Vynikající výkon Ortexu na 57. Zaječicích, 10. místo, rekord v umístění!!!

02.06.2019 19:16

(jb) Nejtradičnější a nejváženější turnaj žákovských družstev v republice jsou rozhodně šachové Zaječice. Letos se konaly v 57. vydání! Jejich význam podtrhuje, že jsou bez výběrových řízení povýšeny na mistrovství republiky družstev starších žáků v rapidu.

Loni jsme uspěli fantasticky. Není na škodu si přečíst článek "Šok v Zaječicích! Áčko neprohrálo z žádným českým klubem a béčko se utrhlo ze řetězu!". Jedenácté místo a nový rekord v zápasových bodech, samozřejmě nejlepší družstvo z našeho kraje a ještě k tomu skvělé béčko, které by bylo z kraje nejlepší, kdyby nebylo áčka :-). Vzpomeňme na tehdejší sestavu i s body: Rokoš 3; Sucharda 7,5; Drašnar 5; Vestfál 6; Zelba 5,5; Voříšková 6.

Rokoš 3; Sucharda 7,5; Drašnar 5; Vestfál 6; Lukáš Zelba 5,5; Anička Voříšková 6

Více zde: https://ortex-sachy.webnode.com/news/sok-v-zajecicich-acko-neprohralo-s-zadnym-ceskym-klubem-a-becko-se-utrhlo-ze-retezu/
Rokoš 3; Sucharda 7,5; Drašnar 5; Vestfál 6; Lukáš Zelba 5,5; Anička Voříšková 6

Více zde: https://ortex-sachy.webnode.com/news/sok-v-zajecicich-acko-neprohralo-s-zadnym-ceskym-klubem-a-becko-se-utrhlo-ze-retezu/
Rokoš 3; Sucharda 7,5; Drašnar 5; Vestfál 6; Lukáš Zelba 5,5; Anička Voříšková 6

Více zde: https://ortex-sachy.webnode.com/news/sok-v-zajecicich-acko-neprohralo-s-zadnym-ceskym-klubem-a-becko-se-utrhlo-ze-retezu/
Rokoš 3; Sucharda 7,5; Drašnar 5; Vestfál 6; Lukáš Zelba 5,5; Anička Voříšková 6

Více zde: https://ortex-sachy.webnode.com/news/sok-v-zajecicich-acko-neprohralo-s-zadnym-ceskym-klubem-a-becko-se-utrhlo-ze-retezu/

Rok se s rokem sešel a mnohé se změnilo. Pouhý den po Zaječicích 2018 nám oznámil hráč áčka Jan Vestfál, že přestupuje do Lipek. A těsně před letošními Zaječicemi nám totéž sdělili Voříškovi, s přestupem Aničky prý Lipky kvůli Zaječicím spěchají, takže jsme rázem přišli o dva důležité hráče, kteří navíc posílili konkurenci.
Co na to říci ...
Přímým důsledkem bylo, že jsme letos neměli sílu na postavení béčka. Do Chrudimi, kde se Zaječice nyní hrají, jsme vyslali jediné družstvo a přidali dvě dvojice nejmladšího žactva.

