám dětem, že splnily plán na 200%.

Odpoledne nás čekal Liberec B. Teoreticky jasná záležitost pro ně, my však máme 6 bodů a oni nic. Udělal jsem změnu v sestavě - Vojta dostal úkol vzdělat se ve skotském gambitu a tak se dostalo na malého Michala. Ten hrál s Bydžovem své rychlošachy, na konci měl na hodinách stejně jako na začátku, tj. hrál průměr na tah 30 sekund! To prostě nejde, tak byl nahrazen Vadimem, ale slíbil jsem Míšovi, že ještě šanci dostane. Když se dozvěděl, že bude hrát, byl velmi šťastný. A já taky, byl to náš žolík - v partii přemýšlel, nacházel taktické obraty a dovedl ji do vítězství!
Ovšem nutno se zmínit o začátku zápasu - chvíli po zahájení za mnou přišel Šimon, že mu jeho soupeř nabízí remis! A to měl Elo o cca 500 bodů větší! Nevěřícně jsem na partii koukal, nakonec jsem svolil. Bylo to dobře pro Šimona, udrželi jsme také první šachovnici. Na druhé hrál velký Michal a partie byla složitá. Na třetí Katku hodně soupeř trápil, optimisticky to nevypadalo. Dost rychle prohrál Vadim a též Filipovy figury se pořádně nedostaly do hry. Nakonec jsme prohrávali 1,5:2,5 a hrály se dvě poslední partie. Velkému Michalovi už dříve soupeř nabízel remis, ale bylo jasné, že její přijetí znamená porážku, proto jsem nechal Michala hrát dál. A to se osvědčilo, Míša završil svůj ligový start třetím bodem. Krásný hattrick! Stav je 2,5:2,5, hraje jen Káťa. A nevypadá to dobře, na obou křídlech má o pěšce méně. Přesto houževnatě vzdoruje, jak je jejím zvykem. Hraje se třetí hodina hr
 y, děti mají za sebou už tři náročné partie. Katčin soupeř nemůže najít cestu, jak ji dorazit. Ale ta se jen nebrání, strojí léčky nepřátelskému králi. První soupeř prohlédl, ale po chvíli přišla druhá - hrozí mu mat prvním tahem! Odvrátit se dá snadno mnoha způsoby, ale on bere do ruky jezdce a táhne jinam. Mat nevidí! Káťa se na mě zajímavě podívala, já se na ni usmál - Káťa bere do ruky věž a energicky hlásí "Mat!" Vyčerpávající drama skončilo, zdrcený soupeř je odváděn svým kapitánem. Šachy jsou někdy kruté, ale Káťa neuvěřitelně bojovala. Tentokrát jsme měli štěstí, z porážky je výhra a tři body jsou moc důležité. Volám výsledek do auta, které už jede do Hradce. Až v Boru slyším jásot kluků. Máme se z čeho radovat!

Teď už nemusíme myslet na poslední místo, sešlapali jsme oba Liberce i Nový Bor pod sebe a budeme myslet na udržení - sestupují poslední tři a ještě dva nejhorší z 9. místa ze 4 skupin této ligy.
Takže vyhráno zdaleka není!

Výsledky: Vojta 0/3, Šimon 2/4, velký Michal 3/4, Káťa 2/4, Filip 2/4, malý Michal 1/2, Vadim 2/3.

V tabulce jsme na 4. místě.

Ještě k pobytu - bylo tam krásné prostředí, pěkné ubytování, strava velmi dobrá a děti si užily nádherného hřiště a nejvíc prolézačkového hradu, na kterém hrály skvělou hru, o níž vám jistě poví.

Příští ligu hrajeme 27. listopadu, přivítáme u nás doma velmi silnou Poličku (taky chce EL) a Lanškroun. Prosím všechny Boráky, aby si tento termín reservovali.

Zdraví Jiří Bielavský

Poř. Družstvo V R P Body Skóre Partie
1. Jiskra RMSK Nový Bydžov 5 0 0 15 23.5 21
2. TJ Štefanydes Polička 3 1 0 10 16.5 14
3. Sokol Praha-Kobylisy A 3 1 0 10 16.0 13
4. ŠK ORTEX-RETA Hradec Králové 3 0 1 9 12.0 11
5. 2222 ŠK Polabiny B 2 0 2 6 14.0 13
6. 1. Novoborský ŠK 2 0 3 6 12.0 10
7. Sokol Hradec Králové 2 0 2 6 11.0 8
8. 2222 ŠK Polabiny C 1 1 2 4 12.5 9
9. ŠKM TJ a DDM Lanškroun 1 1 2 4 11.0 9
10. Desko Liberec C 1 0 3 3 9.5 7
11. Desko Liberec B 0 0 4 0 10.0 8
12. Sokol Praha-Kobylisy B 0 0 4 0 2.0 1


Los Název družstva 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.
1. 1. Novoborský ŠK X 2            
2. Desko Liberec B X              
3. Sokol Hradec Králové X   4 1            
4. ŠK ORTEX-RETA Hradec Králové 4   X 0            
5. Desko Liberec C   2 X            
6. Jiskra RMSK Nový Bydžov 5 6 X            
7. ŠKM TJ a DDM Lanškroun             X 1 3  
8. Sokol Praha-Kobylisy A             X 5   3
9. 2222 ŠK Polabiny B             5 X   2
10. 2222 ŠK Polabiny C             3 1   X 6
11. Sokol Praha-Kobylisy B             ½   0 X 0
12. TJ Štefanydes Polička               3 4 6 X

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015