KP družstev mladších žáků očima pana Zelby

17.04.2018 05:13

(zel) V sobotu 14. 4. jsme se vydali do Rychnova na Krajský přebor družstev mladších žáků. Družstvo se cítilo na umístění do druhého místa, ono mít v družstvu vicemistryni ČR do 12 let a mistra ČR do 8 let plus další vyrovnané silné hráče nás předurčovalo k boji o mety nejvyšší.Družstvo dostalo pojmenování Ortex A. Zároveň s námi jelo klubové "béčko" - Ortex B, složené především z mladěích hráčů, kteří sbírali zkušenosti.
A jak to dopadlo?
V soutěži se vykrystalizovala tři silná družstva, která drtila ostatní. Jednalo se o silný tým ŠŠPM Lipky, Ortex A a domácí Rychnov A. V závěsu jim dýchalo na záda družstvo Třebechovic, složené ze 4! hráčů rodiny Reschelů (Honza, Matouš, Anička, Pepík) plus jeden další "neReschel" - Vilém Hansík.
Hned první kolo svedlo dohromady tým Lipek A a Ortexu A. Byla to naprosto vyrovnaná bitva. Na první šachovnici nestačil Lukáš Zelba na o tři roky starší soupeřku Šulcovou (hosta), na druhé Anička Voříšková porazila Matěje Komoru, na třetí Matěj Levitner spadl na čas s Milošem Bednářem (nutno říci, že v pozici stál o figuru hůře), na čtvrté Lada Zelbová porazila Michala Špriňara a rozhodovalo se na poslední šachovnici. Tam hrála naše opora Kuba Schmutzer proti mladé naději Ondrovi Svobodovi. Utkání se Kubovi příliš nepovedlo, remizoval. Takže celkově Lipky A - Ortex A 2,5:2,5.

V dalším kole Lipky porazily Rychnov A poměrem 4:1 a o dvou postupujících na MČR se mělo rozhodnout duelem Ortex A proti Rychnov A. Elové hodnocení, věk i zkušenosti hrály ve prospěch Ortexu. Na začátku Anička zavěštila, že vyhrajeme 5:0. Tím asi "urazila" šachovou múzu Caissu. Utkání se vyvíjelo úplně jinak!
Anička na druhé šachovnici prohrála s nevyzpytatelným Pavlem Kumpoštem. Ladě Zelbové ve vyrovnané pozici nabídl mladý talent Dušánek remízu, nicméně trenéři ji okamžitě zavrhli (jak by se nám potom tato remíza hodila!). Kuba Schmutzer hrající na poslední šachovnici černými proti mladému vítězi poslední Velké ceny - Václavu Kroulíkovi - nezvládl zahájení v sicilské a brzo přišel o figuru. Nicméně bojoval jako lev a nakonec zremizoval. později jsem se dozvěděl, že stál dva tahy od matu!
Ladě se vyrovnaná pozice zhoršila tím, že soupeř měl dva střelce proti střelci a koni a tuto drobnou výhodu uplatnil tak dobře, až měl ve finále 5 pěšců proti 3 a Lada po dlouhém přemýšlení spadla na čas.
Matěj Levitner heroicky bojoval proti Elen Hetfleischové - v horší pozici dal mat. Výborně! Vše se mělo rozhodnout na první šachovnici. Lukáš Zelba a Matěj Kobr (host Pandy). V koncovce proti sobě stály dvě dámy plus Lukášův krajní pěšec na předposlední řadě. Soupeř hrál ale velice chytře a po skoro hodinové bitvě Lukáše nepustil k proměně tohoto pěšce na dámu a partie tak skončila remízou. Rychnov A tedy překvapivě vyhrál nad Ortexem A 3:2 a díky tomuto vítězství se dostal na druhé místo právě před Ortex! Soupeři gratulujeme k postupu a budeme mu držet palce na MČR.

V posledním kole jsme si alespoň spravili chuť na Třebechovicích, které jsme porazili 5:0. Ve výsledku tedy kromě partie s Rychnovem A, která se našim borcům a "borkám" moc nepovedla, hráli naši krásné partie a pěkné šachy. Škoda jen, že na MČR družstev nepostupovaly první tři týmy, kvalita těchto týmů by si to zasloužila. Pro pořádek chci ještě dodat, že družstvo Ortex B tvořené začátečníky skončilo na 6. místě.

P.S.: hráčům, které jsem vezl do HK, jsme za odměnu koupil zmrzlinu. Jelikož Aničku vezl p. Kratochvíl, tak jí zmrzlinu dodám při nejbližší příležitosti také :-).

Další týmové soutěže nás čekají 21. 4. a 28. 4. Budeme mladým nadějím Ortexu držet palce!

Zpět

Vyhledávání

Autorem webových stránek je Dimus © 2010-2015