A jak šel turnaj? Jsme nasazení jako číslo 12, mimochodem Lipky jsou před námi jako č. 11, ambiciozní Panda Rychnov má číslo 21, Lípa má číslo 39. Startovní listina čítá rekordních 72 týmů. Můj kapitánský problém tkví v nasazování sestav na jednotlivá utkání. Máme totiž sedm hráčů, jeden musí stát. Střídali se Honza Reschel a Jakub Schmutzer, jednou odpočíval Matěj Levitner.
V prvním kole hrajeme se Vyškovem (47. nasazený) a výsledek nevzbuzuje pochyb - 6:0.
V druhém kole hrajeme s Libštátem (29), kupodivu vyrovnaná bitva, obě naše první šachovnice prohrávají! V dalších partiích už jsme nezaváhali, při jedné remíze na čtvrté desce vyhrává šestý střídající Schmutzer bez boje a tak máme hubené vítězství 3,5:2,5.
Ve třetím kole jsme se z velkého sálu přestěhovali do zvláštního salonku, kde se hrálo prvních šest stolů. Čeká na nás 5. nasazená Lokomotiva Brno! Vyhodí nás ze salonku ven? Teoreticky ano, ale průběh byl úplně jiný. Naprosto skvělou partii sehrál náš první hráč Filip Rokoš, k jeho výhře se připojili Lukáš Zelba a Honza Reschel. Navíc remizovali Lukáš Drašnar a Lada Zelbová - vyhráváme 4:2! Lokomotiva pak zabrala a nakonec skončila na 4. místě. Cenný skalp!
Čtvrté kolo nám přineslo překvapivě slabšího soupeře z Turnova (31). Jak se do salonku na čtvrtý stůl dostal, je pro mě záhadou. Na záčátku vypadalo utkání vyrovnaněji, pak naše převaha rostla, všichni vyhráli kromě Lady, ta dala remízu. Po vítězství 5,5:0,5 jsme byli v průběžném pořadí na 3. místě!
V pátém kole se stěhujeme dokonce na první stůl! Čeká na nás jeden z favoritů, silná Vlašim, nasazená jako číslo 3. Přítel Pavel Pražák z Lípy mi říká, že na posledních dvou deskách máme šanci. A měl pravdu, Lada Zelbová a Jakub Schmutzer vyhrávají. Ovšem na ostatních šachovnicích byli soupeři lepší a celkem zvítězili 4:2.
Porážka nás ještě ze salonku nevyprovodila. V šestém posledním sobotním kole hrajeme z Českými Budějovicemi (č. 9). Jestli s Vlašimí zářily zadní šachovnice, tentokrát byly lepší ty první. Filip Rokoš vyhrál, Lukášové Drašnar a Zelba remizovali, druhá polovina sestavy kompletně prohrála. Porážka 2:4 znamená, že v neděli se vrátíme do hlavního sálu.
Po sobotě jsme na solidním 14. místě. Seznamuji tým s možnostmi překonat nebo vyrovnat oddílové rekordy. Potřebujeme šest bodů  na vyrovnání loňského rekordu v zápasových bodech a jedenáct partiových bodů na vyrovnání rekordu z roku 2017. Ani neuvažuji o rekordu v umístění, kterým je loňské 11. místo.

V neděli se hrají závěrečná tři kola. V sedmém kole máme hratelného soupeře, béčko Liberce (23). Opět spolehlivý výkon vpředu, vyhrál Lukáš Zelba, remizovali Filip Rokoš i Lukáš Drašnar, bohužel potřetí v řadě prohrál Matěj Levitner, ale Lada Zelbová a Jakub Schmutzer vyhráli a celkově jsme zvítězili 4:2. 
Popáté budeme hrát v salonku, v předposledním osmém kole nás čeká tradiční soupeř Duras Brno (č. 6), s nímž vždy svádíme zajimavé souboje. Dnešek nebyl výjimkou. Po sérii proher nechávám odpočinout Matěje Levitnera, aby se zregeneroval na poslední kolo. Honza Reschel i Jakub Schmutzer jako jediní vyhráli, remizovala Lada. V utkání jsme vedli 2,5:1,5, hrály se jen první dvě desky. Hodnotil jsem, že obě jsou remízové, ale bohužel se odhad nenaplnil. Filip udělal chybku a prohrál, remízu mohl zajistit Lukáš Drašnar. Stál vyrovnaně, ale měl časovou tíseň a vlezl si do matu. Škoda, prohráváme o prsa 2,5:3,5. Spravedlivá by byla remíza, mi říká vedoucí Durasu.
K závěrečnému kolu odcházíme zpět do hlavního sálu. Hrajeme s béčkem Říčan (19). A nezačínáme dobře, Jakub Schmutzer, do té doby 100%, špatně odhadl koncovku, smrtelně si poškodil pěšcovou strukturu a bylo vymalováno, rychle prohráváme 0:1. Naštěstí Lukáš Drašnar na dvojce vyrovnává po ostrém útoku na krále, k němu se přidružil Lukáš Zelba a korunoval svůj skvělý výkon. Sestra Lada se nenechala zahanbit, vyhrála dost vyrovnanou koncovku a remíza byla zajištěna. Nejvíc na mě zapůsobila partie Matěje Levitnera. Odpočinek mu prospěl a sehrál výbornou partii. Stálým tlakem donutil protivníka udělat chybu a pak už pomocí taktiky vynutil matovací postavení, soupeř se raději vzdal. Půlku připojit Filip Rokoš, vyhráli jsme 4,5:1,5.

Sčítám body, zápasových máme 18, rekord 2018 vyrovnán. Partiových máme 34, rekord 2017 vyrovnán. Novým rekordem je umístění, jsme desátí, o místo lepší než loni, navíc při větší účasti týmů!

Krátce řečeno - vynikající Zaječice! Zase jsme nejlepší v kraji, Lipky jsou o pět míst a dva body za námi, Lípa si polepšila na 30. místo a předčila 32. Pandu.

Individuální výsledky můžete srovnat s nohoře uvedenými loňskými výkony:

1. Filip Rokoš 5 bodů (+1)
2. Lukáš Drašnar, tradiční host z Nového Města, 4,5 bodu (0)
3. Lukáš Zelba 6,5 bodů! (+4) - největší zisk
4. Matěj Levitner 3,5 bodu z 8 partií (-1)
5. Lada Zelbová 6,5 bodu! (+4)
6. Jan Reschel 3 body z 4 partií (+2)
náhr. Jakub Schmutzer 4 body z 5 partií (+3) + jeden kontumační bod

Nejvíce bodů jsme udělali na 5. a 6. šachovnici - po 7(!), 3. šachovnice dala 6,5 bodu.

-------------------------------------

A teď ke dvojicím nejmladšího žactva. Poslali jsme dvě, áčko tvořili Josef Zelba a Ellen Lukášková, béčko hrálo v sestavě Petr Morávek a Ríša Klimeš. Rovnou řeknu, že nás všichni mile překvapili. Áčko, nasazené jako dvacáté, si polepšilo o dvě místa na osmnáctou příčku, béčko mělo startovní číslo 39 a skončilo o čtyři pozice hůře na 43. místě. To je vše velmi dobré. Startovalo 63 dvojic.

Po devíti kolech nasbíralo áčko 10,5 partiového bodu. Z toho Jozífek udělal 4 a stále se zlepšující Ellenka 6,5 (!). V béčku zabojoval výborně Péťa, docílil 4,5 bodu, Ríša přidal 3. Všichni si polepší na Elo, nejvíc Ellen. Kéž by se víc věnovala šachu, dívku budeme vždy potřebovat. Všichni si zaslouží velkou pochvalu!

-------------------------------------

V individuálním openu startoval náš Petr Schmutzer. V konečné tabulce má 4 body a je na 39. místě ze 49 hráčů.

-------------------------------------

Podrobné výsledky všech turnajů

Dík patří řidičům panu Kutovi, Schmutzerovi, Lukáškovi, Kratochvílovi a Zelbovi za spolehlivý doprovod. A na závěr pěkná fotka Jirky Kuty, na níž je všech jedenáct našich hráčů.
Odleva Jan Reschel, Lukáš Drašnar, Filip Rokoš, Jakub Schmutzer, Petr Morávek, Matěj Levitner, Ríša Klimeš, Lukáš Zelba, Ellen Lukášková, Josef Zelba a Lada Zelbová

Nakonec fotka nejúspěšnějšího zaječického družstva Ortexu všech dob, kterou poslal Petr Schmutzer. Na podiu stojí od prava srovnáni podle soupisky, za nimi autor těchto řádků.

 

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015